Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η σιωπηλή κραυγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σιωπηλή κραυγή
ΣυγγραφέαςΚενζαμπούρο Όε
Τίτλος万延元年のフットボール
ΓλώσσαΙαπωνικά
Μορφήμυθιστόρημα

Η σιωπηλή κραυγή (ιαπωνικά: 万延元年のフットボール) είναι μυθιστόρημα του Ιάπωνα συγγραφέα Κενζαμπούρο Όε, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1967, ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Βραβείο Τανιζάκι.

Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών στις αρχές της δεκαετίας του 1960: του μονόφθαλμου Μιτσουσαμπούρο, που είναι ο αφηγητής, παντρεμένου με μια καθηγήτρια αγγλικών στο Τόκιο και του μικρότερου αδελφού του, του Τακάσι, μόλις έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ . Ο Μιτσουσαμπούρο και η σύζυγός του, η Νατσούμι, έχουν περάσει μια σειρά από κρίσεις. Άφησαν το σωματικά και πνευματικά ανάπηρο μωρό τους σε ένα ίδρυμα, ενώ ο φίλος του Μιτσουσαμπούρο αυτοκτόνησε. Ο Νατσούμι έχει γίνει αλκοολικός. Ο Μιτσουσαμπούρο αφήνει τη δουλειά του και όλοι πηγαίνουν στο χωριό των δυο αδελφών, που βρίσκεται σε ένα δάσος στο Σικόκου.[1]

Η οικογένεια των αδελφών ήταν μια από τις γνωστότερες οικογένειες του χωριού. Ο Τακάσι έχει εμμονή με τη μνήμη του μικρότερου αδελφού του προπάππου τους, ο οποίος ηγήθηκε μιας αγροτικής εξέγερσης το 1860. Ο Μιτσουσαμπούρο θυμάται την υπόθεση διαφορετικά, πιστεύοντας ότι ο αρχηγός της εξέγερσης πρόδωσε τους οπαδούς του. Ομοίως, τα δυο αδέλφια διαφωνούν για τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού τους, του Ες, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια επιδρομή στον κορεατικό οικισμό κοντά στο χωριό. Ο Τακάσι γιορτάζει τον θάνατο του πολεμιστή του, ενώ ο Μιτσουσαμπούρο θυμάται ότι σκοτώθηκε εθελοντικά ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Κορεάτη σε μια προηγούμενη επιδρομή. Η αδερφή τους, επίσης πνευματικά ανάπηρη, είχε αυτοκτονήσει ενώ ζούσε με τον Τακάσι.

Ο Τακάσι συμφωνεί να πουλήσει την παραδοσιακή οικία-αποθήκη της οικογένειας στον «Αυτοκράτορα», έναν Κορεάτη που αρχικά είχε έρθει στο χωριό ως σκλάβος, αλλά που τώρα έχει κερδίσει οικονομική κυριαρχία, μετατρέποντας την άλλη οικία-αποθήκη του χωριού σε σούπερ μάρκετ που έχει θέσει εκτός λειτουργίας τα μικρότερα καταστήματα. Κρυφά, ο Τακάσι έχει επίσης συμφωνήσει να πουλήσει στον Αυτοκράτορα όλη τη γη της οικογένειας.

Ο Τακάσι αρχίζει να οργανώνει τους νέους του χωριού σε μια ομάδα, ξεκινώντας με προπόνηση ποδοσφαίρου. Όταν ο Μιτσουσαμπούρο ανακαλύπτει την εξαπάτηση του Τακάσι, απομονώνεται από τους άλλους, αλλά η γυναίκα του τάσσεται με τον Τακάσι.

Ο Τακάσι χρησιμοποιεί την ομάδα του για να ξεκινήσει εξέγερση ενάντια στον Αυτοκράτορα, λεηλατώντας το σούπερ μάρκετ και μοιράζοντας τα αγαθά στον λαό. Ο Τακάσι ξεκινά επίσης σεξουαλική σχέση με τη Νατσούμι και στέλνει έναν από τους ακόλουθούς του να το πει στον Μιτσουσαμπούρο. Τελικά σκοτώνεται ένα κορίτσι. Ο Τακάσι ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να τη βιάσει και στη συνέχεια τη δολοφόνησε. Εγκαταλείπεται από την ομάδα του και περιμένει να έρθουν οι χωρικοί να τον λιντσάρουν ή να τον συλλάβουν. Ο Μιτσουσαμπούρο, ωστόσο, δεν πιστεύει την ιστορία του και λέει ότι ο Τακάσι χρησιμοποιεί τον τυχαίο θάνατο του κοριτσιού για να σχεδιάσει τον δικό του βίαιο θάνατο. Ο Τακάσι παραδέχεται στον Μιτσουσαμπούρο ότι η αδερφή τους αυτοκτόνησε στο τέλος μιας αιμομικτικής σχέσης που είχε ο ίδιος μαζί της. Ο Τακάσι αυτοπυροβολείται, γράφοντας: "Είπα την αλήθεια".

Έρχεται ο Αυτοκράτορας και αρχίζει να κατεδαφίζει το οικογενειακό οίκημα. Στην πορεία, ανακαλύπτεται ένα μυστικό υπόγειο στο οποίο ο αδερφός του προπάππου είχε περάσει το υπόλοιπο της ζωής του κρυμμένος μετά την αποτυχία της εξέγερσής του. Ο Μιτσουσαμπούρο και η Νατσούμι αποφασίζουν να προσπαθήσουν να ζήσουν ξανά μαζί, μαζί με το ανάπηρο μωρό τους και το αγέννητο παιδί του Τακάσι, το οποίο κυοφορεί η Νατσούμι. Ο Μιτσουσαμπούρο αποφασίζει να μην επιστρέψει στην παλιά του δουλειά, αντ' αυτού δέχεται μια πρόταση να εργαστεί ως μεταφραστής στην Αφρική .

Η σιωπηλή κραυγή έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα από τον Γιούρι Κοβαλένκο και κυκλοφόρησε το 1994 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.[2]

  1. «The Silent Cry». Goodreads. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «ΤΙΤΛΟΣ – Βιβλιοnet» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]