Θάνα του Μπανγκλαντές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η θάνα (βεγγαλικά: থানা‎‎, σημαίνει "αστυνομικό τμήμα") είναι διοικητική μονάδα στο Μπαγκλαντές και μπορεί επίσης να σημαίνει την περιοχή που ελέγχεται από το αστυνομικό τμήμα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θάνα ήταν υποεπαρχία στην διοικητική γεωγραφία του Μπαγκλαντές. Το διάταγμα τοπικής αυτοδιοίκησης του 1982 τροποποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα, επανορίζοντας και την αναβάθμιση των υφιστάμενων θάνα σε υποεπαρχίες (ουπαζίλα).[1] Αργότερα, το 1999, οι γεωγραφικές περιοχές υπό την διοίκηση των θάνα έγιναν ουπαζίλα.[2] Όλοι οι διοικητικοί όροι σε αυτό το επίπεδο έχουν μετονομάστηκαν από θάνα σε ουπαζίλα. Η λέξη θάνα χρησιμοποιήθηκε για να γίνεται αναφορά σε αστυνομικά τμήματα. Γενικά, υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα για κάθε ουπαζίλα, αλλά μεγαλύτερες διοικητικές μονάδες μπορούν να έχουν δύο ή περισσότερα αστυνομικά τμήματα που καλύπτουν διάφορες περιοχές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kamal Siddiqui (2012). «Local Government». Στο: Sirajul Islam and Ahmed A. Jamal. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh. 
  2. AMM Shawkat Ali (2012). «Thana». Στο: Sirajul Islam and Ahmed A. Jamal. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh.