Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΙΕΚ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, γνωστό και ως ΙΕΚ, είναι μετα-δευτεροβάθμιο δημόσιο ή ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα τα οποία ιδρύθηκαν το 1992. Στόχος τους είναι να παρέχουν στους σπουδαστές επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Τα ΙΕΚ δέχονται στις ειδικότητες τους απόφοιτους λυκείου και γυμνασίου[1]. Δεν πρέπει να συγχέεται με την έννοια του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, του πανεπιστημίου ή του ερευνητικού Ιδρύματος. Υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ στην Ελλάδα. Το πτυχίο/δίπλωμα που θα αποκτήσει ο σπουδαστής στο τέλος της φοίτησης του αναγνωρίζεται από το κράτος[2]. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ είναι ίδιες ανεξάρτητα από τον φορέα, είτε αυτός είναι ο ΟΑΕΔ, ΟΤΕΚ ή το ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής[3].

Δημόσια Ι.Ε.Κ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν 100 δημόσια Ι.Ε.Κ. στις Περιφέρειες της Ελλάδας στη: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στη Περιφέρεια Ηπείρου, στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στη Περιφέρεια Αττικής, στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και στη Περιφέρεια Κρήτης.[4]

Εισαγωγή στα ΙΕΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αιτήσεις εισαγωγης στα δημόσια ΙΕΚ γίνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας του Υπουργείου Παιδείας diek.it.minedu.gov.gr

Υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης όσο αναφορά την εισαγωγή ενός υποψήφιου φοιτητή σε ΙΕΚ. Συγκεκριμένα[3]:

 • Ο Βαθμός Σπουδών (Λυκείου - Γυμνασίου)
 • Προϋπηρεσία στην ειδικότητα πρώτης επιλογής
 • Η εγγύτητα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου καταρτιζομένου με την ημερομηνία αποφοίτησης του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 • Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένεια
 • Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας
 • Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας
 • Ειδικά οι ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας μπορούν να εγγράφονται στα δημόσια ΙΕΚ σε καθορισμένο ποσοστό επί της εκάστοτε καθορισμέ− νης δυναμικότητας των τμημάτων, σύμφωνα με απόφαση των Δ.Δ.Β.Μ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μοριοδότηση στα Δ.ΙΕΚ θα βρείτε στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1807

Δίδακτρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα δημόσια ΙΕΚ, οι σπουδαστές δεν πληρώνουν δίδακτρα εξαμήνου. Στα ιδιωτικά ΙΕΚ τα δίδακτρα μεταβάλλονται ανάλογα με το ίδρυμα[5].

Ειδικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλές ειδικότητες που ένας υποψήφιος σπουδαστής μπορεί να διαλέξει[6].Κάθε υποψήφιος μπορεί στην αίτησή του να δηλώσει με σειρά προτίμησης μέχρι 4 συνδυασμούς ΙΕΚ-ειδικότητας σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, για κάθε προτίμηση, θα πρέπει να δηλώσει, αν έχει, τη διάρκεια της προϋπηρεσίας στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Iδιωτικά ΙΕΚ

Υπάρχουν και 70 ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και ελέγχονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.[7] (Παλαιότερα από τον Ο.Ε.Ε.Κ.)

Εκπαίδευση[8] (Τεχνικοί)
Τηλεπικοινωνίες
Οικονομικές Επιστήμες, Διοίκηση
Τουριστικά
Γεωτεχνικές Υπηρεσίες
Τεχνολογία Τροφίμων
Μηχανολογία-Ηλεκτρολογία-Ηλεκτρονική
Δομική
Χημεία
Καλλιτεχνικά
Περιβάλλον
Επιστήμες Υγείας
Δημοσιογραφία
Κλωστοϋφαντουργία
Αθλητισμός
Υπηρεσίες ασφαλείας

Βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Βεβαίωση αυτή, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης. Λαμβάνεται μετά από 2ετή φοίτηση (2 χρόνια, 4 εξάμηνα).


Εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εξετάσεις πιστοποίησης συμμετέχουν οι απόφοιτοι τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών ΙΕΚ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι κάτοχοι βεβαίωσης επαγγελματικής κατάρτισης (ΒΕΚ).

Η βεβαίωση αυτή τους προσφέρει το δικαίωμα όπως προαναφέρθηκε να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5, το οποίο είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Αρθρο 11, Παραγράφου γ' της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ που τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/55/ΕΕ)

Οι εξετάσεις βασίζονται στις κεκτημένες γνώσεις και δεξιότητες των αποφοίτων ΙΕΚ αναλόγως ειδικότητας.

Στους επιτυχόντες και στα δύο (2) μέρη των Εξετάσεων πιστοποίησης (Θεωρητικό και Πρακτικό), θα χορηγηθεί το Δίπλωμα ή Πτυχίο, μετά την ανακοίνωση από τον Οργανισμό της κατάστασης των δικαιούχων Πτυχίου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 και Πτυχίου Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 3, αντίστοιχα.

Δίπλωμα Επιπέδου 5
Δίπλωμα Επιπέδου 5

Μετά την ως άνω ανακοίνωση ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δύναται να χορηγεί στους δικαιούχους κατόπιν αιτήσεώς τους «Βεβαίωση Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ.», η οποία επέχει θέση Διπλώματος ή Πτυχίου, στην οποία αναγράφεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας του Θεωρητικού Μέρους των εξετάσεων. Η εν λόγω Βεβαίωση Πιστοποίησης χορηγείται και μετά την έκδοση και χορήγηση του Διπλώματος ή Πτυχίου, με την υποβολή αίτησης του ενδιαφερόμενου η οποία συνοδεύεται από απόδειξη καταβολής ανταποδοτικού τέλους.

Τα θέματα των εξετάσεων πιστοποίησης ανακοινώνονται στην σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ.[9]

Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τo «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» κατατάσσει τους τίτλους σπουδών που αποκτώνται στη χώρα σε 8 Επίπεδα. Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που χορηγείται στους αποφοίτους ΙΕΚ μετά από πιστοποίηση, αντιστοιχεί στο 5ο από τα 8 επίπεδα. Οι υπόλοιποι τίτλοι σπουδών που χορηγούν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κατατάσσονται στα εξής επίπεδα:

- Επίπεδο 1: Απολυτήριο Δημοτικού.

- Επίπεδο 2: Απολυτήριο Γυμνασίου.

- Επίπεδο 3: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας που χορηγούν οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).

- Επίπεδο 4: Απολυτήριο Γενικού Λυκείου. Πτυχίο ΕΠΑΣ. Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ' τάξης των ΕΠΑΛ.

- Επίπεδο 5: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που χορηγείται στους αποφοίτους της Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. / ΙΕΚ μετά από πιστοποίηση .

- Επίπεδο 6: Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίου και ΤΕΙ).

- Επίπεδο 7: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master).

- Επίπεδο 8: Διδακτορικό Δίπλωμα (Phd).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Τι είναι τα ΙΕΚ;». Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. 
 2. «Τι προσφέρουν τα ΙΕΚ;». Δημόσιο ΙΕΚ Πάτρας. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. 
 3. 3,0 3,1 «Τα πάντα για την φοίτηση σε ΙΕΚ». Newsbeast. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. 
 4. «Όλα τα Δημόσια ΙΕΚ ανά Περιφέρεια». 
 5. «Ο Κόσμος των ΙΕΚ». Lifo. 12 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. 
 6. «Κατάλογος με τις ειδικότητες των ΙΕΚ». Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. 
 7. «O.E.E.K. Last accessed May 6, 2009». 
 8. «O.E.E.K – Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Οδηγὀς Ειδικοτήτων. Ανάκτηση 6 Μαΐου, 2009». 
 9. «Θέματα Εξετάσεων Πιστοποίησης ΙΕΚ».