Θεωρία συνωμοσίας του Μαύρου Ιππότη (δορυφόρος)

Η Θεωρία συνωμοσίας του δορυφόρου του Μαύρου Ιππότη (αγγλικά: Black Knight satellite conspiracy theory) ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα διαστημικό σκάφος σε κοντινή πολική τροχιά γύρω από την Γη που είναι εξωγήινης προέλευσης, και ότι η NASA έχει εμπλακεί σε μια προσπάθεια συγκάλυψης σχετικά με την ύπαρξη και την προέλευσή του. Αυτή η θεωρία συνωμοσίας συνδυάζει πολλές ιστορίες σε μία αφήγηση.[1][2][3]
Μια φωτογραφία της NASA τον Δεκέμβριο του 1998 από τη διαστημική αποστολή STS-88 θεωρείται από μερικούς ότι είναι η απόδειξη για να δείξει την ύπαρξη του δορυφόρου Μαύρου Ιππότη, αλλά η NASA έχει δηλώσει ότι αυτό είναι πιθανόν ένα διαστημικό απόβλητο, και συγκεκριμένα μια θερμική κουβέρτα που χάθηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας διαστημικής αποστολής.[4][5]
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας των Α.Τ.Ι.Α ο Μαύρος Ιππότης είναι ένας τεχνητός δορυφόρος εξωγήινης προέλευσης που έχει μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη πριν 13.000 χρόνια. Σύμφωνα με την υπεύθυνη εκπαιδευτικής υποστήριξης Μαρτίνα Ρεντπάθ του Πλανητάριου Αρμάγκ[6] στη Βόρεια Ιρλανδία: Ο Μαύρος Ιππότης είναι ένα συνονθύλευμα από εντελώς άσχετες ιστορίες. Από εκθέσεις των ασυνήθιστων παρατηρητών της επιστήμης, από συγγραφείς που προωθούν τις ιδέες τους και από την ταξινόμηση κατασκοπευτικών δορυφόρων και φωτογραφιών του διαστήματος. Η υπερβολική δόση αυτών των συστατικών που ανακατεύονται με διάφορα σχόλια στο Διαδίκτυο μαζί με μια δόση του μύθου, γεννούν την θεωρία ενός εξωγήινου δορυφόρου, του Μαύρου Ιππότη.
Οι Εμφανίσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η προέλευση του θρύλου του Μαύρου Ιππότη ξεκινά από το 1899, από επαναλαμβανόμενες πηγές σημάτων που υποτίθεται ότι ακούγονταν κατά τη διάρκεια των ραδιοφωνικών πειραμάτων του Νίκολα Τέσλα και μετά από καιρό η καθυστερημένη ηχώ ακούστηκε για πρώτη φορά από τον ερασιτέχνη χειριστή ασυρμάτου Γιόργκεν Χολς, στο Όσλο της Νορβηγίας, το 1928.
Η ιστορία του Μαύρου Ιππότη έκανε ντεμπούτο στα μέσα ενημέρωσης τη δεκαετία του 1950, όταν οι Αμερικάνικες εφημερίδες St. Louis Dispatch και San Francisco Examiner, έγραψαν για τον «Δορυφόρο» στις 14 Μαΐου 1954. Το περιοδικό Time έγραψε επίσης γι' αυτό το αντικείμενο σε σχετικό άρθρο του στις 7 Μαρτίου 1960.
Το 1963, ο Γκόρντον Κούπερ πήγε στο διάστημα με την αποστολή του Μερκιούρι 9. Στην τελική τροχιά του, ο ίδιος ανέφερε ότι είδε ένα λαμπερό πράσινο αντικείμενο μπροστά στην κάψουλά του σε απόσταση να κινείται προς το διαστημόπλοιό του.
Ο Σταθμός παρακολούθησης Muchea, στην Αυστραλία, στον οποίο ο Κούπερ ανέφερε το αντικείμενο, εντόπισε αυτό το Άγνωστο Αντικείμενο στο ραντάρ να ταξιδεύει προς τα Δυτικά.
Ήταν ο χειριστής του Χαμ Ράδιο που αποκωδικοποίησε προφανώς μια σειρά από σήματα που λήφθηκαν από τον Άγνωστο Δορυφόρο και ερμηνεύεται ως ένα διάγραμμα αστεριών με επίκεντρο το Σύστημα Αστέρων του Ιζάρ (Έψιλον του Βοώτη). Σύμφωνα με το αποκωδικοποιημένο μήνυμα, ο Μαύρος Ιππότης πιστεύεται ότι προέρχεται από αυτό το Σύστημα Αστέρων, και ήρθε στη Γη πριν από 13.000 χρόνια.
Το 1973, ο Σκωτσέζος συγγραφέας Duncan Lunan ανέλυσε τις πολύ καθυστερημένες ραδιοφωνικές ηχώ που έλαβε ο Hals και άλλοι, και υπέθεσε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να προέρχονται από ένα εξωγήινο σκάφος ηλικίας 13.000 ετών που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη της Γης. Πρότεινε ότι ο ανιχνευτής μπορεί να προέρχεται από έναν πλανήτη που βρίσκεται στο πλανητικό σύστημα του αστέρα Έψιλον του Βοώτη. Ο Λούναν αργότερα απέσυρε τα συμπεράσματά του, λέγοντας ότι είχε κάνει «ξεκάθαρα λάθη» και ότι οι μέθοδοί του ήταν «αντιεπιστημονικές».
Τα διαστημικά συντρίμμια που φωτογραφήθηκαν το 1998 κατά τη διάρκεια της αποστολής STS-88 (όπως προαναφέρθηκε στην εισαγωγή) έχουν ευρέως υποστηριχθεί ότι είναι ο εξωγήινος δορυφόρος Black Knight. Ο διαστημικός δημοσιογράφος James Oberg θεωρεί πιθανό ότι οι φωτογραφίες είναι μιας θερμικής κουβέρτας που επιβεβαιώθηκε ότι χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας εξόδου και δραστηριότητας εκτός σκάφους από τους Jerry L. Ross και James H. Newman.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Η θεωρία του Μαύρου Ιππότη (δορυφόρος) στην express.co.uk (ENG) ανακτήθηκε 8 Αυγούστου 2018
- ↑ Emerson, Sarah (2 Ιουλίου 2016). «Some of the Very Best Alien Conspiracy Theories». Motherboard. VICE.com. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2017.
- ↑ Andrew May (13 Σεπτεμβρίου 2016). Pseudoscience and Science Fiction. Springer. σελίδες 56–. ISBN 978-3-319-42605-1.
...an imaginative fabrication by various pseudoscientists and conspiracy theorists...
- ↑ Ποιος είναι ο Μαύρος Ιππότης στο space.com (Αγγλικά) «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2019.
- ↑ Oberg, James. «STS-88 and the Black Knight» (PDF). Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2015.
- ↑ Το μυστήριο του δορυφόρου Μαύρου Ιππότη Αρχειοθετήθηκε 2017-02-09 στο Wayback Machine. στο armagh-planet.com (ENG) ανακτήθηκε 8 Αυγούστου 2018