Θερμογόνος δύναμη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η θερμογόνος δύναμη μετρά την ικανότητα παραγωγής θερμικής ενέργειας ενός υλικού, το οποίο μπορεί να καεί, κατά την καύση του. Είναι η θερμική ενέργεια που εκλύεται κατά την καύση ενός κιλού στερεού ή υγρού καυσίμου ή ενός κυβικού μέτρου αερίου καυσίμου που βρίσκεται σε κανονικές συνθήκες. Διακρίνεται σε κατωτέρα και ανωτέρα θερμογόνο δύναμη. [1] [2]

Σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θερμικό (ενεργειακό) περιεχόμενο είναι μια βασική ιδιότητα ενός καυσίμου εφόσον αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό της θερμικής απόδοσης.

Μέτρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετριέται με χρήση ειδικού θερμιδόμετρου (ASTM D240). Επίσης, για τον προσδιορισμό της μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εμπειρικές σχέσεις και διαγράμματα όταν δεν είναι δυνατός ο πειραματικός προσδιορισμός της. Οι σχέσεις αυτές έχουν πολύ ικανοποιητική ακρίβεια και προτείνονται ακόμα και από επίσημους οργανισμούς τυποποίησης (ASTM, British Standards, ISO).[3]

Διάκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανωτέρα θερμογόνος δύναμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν στα προϊόντα καύσης το νερό βρίσκεται σε υγρή κατάσταση, δεν έχει απορροφήσει δηλαδή ενέργεια, η θερμογόνος δύναμη ονομάζεται ανωτέρα.

Κατωτέρα θερμογόνος δύναμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν στα προϊόντα καύσης το νερό βρίσκεται σε αέρια κατάσταση (υδρατμοί), το νερό έχει απορροφήσει ενέργεια και η θερμογόνος δύναμη, που έχει κατά συνέπεια μικρότερη τιμή από της ανωτέρας, ονομάζεται κατωτέρα θερμογόνος δύναμη.

Δεδομένου ότι οι μηχανές εσωτερικής καύσης αποβάλλουν το νερό με τη μορφή ατμού στα καυσαέρια, η τιμή της κατώτερης θερμογόνου δύναμης είναι η κατάλληλη για αναφορά κατά τη σύγκριση καυσίμων.[4]

Διαφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαφορά μεταξύ Ανώτερης και Κατώτερης θερμογόνου δύναμης εξαρτάται από την περιεκτικότητα του καυσίμου σε υδρογόνο.[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μ. Φούντης; Δ. Γιαννόπουλος. «Θεωρία καύσης και συστήματα καύσης» (PDF). Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2011. 
  2. «Αρχική Σελίδα > Φυσικό Αέριο > Ιδιότητες». Φυσικό Αέριο Αττικής. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2011. 
  3. 3,0 3,1 Σ. Στούρνας; Ε. Λόης; Φ. Ζαννίκος (2007). Τεχνολογία Καυσίμων και Λιπαντικών. ΕΜΠ. σελ. 120. 
  4. «Diesel Fuels Technical Review» (PDF). Chevron. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 11 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015.