Η σιωπηλή κραυγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σιωπηλή κραυγή
ΣυγγραφέαςΚενζαμπούρο Όε
Τίτλος万延元年のフットボール
ΓλώσσαΙαπωνικά
Μορφήμυθιστόρημα

Η σιωπηλή κραυγή (ιαπωνικά: 万延元年のフットボール) είναι μυθιστόρημα του Ιάπωνα συγγραφέα Κενζαμπούρο Όε, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1967, ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Βραβείο Τανιζάκι.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών στις αρχές της δεκαετίας του 1960: του μονόφθαλμου Μιτσουσαμπούρο, που είναι ο αφηγητής, παντρεμένου με μια καθηγήτρια αγγλικών στο Τόκιο και του μικρότερου αδελφού του, του Τακάσι, μόλις έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ . Ο Μιτσουσαμπούρο και η σύζυγός του, η Νατσούμι, έχουν περάσει μια σειρά από κρίσεις. Άφησαν το σωματικά και πνευματικά ανάπηρο μωρό τους σε ένα ίδρυμα, ενώ ο φίλος του Μιτσουσαμπούρο αυτοκτόνησε. Ο Νατσούμι έχει γίνει αλκοολικός. Ο Μιτσουσαμπούρο αφήνει τη δουλειά του και όλοι πηγαίνουν στο χωριό των δυο αδελφών, που βρίσκεται σε ένα δάσος στο Σικόκου.[1]

Η οικογένεια των αδελφών ήταν μια από τις γνωστότερες οικογένειες του χωριού. Ο Τακάσι έχει εμμονή με τη μνήμη του μικρότερου αδελφού του προπάππου τους, ο οποίος ηγήθηκε μιας αγροτικής εξέγερσης το 1860. Ο Μιτσουσαμπούρο θυμάται την υπόθεση διαφορετικά, πιστεύοντας ότι ο αρχηγός της εξέγερσης πρόδωσε τους οπαδούς του. Ομοίως, τα δυο αδέλφια διαφωνούν για τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού τους, του Ες, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια επιδρομή στον κορεατικό οικισμό κοντά στο χωριό. Ο Τακάσι γιορτάζει τον θάνατο του πολεμιστή του, ενώ ο Μιτσουσαμπούρο θυμάται ότι σκοτώθηκε εθελοντικά ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Κορεάτη σε μια προηγούμενη επιδρομή. Η αδερφή τους, επίσης πνευματικά ανάπηρη, είχε αυτοκτονήσει ενώ ζούσε με τον Τακάσι.

Ο Τακάσι συμφωνεί να πουλήσει την παραδοσιακή οικία-αποθήκη της οικογένειας στον «Αυτοκράτορα», έναν Κορεάτη που αρχικά είχε έρθει στο χωριό ως σκλάβος, αλλά που τώρα έχει κερδίσει οικονομική κυριαρχία, μετατρέποντας την άλλη οικία-αποθήκη του χωριού σε σούπερ μάρκετ που έχει θέσει εκτός λειτουργίας τα μικρότερα καταστήματα. Κρυφά, ο Τακάσι έχει επίσης συμφωνήσει να πουλήσει στον Αυτοκράτορα όλη τη γη της οικογένειας.

Ο Τακάσι αρχίζει να οργανώνει τους νέους του χωριού σε μια ομάδα, ξεκινώντας με προπόνηση ποδοσφαίρου. Όταν ο Μιτσουσαμπούρο ανακαλύπτει την εξαπάτηση του Τακάσι, απομονώνεται από τους άλλους, αλλά η γυναίκα του τάσσεται με τον Τακάσι.

Ο Τακάσι χρησιμοποιεί την ομάδα του για να ξεκινήσει εξέγερση ενάντια στον Αυτοκράτορα, λεηλατώντας το σούπερ μάρκετ και μοιράζοντας τα αγαθά στον λαό. Ο Τακάσι ξεκινά επίσης σεξουαλική σχέση με τη Νατσούμι και στέλνει έναν από τους ακόλουθούς του να το πει στον Μιτσουσαμπούρο. Τελικά σκοτώνεται ένα κορίτσι. Ο Τακάσι ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να τη βιάσει και στη συνέχεια τη δολοφόνησε. Εγκαταλείπεται από την ομάδα του και περιμένει να έρθουν οι χωρικοί να τον λιντσάρουν ή να τον συλλάβουν. Ο Μιτσουσαμπούρο, ωστόσο, δεν πιστεύει την ιστορία του και λέει ότι ο Τακάσι χρησιμοποιεί τον τυχαίο θάνατο του κοριτσιού για να σχεδιάσει τον δικό του βίαιο θάνατο. Ο Τακάσι παραδέχεται στον Μιτσουσαμπούρο ότι η αδερφή τους αυτοκτόνησε στο τέλος μιας αιμομικτικής σχέσης που είχε ο ίδιος μαζί της. Ο Τακάσι αυτοπυροβολείται, γράφοντας: "Είπα την αλήθεια".

Έρχεται ο Αυτοκράτορας και αρχίζει να κατεδαφίζει το οικογενειακό οίκημα. Στην πορεία, ανακαλύπτεται ένα μυστικό υπόγειο στο οποίο ο αδερφός του προπάππου είχε περάσει το υπόλοιπο της ζωής του κρυμμένος μετά την αποτυχία της εξέγερσής του. Ο Μιτσουσαμπούρο και η Νατσούμι αποφασίζουν να προσπαθήσουν να ζήσουν ξανά μαζί, μαζί με το ανάπηρο μωρό τους και το αγέννητο παιδί του Τακάσι, το οποίο κυοφορεί η Νατσούμι. Ο Μιτσουσαμπούρο αποφασίζει να μην επιστρέψει στην παλιά του δουλειά, αντ' αυτού δέχεται μια πρόταση να εργαστεί ως μεταφραστής στην Αφρική .

Μεταφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σιωπηλή κραυγή έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα από τον Γιούρι Κοβαλένκο και κυκλοφόρησε το 1994 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Silent Cry». Goodreads. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «ΤΙΤΛΟΣ – Βιβλιοnet» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]