Θεόδοτος ο Κολοκύνθιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδοτος ο Κολοκύνθιος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΚόμης της εώας και πολίαρχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατάλογος Επάρχων της Κωνσταντινούπολης

O Θεόδοτος ο Κολοκύνθιος ήταν πολιτικός και στρατιωτικός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Θεόδοτος αναφέρεται για πρώτη φορά πριν από το 522, όταν κατείχε το αξίωμα του Κόμη της Ανατολής [1] Το 522/523 διορίσθηκε, για τη πρώτη του θητεία (Σεπτέμβριος 522 - Αύγουστος 523) ως έπαρχος Κωνσταντινούπολης[2]. Κατά την θητεία του επιθεώρησε τις υπερβολές του κόμματος των Βένετων και προσπάθησε να διατηρήσει την τάξη, αλλά κάνοντας έτσι δεν είχε την εύνοια από τον διάδοχο του Ιουστίνου, τον Ιουστινιανό (σ. 527 –565), υποστηρικτής των Βένετων, ο οποίος ξεκίνησε κακόβουλες κατηγορίες εναντίον του[3].

Από εδώ και πέρα, παρουσιάζονται διαφορετικές εκδοχές του τι συνέβη. Σύμφωνα με τον Προκόπιο της Καισάρειας, φοβούμενος για τη ζωή του αξιωματικού του, ο αυτοκράτορας έστειλε τον Θεόδοτο στην Ιερουσαλήμ, αλλά οι δολοφόνοι τον κυνηγούσαν και αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο σε μια εκκλησία όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μαλάλα και τον Ιωάννη Νικίου, απολύθηκε, απομακρύνθηκε από τη θέση του και εξόριστος στην Ανατολή μετά την εκτέλεση του Θεοδόσιου Τζίκα, ενός από τα μέλη των Βένετων, και στη συνέχεια αναζήτησε καταφύγιο στην Ιερουσαλήμ (Σεπτέμβριος 524 - 5 Αυγούστου). Ο Θεόδοτος αντικαταστάθηκε από τον νέο έπαρχο της πόλης από τον Θεόδωρο[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Martindale 1980, p. 1104.
  2. Martindale 1980, p. 1104-1105.
  3. Martindale 1980, p. 1105.
  4. Martindale 1980, p. 1105.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martindale, J. R.; A. H. M. Jones (1971). «Domitius 1». The Prosopography of the Later Roman Empire, Vol. I AD 260-395. Cambridge e Nova Iorque: Cambridge University Press