Η ώρα της πτώσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ώρα της πτώσης (Αγγλικά: The Fall) ονομάζεται η αστυνομική σειρά μυστηρίου συμπαραγωγής Αγγλίας και Ιρλανδίας που προβλήθηκε από το BBC από το 2013 ως το 2016 και ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους. Πρωταγωνιστούν η Τζίλιαν Άντερσον στον ρόλο της αινιγματικής ντετέκτιβ Στέλλα Γκίμπσον και ο Τζέιμι Ντόρναν στον ρόλο του οικογενειάρχη κατά συρροή δολοφόνου Πωλ Σπέκτορ. Δημιουργός και σεναριογράφος της σειράς είναι ο Άλαν Κίμπιτ και σκηνοθέτης ο Γιάκομπ Βερμπούγκεν. Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε το 2020 από την κρατική τηλεόραση, στο κανάλι της ΕΡΤ1, στη μεταμεσονύχτια ζώνη.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ος Κύκλος

Μια υπόθεση φόνου στο Μπέλφαστ καταλήγει σε αδιέξοδο και οι τοπικές αρχές ζητούν τη βοήθεια της ικανής ντετέκτιβ της βρετανικής αστυνομίας Στέλλα Γκίμπσον για να βρεθεί ο δολοφόνος. Η ίδια σύντομα συνειδητοποιεί ότι η υπόθεση συνδέεται με άλλους φόνους και ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος έχει ξεκινήσει τη δράση του. Παράλληλα στο Μπέλφαστ ζει και εργάζεται ο Πωλ Σπέκτορ, ένας σύμβουλος γάμου που δείχνει να έχει μια φυσιολογική ζωή με γυναίκα και δύο παιδιά. Κάποιες νύχτες λέει πως εργάζεται σε γραμμή υποστήριξης αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ο Σπέκτορ διαπράττει φόνους τριαντάχρονων γυναικών που τους έχει μελετήσει και σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια. Η ντετέκτιβ Γκίμπσον σε ένα παιχνίδι με το χρόνο πρέπει να συνδέσει τα κομμάτια του παζλ και να βρει τον υπεράνω πάσης υποψίας δολοφόνο. Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε σε 5 επεισόδια.

Η Τζίλιαν Άντερσον, γνωστή από τον ρόλο της στα ''The X-Files'', επέστρεψε στην τηλεόραση με τον ρόλο της Στέλλα Γκίμπσον στο ''The Fall''.

2ος Κύκλος

Δέκα μέρες έχουν περάσει από τότε που ο Σπέκτορ είπε μέσω τηλεφώνου στην Γκίμπσον ότι δεν πρόκειται να τον πιάσει. Η Γκίμπσον προσπαθεί να βοηθήσει την κοπέλα που επέζησε μετά την τελευταία επίθεση του κατά συρροή δολοφόνου, για να μπορέσει να τον ανακαλέσει στη μνήμη της και να βοηθήσει στις έρευνες της αστυνομίας. Παράλληλα ο Σπέκτορ καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα που είχε αφήσει σε εκκρεμότητα όταν είχε φύγει για τη Σκωτία με πρόθεση να βάλει τέλος στη δράση του. Ανακαλύπτει ότι κάποιο άτομο από το παρελθόν του βοηθά την αστυνομία και αναγκάζεται να επιστρέψει στο Μπέλφαστ αλλάζοντας τα σχέδια του με τρομακτικές συνέπειες. Το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού μεταξύ Γκίμπσον και Σπεκτορ γίνεται πλέον όλο και πιο προσωπικό και αποκτά διαστάσεις εμμονής και για τους δύο. Ο δεύτερος κύκλος ολοκληρώθηκε σε 6 επεισόδια.

3ος Κύκλος

Ο Πωλ Σπέκτορ μετά τον πυροβολισμό του μεταφέρεται επειγόντως στο νοσοκομείο του Μπέλφαστ όπου δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Όταν συνέρχεται υποστηρίζει ότι δεν θυμάται τίποτα από την εγκληματική δράση του. Οι δικηγόροι του θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την ομιχλώδη κατάσταση του μυαλού του για να τον γλιτώσουν από το να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Η Στελλα Γκίμπσον και η ομάδα της θα πρέπει να αποκαλύψουν αν ο Σπέκτορ για ακόμη μια φορά παίζει μαζί τους και προσπαθεί να ξεγελάσει τους νόμους ενώ παράλληλα η ίδια η Στέλλα θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτηματικά που εγείρονται από τους ανωτέρους της για τον χειρισμό της στην υπόθεση. Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος ολοκληρώθηκε σε 6 επεισόδια.

Ο Τζέιμι Ντόρναν, γνωστός από την τριλογία ταινιών ''50 αποχρώσεις του γκρι'', έκανε το πρωταγωνιστικό ντεμπούτο του στην τηλεόραση με τον ρόλο του Πωλ Σπέκτορ στο ''The Fall''.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έτυχε θερμής υποδοχής από κοινό και κριτικούς ως μία ευχάριστη ανατροπή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν συνήθως οι τηλεοπτικές σειρές το θέμα των κατά συρροή δολοφόνων, μακριά από κάθε κλισέ.[2] Στο ''The Fall'' γνωρίζουμε την ταυτότητα του δολοφόνου από τις πρώτες σκηνές και αυτό που κατακτά το ενδιαφέρον του θεατή είναι η λεπτομερέστατη καταγραφή των χαρακτήρων και του ψυχισμού των δύο βασικών ηρώων αλλά και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν, ακόμα και των συγγενών των θυμάτων. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει φυσικά το παιχνίδι γάτας - ποντικού που εκτυλίσσεται ανάμεσα στην ντετέκτιβ και τον δολοφόνο και οδηγεί αργά και σταθερά σε μια ιδιότυπη εμμονή του ενός για τον άλλο. Ειδικότερα ο χαρακτήρας της Στέλλα Γκίμπσον που με μαεστρία ενσαρκώνει η Τζίλιαν Άντερσον θεωρήθηκε πρότυπο στο πως πρέπει να παρουσιάζεται στη σύγχρονη εποχή ένας γυναικείος δυναμικός κεντρικός χαρακτήρας.[3] Η ίδια η Τζίλιαν Άντερσον έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο ρόλος της Γκίμπσον είναι ο αγαπημένος τηλεοπτικός ρόλος της καριέρας της. Η σειρά επίσης έλαβε επαινετικές κριτικές για την ατμόσφαιρα, τον ρεαλισμό της και την προσοχή της στη λεπτομέρεια. Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος θεωρήθηκε πιο μέτριος και επιτηδευμένος σε σχέση με τους πρώτους δύο.

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ο ρόλος του Τζέιμι Ντόρναν ως Πωλ Σπέκτορ ολοκληρώνεται στον τρίτο κύκλο, τόσο ο δημιουργός της σειράς Άλαν Κίμπιτ όσο και η βασική πρωταγωνίστρια Τζίλιαν Άντερσον έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια στιγμή με ένα 4ο κύκλο και μια καινούργια υπόθεση μυστηρίου που θα εξελίξει την ιστορία της αινιγματικής ντετέκτιβ Στέλλα Γκίμπσον.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΕΡΤ1: «Η ώρα της πτώσης» - Ο δεύτερος κύκλος της αστυνομικής σειράς μυστηρίου». www.ertnews.gr. 18 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2021. 
  2. ««The Fall»: Οχι μια ακόμη serial killer series. - FLIX». flix.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2021. 
  3. INDRAMALAR, S. «5 ways Gillian Anderson's Stella Gibson on 'The Fall' is a great role model». The Star (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2021. 
  4. Pantony, Ali. «Everyone is obsessed with The Fall right now, so here's what we know about Jamie Dornan and Gillian Anderson coming back for season 4». Glamour UK (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021.