Θόρος του Μαράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Θόρος του Μαράς
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΆρντα της Αρμενίας

Ο Θόρος ή Τατούλ, (αρμεν. Thoros ή Thatoul, β΄ήμισυ 11ου αι.) από τον Οίκο των Ρουπενιδών ήταν ευγενής του πριγκιπάτου της Μικράς Αρμενίας (Κιλικίας), κύριος του Μαράς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιστορικός Ρυτ-Κόλενμπερκ θεωρεί ότι ήταν γιος του Ρουπέν Α΄ 1ου πρίγκιπα της Αρμενίας, "κυρίου των βουνών" του Ταύρου, αλλά δεν ξέρουμε σε ποια τεκμήρια βασίζεται η άποψη του ιστορικού. Αν είναι έτσι, ο Θόρος είναι αδελφός του Κωνσταντίνου Α΄ 2ου πρίγκιπα της Αρμενίας.

Ο Θόρος επέτρεψε στον Βαλδουίνο Α΄ τότε κόμη της Έδεσσας να μνηστευθεί την κόρη του Άρντα. Όταν το 1098 ο Βαλδουίνος Α΄ έγινε βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, απέκτησε νόμιμη διεκδίκηση της Αρμενίας, ισχυριζόμενος ότι η Έδεσσα ήταν πριν τμήμα της.

Ο Θόρος δεν κατάφερε να πληρώσει όλη την προίκα που είχε υποσχεθεί, αλλά και ο Βαλδουίνος Α΄, που ήταν ήδη βασιλιάς, δεν είχε ανάγκη πια τη συμμαχία της Αρμενίας και έλυσε τον αρραβώνα. Στρατός από την Έδεσσα έδιωξε τον Θόρο από την επικράτειά του. Τότε ο Θόρος διέφυγε στην Κωνσταντινούπολη και υποστήριζε την εναντίον των Σταυροφόρων μερίδα, λέγοντας ότι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας είναι ο παραδοσιακός κάτοχος των Αρμενιακών εδαφών, που τώρα κατείχαν οι Σταυροφόροι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόρη του ήταν η Άρντα της Αρμενίας που παντρεύτηκε στον δεύτερο γάμο του τον Βαλδουίνο Α΄ της Ιερουσλάημ (του Οίκου της Φλάνδρας). Ο αρραβώνας ακυρώθηκε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]