Θέρμες του Νέρωνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Θέρμες του Νέρωνα
Δύο κίονες από τις Θέρμες του Νέρωνα βρίσκονται στο πλάι της εκκλησίας του Σαν Εουστάκιο, στη Via di sant Eustachio. Η εκκλησία βρίσκεται δυτικά του Πανθέου.
Χάρτης
Είδοςθέρμες και αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′55″N 12°28′33″E
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα

Οι Θέρμες του Νέρωνα ή του Αλεξάνδρου, λατιν. Thermae Neronis vel Alexandrinae, ήταν ένα συγκρότημα από κτήρια με λουτρά στο Πεδίο του Άρεως της Αρχαίας Ρώμης. Κτίστηκαν από τον Νέρωνα το 62 μ.Χ. και ξανακτίστηκαν από τον Αλέξανδρο Σεβήρο το 227 ή 229.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατελάμβαναν έναν χώρο 190 Χ 120 μ. Δυτικά ήταν το Στάδιο του Δομιτιανού (νυν Πιάτσα Ναβόνα) και νοτιοανατολικά το Πάνθεον. Στην έκταση που ήταν, τώρα υπάρχει η σύγχρονη Πιάτσα ντελλα Ροτόνντα, η Οδός Βία ντελ Πότσο ντελλε Κορνάκιε και η Βία ντελλα Ντογκάνα Βέκια. Υπήρχε μία μεγάλη πισίνα (Natatio) με εκατέρωθεν γυμναστήρια (Palestrae), μία αίθουσα με πισίνα με ζεστό (Caldarium), μία μικρή με χλιαρό (Tepidarium) και μία μεγάλη αίθουσα με ψυχρό νερό (Frigidarium).

Στο πλάι της εκκλησίας του Σαντ Ίβο αλλα Σαπιέντσα, επί της Βία ντελι Σταντεράρι, υπάρχει μία λεκάνη από τις Θέρμες του Νέρωνα. Η εκκλησία βρίσκεται δυτικά αυτής του Σαν Εουστάκιο.

Αρχικά η τροφοδοσία τους με νερό γινόταν από την Άκουα Βίργκο, η οποία ήδη παρείχε νερό στις Θέρμες του Αγρίππα (νότια του Πανθέου). Έπειτα από την αποκατάσταση των Θερμών του Νέρωνα τον 3ο αι., λάμβαναν νερό από την Άκουα Αλεξαντρίνα του Σεβήρου. Σύμφωνα με τον Σιδώνιο Απολλινάριο ήταν ακόμη σε χρήση τον 5ο αι. Πρέπει να ήταν οι πρώτες "αυτοκρατορικού τύπου" Θέρμες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Filippo Coarelli, Guida archeologica di Roma, Arnoldo Mondadori Editore, Verona 1984.
  • Romolo Augusto Staccioli, Acquedotti, fontane e terme di Roma antica, Newton & Compton Ed., Roma 2005.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]