Θερμοηλεκτρικός σταθμός Ζαπορίζια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°30′14″N 34°37′49″E / 47.50389°N 34.63028°E / 47.50389; 34.63028

Θερμοηλεκτρικός σταθμός Ζαπορίζια
Запорізька ТЕС
Χάρτης
Είδοςεργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, gas-fired power station και oil-fired power station
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°30′31″N 34°37′32″E
Διοικητική υπαγωγήΕνερχοντάρ
ΧώραΟυκρανία
ΙδιοκτήτηςDniproenergo
Βραβείατάγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Ζαπορίζια είναι μεγάλος μη πυρηνικός θερμοηλεκτρικός σταθμός στην πόλη Ενερχοντάρ στην Ουκρανία, που κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1971 και 1977. Είναι ο ισχυρότερος θερμοηλεκτρικός σταθμός στην Ουκρανία, με εγκατεστημένη ισχύ 2.850 MWe. Το κύριο καύσιμο του είναι ο άνθρακας. Μπορεί επίσης να κάψει φυσικό αέριο και μαζούτ,[1] και διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης για αυτά τα εφεδρικά καύσιμα δίπλα στις αποθήκες άνθρακα.

Ο σταθμός έχει δύο καμινάδες καυσαερίων ύψους 320 μέτρων, οι οποίες είναι από τις ψηλότερες ανεξάρτητες κατασκευές στην Ουκρανία.[2] Ο σταθμός δεν είναι εξοπλισμένο με κανένα σύστημα αποθείωσης καυσαερίων, αλλά χρησιμοποιεί ηλεκτροστατικούς κατακρημνιστές για την αφαίρεση της ιπτάμενης τέφρας πριν από την εξάντληση των καυσαερίων μέσω μιας από τις δύο καμινάδες. Όπως πολλοί άλλοι σταθμοί παραγωγής με καύση άνθρακα, η τοποθεσία Ζαπορίζια περιλαμβάνει μια λίμνη τέφρας. Η τέφρα άνθρακα από τους λέβητες παραδίδεται με σωλήνα στη λίμνη έκτασης 135 εκταρίων (333 στρεμμάτων) όπου διατίθεται.

Ο σταθμός τροφοδοτεί με ρεύμα τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας.[1] Μέρος της ενέργειας μεταδίδεται από τον υποσταθμό του μέσω της Διασταύρωσης Παροχής Ενέργειας Ντριπρό Ενερχοντάρ στη βόρεια πλευρά της τεχνητής λίμνης Καχόβκα.

Στις 4 Μαρτίου 2022, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός και ο παρακείμενος πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Στις 5 Μαΐου 2022, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί αφού τελείωσε ο άνθρακας, καθώς δεν μπόρεσε να λάβει περαιτέρω παραδόσεις λόγω της εισβολής.[3]

Ατύχημα το 2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Φεβρουαρίου 2021, ολόκληρη η πόλη Ενερχοντάρ, καθώς και πολλές γειτονικές πόλεις έχασαν την ηλεκτροδότηση. Αυτό προκλήθηκε από ένα ατύχημα στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Ζαπορίζια, όπου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η παραγωγή ισχύος των μονάδων των σταθμών έπεσε στο μηδέν.

Προκειμένου να εξισορροπηθεί το σύστημα, η μονάδα ισχύος Νο. 10 του TPP Krivorozhskaya βγήκε εκτός επισκευής πριν από το χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, κατόπιν εντολής της NEC Ukrenergo, οι μονάδες ισχύος Νο. 9 και 12 της Burshtynskaya TPP και Νο. 7 της Dobrotvorskaya TPP συγχρονίστηκαν στο δίκτυο και άρχισαν να παρέχουν ρεύμα.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «ДТЕК Запорізька ТЕС». dniproenergo.com.ua. DTEK. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2022. 
  2. Makarov, Alexander· Smolyskov, Nikolai (1978). Soviet Life. 256. Embassy of the Union of the Soviet Socialist Republics in the USA. 
  3. Yarmolenko, Oleksiy. «Due to the lack of coal, the largest thermal power plant in Ukraine stopped in occupied Enerhodar». babel.ua. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. 
  4. «Авария на Запорожской ТЭС: без света Энергодар и окрестные населенные пункты | Вечерний Харьков». vecherniy.kharkov.ua. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]