Θεοφύλακτος Α΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοφύλακτος Α΄ της Νεάπολης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος670
Νάπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔουξ
Δούκας της Νάπολης

Ο Θεοφύλακτος ήταν Βυζαντινός δουξ της Νάπολης την περίοδο 666-670.

Η κύρια μεσαιωνική ιστορική πηγή που αναφέρεται για τον Θεοφύλακτο είναι το Χρονικό των Δουκών του Μπενεβέντο, του Σαλέρνο, της Κάπουα και της Νάπολης. Αναφέρει ότι ανέλαβε το Δουκάτο της Νάπολης το 666 μετά το θάνατο του προκατόχου του Βασιλείου. Πιθανώς, ο Θεοφύλακτος, όπως και ο προκάτοχός του, ήταν ντόπιος κάτοικος της Νάπολης σε μία εποχή όπου το Δουκάτο της Νάπολης ήταν μέρος των εδαφών του Βυζαντίου στην Ιταλική χερσόνησο, σύμφωνα με τον κανόνα έπρεπε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Β να εγκρίνει τον διορισμό του όπως κι έγινε[1][2].

Πολύ λίγες πληροφορίες υπάρχουν για τη περίοδο εξουσίας του Θεοφύλακτου. Είναι γνωστό μόνο ότι συνέχισε η κοπή νομισμάτων με πορτρέτα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Β και επιγραφές στα λατινικά και τα ελληνικά[1][3].

Σύμφωνα με το Χρονικό των Δουκών του Μπενεβέντο, του Σαλέρνο, της Κάπουα και της Νάπολης, ο Θεοφύλακτος Α΄ κυβέρνησε το Δουκάτο της Νάπολης για τέσσερα χρόνια και πέθανε το 670. Ο διάδοχός του στο αξίωμα ήταν ο Κοσμάς[1][2].

Στις εκκλησιαστικές παραδόσεις, ο Άγιος Γουδιόσο του Σαλέρνο ονομάζεται γιος ή ανιψιός του Δούκα Θεοφύλακτου. Ωστόσο, καθώς πέθανε το αργότερο το 649, αυτό είναι απίθανο [4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]