Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΙΕΚ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Αγγλ: Institute of Vocational Training - IVT), γνωστό και ως ΙΕΚ, είναι μεταδευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό κλιμάκιο, το οποίο μένει ενεργό απο την ίδρυση του, το 1992. Απαρτίζεται απο τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά ΙΕΚ. Στόχος τους είναι να παρέχουν στους σπουδαστές επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Δεν πρέπει να συγχέεται με την έννοια του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, του πανεπιστημίου ή του ερευνητικού Ιδρύματος.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ΙΕΚ εντάσσονται στην Μη Τυπική Εκπαίδευση ή διαφορετικά Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση, που σημαίνει ότι θεωρούνται παρακλάδια (εναλλακτικά) εκπαιδευτικά κλιμάκια, στα οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος σπουδαστής να εγγραφτεί και να παρακουλουθήσει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στην ειδικότητα επιλογής του. Τα ΙΕΚ δέχονται στις ειδικότητες τους απόφοιτους λυκείου/σχολής (ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ,ΓΕ.Λ) όπως και απόφοιτους ή σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχης ειδικότητας. Οι σπουδαστές ή απόφοιτοι αντίστοιχης ειδικότητας έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τα 3 απο τα 5 εξάμηνα, ενώ οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου υποχρεωτικά παρακολουθούν όλα τα εξάμηνα.[1].

Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης (1.200 ώρες παρακουλούθησης) και ένα εξάμηνο έμμισθης ή άμισθης πρακτικής άσκησης (960 ώρες άσκησης) δηλαδή 2 έτη. Στο τέλος της κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης/μαθητείας, ο απόφοιτος λαμβάνει την Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ).


Η πιστοποιήση προγραμμάτων που σχετίζονται με την κατάρτιση είτε με την επιμόρφωση, γίνεται απο τον ΕΟΠΠΕΠ ενώ τα προγράμματα σπουδών της κάθε ειδικότητας δημιουργούνται και μετέπειτα εποπτεύονται απο την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ).

Κριτήρια Εισαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συνήθη κριτήρια που ελέγχονται αν πληρούν οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι τουλάχιστον στα δημόσια ΙΕΚ, βασίζονται στην μοριοδότηση που δημοσιεύεται και είναι τα εξής:

- Ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στο ΙΕΚ. Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι τόσα όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική από την εικοσαβάθμια κλίμακα, γίνεται αναγωγή του σε εικοσαβάθμια κλίμακα.

- Η τεκμηριωμένη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εργασιακή εμπειρία, σχετική με την ειδικότητα που επιθυμεί να καταρτιστεί, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ως εξής: I. Για προϋπηρεσία τριών (3) μηνών δύο (2) μόρια. II. Για προϋπηρεσία έξι (6) μηνών τρία (3) μόρια. III. Για προϋπηρεσία εννέα (9) μηνών τέσσερα (4) μόρια. IV. Για προϋπηρεσία δώδεκα (12) μηνών έξι (6) μόρια.

- Η εγγύτητα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου καταρτιζομένου με την ημερομηνία αποφοίτησης του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως ακολούθως: I. Για διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία αποφοίτησης δέκα (10) μόρια. II. Για διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης επτά (7) μόρια. III. Για διάστημα τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης πέντε (5) μόρια. IV. Για διάστημα άνω των τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης δύο (2) μόρια.

- Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου ή επίσημο έγγραφο της ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδας, πέντε (5) μόρια.

- Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου, τρία (3) μόρια.

- Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας τρία (3) μόρια.

- Ειδικά οι ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας μπορούν να εγγράφονται στα δημόσια ΙΕΚ σε καθορισμένο ποσοστό επί της εκάστοτε καθορισμένης δυναμικότητας των τμημάτων, σύμφωνα με απόφαση των Δ.Δ.Β.Μ. και με βάση τα οριζόμενα στην Υ.Α. Δ/13074/7.6.00 (ΦΕΚ 780/23−6−2000), όπως εκάστοτε ισχύει.

Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Iδιωτικά ΙΕΚ

Υπάρχουν 100 δημόσια Ι.Ε.Κ. στις Περιφέρειες της Ελλάδας στη: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στη Περιφέρεια Ηπείρου, στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στη Περιφέρεια Αττικής, στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και στη Περιφέρεια Κρήτης.[2]

Υπάρχουν και 70 ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και ελέγχονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.[3]

Δίδακτρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα δημόσια ΙΕΚ, οι σπουδαστές δεν πληρώνουν δίδακτρα εξαμήνου. Στα ιδιωτικά ΙΕΚ τα δίδακτρα μεταβάλλονται ανάλογα με το ίδρυμα[4].

Ειδικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλές ειδικότητες που ένας υποψήφιος σπουδαστής μπορεί να διαλέξει[5].Κάθε υποψήφιος μπορεί στην αίτησή του να δηλώσει με σειρά προτίμησης μέχρι 4 συνδυασμούς ΙΕΚ-ειδικότητας σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, για κάθε προτίμηση, θα πρέπει να δηλώσει, αν έχει, τη διάρκεια της προϋπηρεσίας στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Εκπαίδευση[6] (Τεχνικοί)
Τηλεπικοινωνίες
Οικονομικές Επιστήμες, Διοίκηση
Τουριστικά
Γεωτεχνικές Υπηρεσίες
Τεχνολογία Τροφίμων
Μηχανολογία-Ηλεκτρολογία-Ηλεκτρονική
Δομική
Χημεία
Καλλιτεχνικά
Περιβάλλον
Επιστήμες Υγείας
Δημοσιογραφία
Κλωστοϋφαντουργία
Αθλητισμός
Υπηρεσίες ασφαλείας

Β.Ε.Κ και Εξετάσεις Πιστοποιήσης του ΕΟΠΠΕΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τέλος της κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης/μαθητείας, ο απόφοιτος λαμβάνει Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ), παρέχοντας το δικαίωμα συμμετοχής στις Εξετάσεις Πιστοποιήσης του ΕΟΠΠΕΠ. Στις Εξετάσεις Πιστοποίησης συμμετέχουν οι απόφοιτοι τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών ΙΕΚ. (Αρθρο 11, Παραγράφου γ' της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ που τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/55/ΕΕ)

Οι εξετάσεις αυτές, βασίζονται στις κεκτημένες γνώσεις και δεξιότητες των αποφοίτων ΙΕΚ που υποτίθεται οτι έχουν λάβει.

Στους επιτυχόντες και στα δύο (2) μέρη των Εξετάσεων πιστοποίησης (Θεωρητικό και Πρακτικό), θα χορηγηθεί το Δίπλωμα ή Πτυχίο, μετά την ανακοίνωση από τον Οργανισμό της κατάστασης των δικαιούχων Πτυχίου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5.

Δίπλωμα Επιπέδου 5
Δίπλωμα Επιπέδου 5

Μετά την ως άνω ανακοίνωση ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δύναται να χορηγεί στους δικαιούχους κατόπιν αιτήσεώς τους «Βεβαίωση Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ.», η οποία επέχει θέση Διπλώματος ή Πτυχίου, στην οποία αναγράφεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας του Θεωρητικού Μέρους των εξετάσεων. Η εν λόγω Βεβαίωση Πιστοποίησης χορηγείται και μετά την έκδοση και χορήγηση του Διπλώματος ή Πτυχίου, με την υποβολή αίτησης του ενδιαφερόμενου η οποία συνοδεύεται από απόδειξη καταβολής ανταποδοτικού τέλους.

Τα θέματα των εξετάσεων πιστοποίησης ανακοινώνονται στην σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ.[7]

Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τo «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» κατατάσσει τους τίτλους σπουδών που αποκτώνται στη χώρα σε 8 Επίπεδα. Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που χορηγείται στους αποφοίτους ΙΕΚ μετά από πιστοποίηση, αντιστοιχεί στο 5ο από τα 8 επίπεδα. Οι υπόλοιποι τίτλοι σπουδών που χορηγούν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κατατάσσονται στα εξής επίπεδα:

 • Επίπεδο 1: Απολυτήριο Δημοτικού (Απόφοιτος Δημοτικού)
 • Επίπεδο 2: Απολυτήριο Γυμνασίου (Απόφοιτος Γυμνασίου)
 • Επίπεδο 3: Πτυχίο που θα χορηγούσαν οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ)
 • Επίπεδο 4: Πτυχίο Επαγγελματικής Σχολής- ΕΠΑ.Σ (Πτυχιούχος Επαγγελματικής Σχολής)
 • Επίπεδο 4: Απολυτήριο Γενικού Λυκείου - ΓΕ.Λ (Απόφοιτος Γενικού Λυκείου)
 • Επίπεδο 4: Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου - ΕΠΑ.Λ (Απόφοιτος Επαγγελματικού Λυκείου)
 • Επίπεδο 4: Πτυχίο Επαγγελματικού Λυκείου - ΕΠΑ.Λ (Πτυχιούχος Επαγγελματικού Λυκείου)
 • Επίπεδο 5: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης - Μεταλυκειακό ΕΠΑ.Λ (Πτυχιούχος Μεταλυκειακού ΕΠΑ.Λ)
 • Επίπεδο 5: Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) (Διπλωματούχος Καταρτιζόμενος Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης)
 • Επίπεδο 5: Δίπλωμα ή Πτυχίο Ανώτερων Σχολών ( Διπλωματούχος ή Πτυχιούχος Ανώτερης Σχολής)
 • Επίπεδο 6: Δίπλωμα ή Πτυχίο (Προπτυχιακό) Ανώτατης Εκπαίδευσης (Διπλωματούχος ή Πτυχιούχος Ανώτατης Εκπαίδευσης)
 • Επίπεδο 7 : Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Διπλωματούχος Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης)
 • Επίπεδο 8: Διδακτορικό Δίπλωμα (Διπλωματούχος Διδακτορικού)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]