ΙΖΑ Μπράουν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΙΖΑ Μπράουν (ISA Brown)[1]
Όρνιθες ΙΖΑ Μπράουν ελεύθερης βοσκής, στο Κοινοτικό Περιβαντολογικό Πάρκο CERES. Η κότα στο προσκήνιο, δεν έχει λευκό στο περιλαίμιο ή την ουρά της, οπότε, μπορεί να είναι μια διαφορετική φυλή.
Όρνιθες ΙΖΑ Μπράουν ελεύθερης βοσκής, στο Κοινοτικό Περιβαντολογικό Πάρκο CERES. Η κότα στο προσκήνιο, δεν έχει λευκό στο περιλαίμιο ή την ουρά της, οπότε, μπορεί να είναι μια διαφορετική φυλή.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordota)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Ορνιθόμορφα (Galliformes)
Οικογένεια: Φασιανίδες (Phasianidae)
Χαρακτηριστικά

Επιστημονική ονομασία: G. gallus

Χρήση:      Ωοτόκος
Απαλό Φτερό: Ελαφρύ
Βάρος θηλυκού: 2,0 κιλά
Χρώμα αυγών: Καφέ
Λοφίο: Μονό
Τύπος: Κοτόπουλο
Λατινική ονομασία:
Gallus gallus domesticus
εναλλακτικές ονομασίες:
Καφέ Χούμπαρντ
(Hubbard Brown),
Κόκκινες σεξουαλικές-συνδέσεις (Red sex-links)[2]

Η καφέ ΙΕΖ[Σημ. 1] ή κοινώς γνωστή στην Ελλάδα, ως η ΙΖΑ Μπράουν (ISA Brown), είναι υβριδικός τύπος κοτόπουλου σεξουαλικής-σύνδεσης (sex-link),[3][Σημ. 2] Θεωρείται ότι αρχικά ήταν το αποτέλεσμα της διασταύρωσης των ερυθρών από το Ρόουντ Άιλαντ (Rhode Island Reds - Gallus gallus domesticus) και των λευκών από το Ρόουντ Άιλαντ (Rhode Island Whites), αλλά τώρα περιέχει τη γενετική από ένα ευρύ φάσμα φυλών. Ο κατάλογος των οποίων είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.[4][5] Η ΙΖΑ Μπράουν (ISA Brown) είναι ένα υβρίδιο, όχι γνήσια φυλή, η οποία αναπτύχθηκε από την αναπαραγωγή άσχετων γραμμών «κυράδων» ("dam") και «κύριδων» ("sire") μαζί, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα της ΙΖΑ Μπράουν (ISA Brown). Είναι γνωστή για την υψηλή της παραγωγή σε αυγά, η οποία ανέρχεται κατά τον πρώτο χρόνο της ωοτοκίας, σε περίπου 300 αυγά ανά όρνιθα.[6]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοτόπουλα ΙΖΑ Μπράουν (ISA Brown).

Το Ελληνικό ΙΕΖ (από το Γαλλικό ISA), προέρχεται από το Ινστιτούτο Επιλογής των Ζώων (Institut de Sélection Animale), την ιδιωτική εταιρεία η οποία το 1978, ανέπτυξε το υβρίδιο για την παραγωγή αυγών, ως μια κότα κλωβοστοιχίας (battery hen).[Σημ. 3]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Το 1978, η εταιρεία ανέπτυξε το υβρίδιο για την παραγωγή αυγών, ως μια κότα κλωβοστοιχίας (battery hen).
 • Το 1997, ο Όμιλος ISA, συγχωνεύτηκε με την Merck & Co., δημιουργώντας την Hubbard ISA,[7] έτσι το υβρίδιο ορισμένες φορές ονομάζεται και Χούμπαρντ Ίζα Μπράουν (Hubbard Isa Brown).
 • Το 2005,το Ινστιτούτο Επιλογής των Ζώων (Institut de Sélection Animale (ISA)) και η Hendrix Poultry Breeders (HPB) συγχωνεύτηκαν στην ISA B.V., η οποία επίσης, κατέστη τμήμα της εταιρείας πολλαπλών-ειδών αναπαραγωγής, Hendrix Genetics.
 • Το Μάρτιο του 2005, η Hubbard εξαγοράστηκε από την Merial Ltd. του Ομίλου Group Grimaud La Corbiere, SA.

Εμπορική Ωοτοκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κότες ΙΖΑ Μπράουν (ISA Brown), είναι διάσημες στις ΗΠΑ και την Γαλλία, για την ύπαρξή τους ως όρνιθες κλωβοστοιχιών (battery hens), λόγω του τεράστιου ρυθμού παραγωγής αυγών. Τα τελευταία χρόνια, έχουν επίσης επιτυχώς εφαρμοστεί στην Ευρώπη, σε συστήματα δάπεδο- και ελευθέρας βοσκής.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Η ονομασία αυτή (καφέ ΙΕΖ), δεν τοποθετείται στον κύριο τίτλο του λήμματος, καθότι, πρόκειται για αυθαίρετη μετάφραση στα Ελληνικά, προερχόμενη από τη διεθνή της ονομασία (ISA Brown).
 2. Οι σεξουαλικές-συνδέσεις (sex-links), είναι οι διασταυρώσεις των κοτόπουλων, των οποίων το χρώμα διαφοροποιείται κατά την εκκόλαψη, αναλόγως του φύλου, καθιστώντας έτσι ευκολότερη τη διαδικασία εξακρίβωσης του φύλου του νεοσσού.[Παρ. Σημ. 1]
 3. Οι κλωβοστοιχίες είναι ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται για τη στέγαση διαφόρων μεθόδων ζωικής παραγωγής, αλλά κυρίως για τις ωοτόκες όρνιθες. Η ονομασία προέρχεται από την διάταξη των γραμμών και των στηλών των πανομοιότυπων κλωβών που είναι συνδεδεμένα μαζί, μοιράζονται κοινά διαχωριστικά τοιχώματα, όπως και στις κυψέλες της μπαταρίας. Αν και ο όρος εφαρμόζεται συνήθως για την πτηνοτροφία, παρόμοια συστήματα κλωβών, χρησιμοποιούνται και για άλλα είδη ζώων. Οι κλωβοστοιχίες έχουν προκαλέσει τη διαμάχη ανάμεσα στους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων και των βιομηχανικών παραγωγών.
Παραπομπές σημειώσεων
 1. http://www.backyardpoultrymag.com/what-breed-is-it-understanding-sex-link-chickens/

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα ISA Brown (έκδοση 672721754) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).