Η υπέροχη φίλη μου (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η υπέροχη φίλη μου είναι ιταλο-αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από τον Σαβέριο Κοστάντσο. Σε παραγωγή της ιταλικής εταιρείας Fandango και του ιταλικού κρατικού δικτύου Rai. Είναι μια μεταφορά της ομώνυμης σειράς μυθιστορημάτων της Έλενα Φεράντε.

Η σειρά διανεμήθηκε στο εξωτερικό από την Fremantle [1] (εταιρεία παραγωγής) σε υπότιτλους [2] και με τον τίτλο My Brilliant Friend σε αγγλόφωνες χώρες.[3]

Η δεύτερη σεζόν, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο Το νέο όνομα, το δεύτερο μυθιστόρημα της τετραλογίας, δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2018 [4], τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2019 [5] και η εκπομπή στην Ιταλία ξεκίνησε στο Rai 1 στις 10 Φεβρουαρίου 2020. Δεκαέξι άλλα επεισόδια βρίσκονται σε προπαραγωγή, χωρίζονται σε δύο σεζόν οκτώ επεισοδίων, που λαμβάνονται από τα υπόλοιπα δύο βιβλία τετραλογίας.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά αφηγείται την ιστορία μιας φιλίας δύο κοριτσιών της Έλενα Γκρέκο και της Ραφαέλα Τσερούλο, που μεγαλώνουν σε μια συνοικία της Νάπολης τη δεκαετία του '50, μεταφέροντας μας το νεορεαλισμό εκείνης της εποχής.

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη σεζόν μεταδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο κανάλι HBO από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2018. Στην Ιταλία μεταδόθηκε στο Rai 1 και δημοσιεύθηκε στο TIMvision από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2018.

Η δεύτερη σεζόν μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία στο Rai 1 από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2020. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεταδόθηκε στο κανάλι HBO από τις 16 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου 2020.

Σεζόν Επεισόδια Αμερικανική τηλεόραση Ιταλική τηλεόραση
Πρώτη σεζόν 8 2018 2018
Δεύτερη σεζόν 8 2020 2020

Χαρακτήρες και ερμηνείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Έλενα "Λενού" Γκρέκο (σεζόν 1-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από την Ελίζα Ντελ Γένο (σεζόν 1 και ως guest στη σεζόν 2) και από τη Μαργκερίτα Ματζούκο (σεζόν 1-σε εξέλιξη).
    Γεννημένη τον Αύγουστο του 1944, είναι η συγγραφέας της ιστορίας που μας διηγείται. Η Έλενα αρχίζει να την γράφει όταν μαθαίνει ότι η παιδική της φίλη, η Λίλα, εξαφανίστηκε. Μετά το δημοτικό σχολείο, η Έλενα συνεχίζει να φοιτεί με μεγάλη επιτυχία και στο γυμνάσιο.Οι λαμπρές σπουδές της Έλενας στέφονται με πτυχίο και έχουν ως αποτέλεσμα την αποφοίτησή της από το Scuola Normale στην Πίζα, όπου συναντά και δεσμεύεται με τον Πιέτρο Αϊρότα.
  • Η Ραφαέλα "Λίλα" Τσερούλο (σεζόν 1-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται απο την Λουντοβίκα Νάστι (στη σεζον 1, και ως guest στη σεζόν 2) και από τη Γκάϊα Τζιράτσε (σεζόν 1-σε εξέλιξη).
    Ένα περίεργο και έξυπνο κορίτσι, ικανό να ''διαβάσει'' τον κόσμο γύρω της πριν από άλλους. Είναι ηφαιστειακή προσωπικότητα, με την απάντηση πάντα έτοιμη. Σύντομα προκύπτει μια ισχυρή φιλία ανάμεσα σε αυτήν και την Έλενα, από την οποία είναι δύσκολο να διαχωριστεί η αγάπη και ο φθόνος: ο μυστικός ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι αυτό που ωθεί και τις δύο να βελτιωθούν για να προσπαθήσουν να υπερέχουν η μία της άλλης.Δυστυχώς σε αντίθεση με τη φίλη της, η Λίλα δεν μπορεί να πείσει την οικογένεια της να την αφήσει να συνεχίσει τις σπουδές της και σύντομα εγκαταλείπει το σχολείο. Έτσι αρχίζει να εργάζεται και μόλις φτάσει στην εφηβεία γίνεται το πιο φιλόξενο κορίτσι της γειτονιάς.
  • Ιμακολάτα Γκρέκο (σεζόν 1-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από την Άννα Ρίτα Βίτολο.
    Είναι η μητέρα της Έλενα, η οποία είναι νοικοκυρά. Είναι μια γυναίκα, με κουτσό βάδισμα και αιχμηρή γλώσσα, αγωνίζεται να δείξει την αγάπη της στα παιδιά της και πάνω απ 'όλα αγωνίζεται να καταλάβει την Έλενα, που είναι τόσο διαφορετική από αυτήν.
  • Βιτόριο Γκρέκο (σεζόν 1-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από τον Λούκα Γκαλόνε.
    Είναι ο πατέρας της Έλενας, υπάλληλος δικαστηρίου, είναι ένας ήσυχος άνθρωπος, καλός και ανίκανος να διεκδικήσει.
  • Μανουέλα Σολάρα (σεζόν 1-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από την Ίμμα Βίλα.
    Η σύζυγος του Σίλβιο Σολάρα.
  • Σίλβιο Σολάρα (σεζόν 1, σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από τον Αντόνιο Μίλο.
    Ιδιοκτήτης του Μπαρ των Σολάρα, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμφανίζεται όταν χρειάζεται να εκφοβιστεί κάποιος.
  • Μικέλε Σολάρα (Σεζόν 1-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται απο τον Αλέσιο Γκάλο.
    Γιος του Σίλβιο και της Μανουέλα, είναι ένα βίαιο και αλαζονικό αγόρι. Ερμηνεύτηκε επίσης από τον Αντριάνο Ταμάρο (ως παιδί, σεζόν 1)
  • Νούντσια Τσερούλο (σεζόν 1-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από την Βαλεντίνα Άκα.
    Μητέρα της Λίλα και του Ρίνο, είναι μια ευγενική γυναίκα και υποταγμένη στον σύζυγό της.
  • Φερνάντο Τσερούλο (σεζόν 1-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από τον Αντόνιο Μπουονάνο.
    Ο πατέρας της Λίλα και του Ρίνο είναι ένας άντρας σαράντα ετών, ανίδεος με τάση να σηκώνει χέρι στα παιδιά του. Είναι ο τσαγκάρης της περιοχής, αλλά μόνο χάρη στη Λίλα και την περιέργεια της θα μπορέσει να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός μετατρέποντας το κατάστημα παπουτσιών του σε ένα πραγματικό εργοστάσιο παπουτσιών.
  • Δασκάλα Ολιβιέρο (σεζόν 1-2), ερμηνεύεται από την Ντόρα Ρομάνο.
    Είναι η δασκάλα της Λίλα και της Έλενα στο δημοτικό σχολείο, είναι μια δυνατή, θαρραλέα και ισχυρή γυναίκα. Μπορεί να ξεχωρίσει αμέσως τις δυνατότητες των μαθητών της. Πεθαίνει σε μεγάλη ηλικία στο τέλος της δεύτερης σεζόν.
  • Δον Ακίλε Καράτσι (σεζόν 1), ερμηνεύεται από τον Αντόνιο Πεναρέλα.
    Μεγάλος και τρομακτικός άνθρωπος τον φοβούνται όλοι εκτός από τους Σολάρα. Σκοτώνεται στο δεύτερο επεισόδιο της πρώτης σεζόν.
  • Νέλα Ινκάρντο (σεζόν 1-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από την Nούντσια Σκιάνο.
    Είναι ξαδέρφη της δασκάλας Ολιβιέρο. Ζει στην Ίσκια και φιλοξενεί την Έλενα και τον Σαρατόρε στο σπίτι της για το καλοκαίρι.
  • Στέφανο Καράτσι (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από τον Τζιοβάνι Αμούρα.
    Ο μεγαλύτερος από τα παιδιά του Δον Ακίλε, είναι ένα επίμονο αγόρι με ισχυρό επιχειρηματικό πνεύμα. Τον ερμηνεύει επίσης ο Κρίστιαν ντι Τζάκομο (ως παιδί, σεζόν 1).
  • Ρίνο Τσερούλο (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από τον Τζενάρο ντι Στέφανο.
    Ο μεγαλύτερος αδερφός της Λίλα, είναι ζωηρός και εργατικός. Επίσης ερμηνεύτηκε από τον Τομάσο Ρουσάνο (ως παιδί, σεζόν 1).
  • Νίνο Σαρατόρε (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από τον Φραντσέσκο Σέρπικο.
    Ο μεγαλύτερος γιος του Ντονάτο και ο ανεπλήρωτος έρωτας της Έλενα, είναι ένα σιωπηλό και θλιβερό αγόρι που αγωνίζεται για να έχει μια καλή σχέση με τους γονείς του, ειδικά με τον πατέρα του. Ερμηνεύτηκε επίσης από τον Αλεσάντρο Νάρντι (ως παιδί guest στη σεζον 1).
  • Πινούτσια Καράτσι (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται από την Φεντερίκα Σολάτσο.
    Δεύτερο παιδί του Δον Ακίλε. Ερμηνεύτηκε επίσης από την Τζουλιάνα Τραμοντάνο (ως παιδί, στη σεζόν 1).
  • Καθηγήτρια Γκαλιάνι, ερμηνεύεται από την Άννα Ρέντι (σεζον 1) και από την Κλοτίλντε Σαμπατίνο (σεζόν 2-σε εξέλιξη).
    Καθηγήτρια στο Λύκειο.
  • Άντα Καπούτσο (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύεται απο την Ουλρίκε Μιλιαρέσι.
    Η μεγαλύτερη κόρη της Μελίνα, βοηθά τη μητέρα της όσο καλύτερα μπορεί. Την ερμήνευσε επίσης η Λουτσία Μανφούζο (ως παιδί, σεζόν 1).
  • Αντόνιο Καπούτσο (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύτηκε από τον Κρίστιαν Τζιρόζο.
    Ο μικρότερος γιος της Μελίνα, εργάζεται ως μηχανικός και προσπαθεί να κερδίσει τα χρήματα που χρειάζεται η οικογένεια. Ερμηνεύτηκε επίσης από τον Ντομένικο Κουόμο (ως παιδί, σεζόν 1).
  • Πασκουάλε Πελούζο (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύτηκε από Εντουάρντο Σκαρπέτα.
    Πρωτότοκος γιός του Αλφρέντο και της Τζουσεπίνα, τον ενδιαφέρει η κοινωνική δικαιοσύνη. Ερμηνεύτηκε επίσης από τον Φραντσέσκο Κατένα (ως παιδί, σεζόν 1).
  • Έντσο Σκάνο (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύτηκε από τον Τζιοβάνι Μπουζέλι.
    Γιος του Νίκολα και της Ασσούντα, πωλητής φρούτων. Η Λίλα του άρεσε από την παιδική ηλικία. Ο Έντσο είχε δεσμό εδώ και πολύ καιρό με την Κάρμεν Πελούζο, η οποία όμως τον άφησε χωρίς εξηγήσεις όταν έπεστρεψε από τη στρατιωτική του θητεία. Στο στρατό συνέχισε τις σπουδές του και αποφοίτησε ως βιομηχανικός εμπειρογνώμονας. Όταν η Λίλα αποφασίζει να εγκαταλείψει μόνιμα το Στέφανο, φροντίζει αυτήν και τον γιο της Γεννάρο και τους παίρνει να ζήσουν μαζί στο Σαν Τζιοβάνι α Τεντούτσιο. Ερμηνεύτηκε επίσης από τον Βιτσέντζο Βακάρο (ως παιδί, σεζόν 1).
  • Αρμάντο Γκαλιάνι (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύτηκε από τον Τζιοβάνι Κανάτα.
    Φοιτητής Ιατρικής, γιος της καθηγήτριας Γκαλιάνη.
  • Μπρούνο Σοκάβο (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύτηκε από τον Φραντσέσκο Ρούσο.
    Φίλος του Νίνο Σαρατόρε και γιος ενός πλούσιου βιομήχανου από το Σαν Τζιοβάνι α Τεντούτσιο. Δίνει στη Λιλά δουλειά στο οικογενειακή επιχείρηση.
  • Φράνκο Μάρι (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύτηκε από τον Μπρούνο Ορλάντο.
    Μαθητής και φίλος της Έλενα κατά τα πρώτα χρόνια του πανεπιστημίου.
  • Αντέλε Αϊρότα (σεζον 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύτηκε από την Ντάρια Ντεφλόριαν.
    Η γυναίκα του Γκουΐντο Άϊρότα. Συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο του Μιλάνου που εκδίδει το μυθιστόρημα της Έλενας.
  • Πέτρο Αϊρότα (σεζόν 2-σε εξέλιξη), ερμηνεύτηκε από τον Ματέο Τσέκι.
    Ο συμφοιτητής της Έλενας και φίλος της, προορίζεται για μια λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα για την πρώτη σεζόν ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017 και τελείωσαν τον Ιούνιο του 2018, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στη Νάπολη, στην Ίσκια, την Καζέρτα, την Μαρτσανίζε και τη Σπιάτζια Ντι Φοντανία .[2] Η συνοικία Λουτσάτι όπου εκτυλίχθηκε η ιστορία ξαναχτίστηκε στην Καζέρτα: τα κτίρια έχουν στην εξωτερική πρόσοψη μπαλκόνι, αλλά στο εσωτερικό περιέχουν μόνο σκαλωσιές. η πρόσοψη της εκκλησίας είναι ένα πιστό αντίγραφο του πώς ήταν στη δεκαετία του '50, το ανάχωμα όπου περνά το τρένο αναδημιουργήθηκε από τον υπολογιστή, πολλά αντικείμενα της σκηνής όπως ο μαυροπίνακας και η καρέκλα είναι πρωτότυπα της εποχής και το φόντο που μπορεί να φανεί πίσω από τα κτίρια είναι μια προβολή σε πάνελ.[6] Η περιοχή, που καταλαμβάνει έξι εκτάρια, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών που χρησιμοποιούνται ως στούντιο , είναι το μεγαλύτερο πλατό στην Ευρώπη.

Μουσική επένδυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το soundtrack της Υπέροχης φίλης μου συνέθεσε ο Μαξ Ρίχτερ .

Η υπέροχη φίλη μου (Soundtrack τηλεοπτικής σειράς)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Δεκεμβρίου 2018 κυκλοφόρησε το soundtrack της τηλεοπτικής σειράς.[7]

Προβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Αυγούστου 2018, κυκλοφόρησαν δύο τρέιλερ στο YouTube, ένα από τα οποία είχε υπότιτλους στα Αγγλικά.

Τα δύο πρώτα επεισόδια προβλήθηκαν στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, εισπράττοντας ευρεία αναγνώριση [2][8] .

Το μυθιστόρημα πωλήθηκε σε 162 χώρες, φτάνοντας έτσι σε παγκόσμια κυκλοφορία.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ευχαριστίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2019 - Βραβείο Flaiano [9]
    • Βραβείο στις Λουντοβίκα Νάστι και Ελίζα Ντελ Γένο
  • 2019 - Gotham Independent Film Awards [10]
    • Υποψηφιότητα για την καλύτερη σειρά αποκάλυψης

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «“L'amica geniale” diventa una serie tv HBO-Rai». 30 marzo 2017. http://www.ufficiostampa.rai.it/dl/UfficioStampa/Articoli/LAMICA-GENIALE-d84c7d80-7321-41b3-9aa7-91776072f344.html. Ανακτήθηκε στις 31 agosto 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Sara Papetti. «L'amica geniale serie tv cast, attori e quando esce [VIDEO»]. https://www.tvserial.it/amica-geniale-serie-tv-cast-quando-esce-video/. Ανακτήθηκε στις 31 agosto 2018. 
  3. Luca Ceccotti (1º settembre 2018). «L'amica geniale, trailer ufficiale della serie Rai e HBO basata sui romanzi della Ferrante». https://serial.everyeye.it/notizie/l-amica-geniale-trailer-ufficiale-della-serie-rai-hbo-basata-sui-romanzi-della-ferrante-342169.html. Ανακτήθηκε στις 1º settembre 2018. 
  4. «L'amica geniale: annunciata ufficialmente la seconda stagione». 
  5. Il Messaggero (20 dicembre 2018). «L'Amica geniale, a marzo le nuove riprese. Costanzo: «Dureranno sei mesi»». https://www.ilmessaggero.it/televisione/amica_geniale_ultime_notizie-4185271.html. Ανακτήθηκε στις 13 settembre 2019. 
  6. Stefania Zizzari. «Eccoci nel finto rione dove abitano Lila e Lenù». TV Sorrisi e Canzoni. 
  7. My Brilliant Friend (TV Series Soundtrack)
  8. Chiara Ugolini (2 settembre 2018). «'L'amica geniale', la serie diretta da Saverio Costanzo: “Ho condiviso il cuore del racconto di Elena Ferrante”». https://www.repubblica.it/dossier/spettacoli/venezia2018/2018/09/02/news/_l_amica_geniale_-205449893/. Ανακτήθηκε στις 2 settembre 2018. 
  9. «Premi Flaiano, tutti i vincitori». 
  10. «Gotham Awards: 'Marriage Story,' 'The Farewell,' 'Uncut Gems' Lead Nominations» (στα Αγγλικά).