Θωρακική κοιλότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θωρακική κοιλοτητα
Η εικόνα εμφανίζει το μεσοθωράκιο στο οβελιαίο επίπεδο, το θωρακικό διάφραγμα στο κάτω μέρος, την καρδιά (Cor), πίσω από το στέρνο και το πλευρό. Στα αριστερά στην εικόνα (αυτό είναι το πρόσθιο και προς τα δεξιά το οπίσθιο) υπάρχουν οι θωρακικοί σπόνδυλοι.
Λεπτομέρειες
Αναγνωριστικά
ΛατινικάCavitas thoracis, cavum thoracis
MeSHD035423
TAA01.1.00.049
A02.3.04.002
A07.0.00.000
FMA7565
Ορολογία ανατομίας

Η θωρακική κοιλότητα είναι κοιλότητα του σώματος των σπονδυλωτών που προστατεύεται από το θωρακικό τοίχωμα (ο θωρακικός κλωβός και το σχετικό δέρμα, μυς και περιτονία). Το κεντρικό διαμέρισμα της θωρακικής κοιλότητας είναι το μεσοθωράκιο. Υπάρχουν δύο ανοίγματα της θωρακικής κοιλότητας, ένα άνω θωρακικό άνοιγμα γνωστό ως θωρακική είσοδος και ένα κατώτερο κάτω θωρακικό άνοιγμα γνωστό ως θωρακική έξοδος.

Η θωρακική κοιλότητα περιλαμβάνει τους τένοντες καθώς και το καρδιαγγειακό σύστημα, η οποία μπορεί να υποστεί βλάβη από τραυματισμό στην πλάτη, τη σπονδυλική στήλη ή τον αυχένα.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δομές εντός της θωρακικής κοιλότητας περιλαμβάνουν:

Περιέχει τρεις πιθανούς χώρους επενδεδυμένους με μεσοθήλιο: τις ζευγαρωμένες υπεζωκοτικές κοιλότητες και την περικαρδιακή κοιλότητα. Το μεσοθωράκιο περιλαμβάνει τα όργανα εκείνα που βρίσκονται στο κέντρο του θώρακα μεταξύ των πνευμόνων. Η κοιλότητα περιέχει επίσης δύο ανοίγματα, ένα στην κορυφή, το άνω θωρακικό άνοιγμα που ονομάζεται επίσης θωρακική είσοδος και ένα κάτω θωρακικό άνοιγμα που είναι πολύ μεγαλύτερο από την είσοδο.

Κλινική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν η υπεζωκοτική κοιλότητα διαρρηχθεί από έξω, όπως με τραύμα από σφαίρα ή τραύμα μαχαιριού, μπορεί να προκληθεί πνευμοθώρακας ή αέρας στην κοιλότητα. Εάν ο όγκος του αέρα είναι σημαντικός, ο ένας ή και οι δύο πνεύμονες μπορεί να καταρρεύσουν, κάτι που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πρόσθετες εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Eskandarlou, M.; Moaddab, A. H. (2010). «Chest wall necrosis and empyema resulting from attempting suicide by injection of petroleum into the pleural cavity». Emergency Medicine Journal 27 (8): 616–8. doi:10.1136/emj.2009.073486. PMID 20558490.