Θεαίτητος (κρατήρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεαίτητος
Theaetetus
Φωτογράφηση από το LRO το 2011
Συντεταγμένες37°01′N 6°04′E / 37.01°N 6.06°E / 37.01; 6.06Συντεταγμένες: 37°01′N 6°04′E / 37.01°N 6.06°E / 37.01; 6.06
ΕπωνύμιοΘεαίτητος ο Αθηναίος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον κρατήρα

Ο Θεαίτητος (Theaetetus) είναι κρατήρας στην ορατή από τη Γη πλευρά της Σελήνης, με διάμετρο 25χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του κρατήρα Κασίνι, κοντά στο ανατολικό άκρο της Θάλασσας των Βροχών, σε σεληνογραφικές συντεταγμένες 37,0° βόρειο πλάτος και 6,0° ανατολικό μήκος. Στα ανατολικά του υψώνεται η οροσειρά του σεληνιακού Καυκάσου, ενώ στα νοτιοδυτικά του Θεαίτητου βρίσκεται ο ευδιάκριτος κρατήρας Αρίστυλλος.

Ο κρατήρας πήρε το όνομά του προς τιμή του αρχαίου Έλληνα γεωμέτρη Θεαίτητου.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χείλος του Θεαίτητου πλησιάζει περισσότερο στο πολυγωνικό παρά στο κυκλικό σχήμα, έχοντας απλώς μια ελαφρά καμπύλωση στις κορυφές. Υπάρχει μία μικρή εξωτερική ανύψωση (τείχος) και ελαφρά κεντρική ανύψωση στον πυθμένα του κρατήρα, ενώ κατά τα άλλα το εσωτερικό του είναι σχετικώς ομαλό. Το βάθος του πυθμένα είναι 2,8 χλμ. κάτω από το επίπεδο της γύρω Θάλασσας των Βροχών. Κάποιες ακτίνες που προέρχονται από τον Αρίστυλλο περιβάλλουν τον Θεαίτητο: μία μεγαλύτερη στα δυτικά και δύο μικρότερες στα νότια.

Πλάγια άποψη του κρατήρα από την αποστολή Απόλλων 15

Κατά το παρελθόν ο Θεαίτητος έχει αναφερθεί ως τοποθεσία ενός πιθανού παροδικού σεληνιακού φαινομένου: Το 1902 ένα λευκό σύννεφο παρατηρήθηκε για λίγο κοντά στον κρατήρα. Από άλλες παρατηρήσεις, όπως αυτές των Πάτρικ Μουρ και Ουίλλιαμ Χένρι Πίκερινγκ, καταγράφηκαν επίσης ασυνήθιστα φαινόμενα στην περιοχή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]