Θεσμικός επενδυτής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι θεσμικοί επενδυτές είναι οργανισμοί που έχουν διαθέσιμα τεράστια ποσά χρημάτων και τα επενδύουν σε επιχειρήσεις. Θεσμικοί επενδυτές μπορεί να είναι τράπεζες, εταιρείες ασφαλειών, ταμεία συντάξεων, ταμεία εξασφάλισης (hedge funds) και εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων (mutual funds).

Ο ρόλος τους στην οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος τους στην οικονομία είναι να δρουν ως υπερειδικευμένοι επενδυτές για λογαριασμό άλλων. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει μια σύνταξη από έναν εργοδότη. Ο εργοδότης δίνει τα λεφτά της σύνταξης αυτού του ατόμου σε μια εταιρία επενδύσεων (funds). Αυτή η εταιρία θα αγοράσει μετοχές κάποιας επιχείρησης ή κάποιο άλλο επενδυτικό προϊόν. Οι εταιρίες επενδύσεων θεωρούνται από μερικούς χρήσιμες επειδή κρατούν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε πολλές επιχειρήσεις. Αυτό θεωρητικά μειώνει το κόστος, κι έτσι αν μια επιχείρηση αποτύχει, θα είναι απλά ένα μικρό κομμάτι του χαρτοφυλακίου της επενδυτικής εταιρίας. Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν μεγάλη επιρροή στη διοίκηση των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επενδύσει, επειδή συχνά λόγω του μεγάλου αριθμού μετοχών που αγοράζουν έχουν δικαιώματα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο. Έτσι μπορούν ενεργά να ελέγξουν πολλές επιχειρήσεις.

Η επιρροή τους στη λειτουργία των επιχειρήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης επειδή οι θεσμικοί επενδυτές έχουν την ελευθερία να αγοράζουν και να πουλάνε μαζικές ποσότητες μετοχών, μπορούν να επηρεάσουν το ποια επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί κερδοφόρα και ποια θα αναγκαστεί να κλείσει ή να αναζητήσει αγοραστή. Η επιρροή των επιχειρήσεων που είναι στο χρηματιστήριο και η διάθεση κεφαλαίου σε αυτές είναι μέρος της διαδικασίας που ονομάζεται διαχείριση επενδύσεων.