Θανατική ποινή στην Κύπρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κρεμάλα στη Κεντρική Φυλακή της Λευκωσίας, τώρα μουσείο (2006)

Η θανατική ποινή για φόνο καταργήθηκε στην Κύπρο στις 15 Δεκεμβρίου 1983. Καταργήθηκε για όλα τα εγκλήματα, στις 19 Απριλίου 2002. Η θανατική ποινή αντικαταστάθηκε με ισόβια κάθειρξη. Η Κύπρος έχει υπογράψει και το δεύτερο προαιρετικό πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο προβλέπει την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής. Η Κύπρος είχε αρχικά κάνει κράτηση για το δεύτερο πρωτόκολλο, που επέτρεπε την εκτέλεση για σοβαρά εγκλήματα σε περίοδο πολέμου, αλλά στη συνέχεια κατήργησε αυτή τη κράτηση.

Οι τελευταίες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιουνίου 1962. Τρεις άνδρες, ο Χαμπής Ζαχαριά, ο Μιχαήλ Ηλιτικός και ο Λάζαρης Δημητρίου, κρεμάστηκαν για φόνο στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας,[1] τη μόνη φυλακή της χώρας. Ο Ζαχαριά είχε σκοτώσει άνθρωπο το 1958 σε αμπελώνα στη Λεμεσό. Ο Ηλιτικός και ο Δημητρίου είχαν καταδικαστεί για το πυροβολισμό ανθρώπου έξω από κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στη Λεμεσό το 1961. Οι Βρετανοί εκτελεστές Χάρι Άλεν και ο Τζον Άντερχιλ ταξίδεψαν στην Κύπρο για να πραγματοποιήσουν την εκτέλεση.[2]

Πριν από την ανεξαρτησία εννέα άνδρες είχαν κρεμαστεί το 1956 και το 1957 από τους Άγγλους, για πράξεις που διαπράχθηκαν ως μέλη της ΕΟΚΑ. Η Κεντρική Φυλακή της Λευκωσίας εξακολουθεί να λειτουργεί ως φυλακή, αλλά η περιοχή όπου πραγματοποιούνταν οι εκτελέσεις είναι τώρα μουσείο.

Το μη αναγνωρισμένο κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου διατηρεί τη θανατική ποινή σε περιορισμένες περιστάσεις. Το άρθρο 15 του συντάγματος της Βόρειας Κύπρου δηλώνει ότι η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί σε περιπτώσεις προδοσίας κατά τη διάρκεια εμπόλεμης περίοδου, πράξεις τρομοκρατίας και πειρατείας jure gentium, και για επαναλαμβανόμενες δολοφονίες. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, η εκτέλεση της θανατικής ποινής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εκτός εάν η νομοθετική συνέλευση της Βόρειας Κύπρου αποφασίσει κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 78. Ως το 2018, η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν έχει πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The end of capital punishment in Europe». Capital Punishment U.K. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2011. 
  2. «June 13th 13/6/1962 Hambia Zacharia, Michael Hiletikos and Lazaris Demetriou – Cyprus». True Crime Library. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2015.