Θεόδωρος Παλαιολόγος (γιος Μιχαήλ Η΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Θεόδωρος Παλαιολόγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1263 (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΜιχαήλ Η´ Παλαιολόγος και Θεοδώρα Βατάτζαινα
ΑδέλφιαΆννα Παλαιολογίνα (κόρη Μιχαήλ Η΄)
Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος
Μαρία Παλαιολογίνα
Ευδοκία Παλαιολογίνα
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Ειρήνη Παλαιολογίνα
Ευφροσύνη Παλαιολογίνα

Ο Θεόδωρος Παλαιολόγος (π. 1263 - μετά το 1310) ήταν γιος του Μιχαήλ Η΄ και της Θεοδώρας Βατάτζαινας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος (από τους επιζήσαντες ως την ενηλικίωση) και τελευταίος γιος του Μιχαήλ Η΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Ο πατέρας του ήταν δισεγγονός του Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου και η μητέρα του ήταν μικρανιψιά του Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη. Δευτερότοκος αδελφός του ήταν ο Κωνσταντίνος. Το 1282 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος. Το 1293 του προτάθηκε να νυμφευτεί την κόρη του μεγάλου λογοθέτη Θεοδώρου Μουζάλωνος, αλλά όταν ο Ανδρόνικος Β΄ δεν του απένειμε τον τίτλο του δεσπότη, αρνήθηκε. Τελικά νυμφεύτηκε την κόρη του πιγκέρνη Λιβαδάριου.

Ο Θεόδωρος το 1295 βρισκόταν στην Έφεσο, όταν ξέσπασε η στάση του Αλεξίου Φιλανθρωπινού· οι εξεγερμένοι τον συνέλαβαν και τον κράτησαν φυλακισμένο, ώσπου ηττήθηκε ο Φιλανθρωπινός. Το 1305 πολέμησε εναντίον της Καταλανικής Εταιρείας σε μάχη στην Άπρο της Θράκης. Αναφέρεται για τελευταία φορά από τις πηγές το 1310, ως μάρτυρας μίας συνθήκης με τη Δημοκρατία της Βενετίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την κόρη του πιγκέρνη Λιβαδάριου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Trapp, Erich; Beyer, Hans-Veit; Kaplaneres, Sokrates; Leontiadis, Ioannis (1989). «21464. Παλαιολόγος, Θεόδωρος Κομνηνός» (στα γερμανικά). Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit. 9. Vienna: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theodore Palaiologos (son of Michael VIII) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).