Η κατάρα του πράσινου σκορπιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κατάρα του πράσινου σκορπιού
ΣκηνοθεσίαΓούντι Άλεν
ΠαραγωγήΛέτι Άρονσον, Τζακ Ρόλινς, Τσαρλς Χ. Τζόφι και Στίβεν Τένενμπαουμ
ΣενάριοΓούντι Άλεν
ΠρωταγωνιστέςΝταν Ακρόιντ, Έλεν Χαντ, Μπράιαν Μάρκινσον, Γουάλας Σον, Ντέιβιντ Όντεν Στιρς, Σαρλίζ Θέρον, Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ, Πίτερ Γκέρετι, Τζον Σακ, Γούντι Άλεν, Άρθουρ Τζ. Νασκαρέλα, Τζον Τόρμεϊ[1], Ράμσεϊ Φαραγκάλα[1] και Τζούντι Γκολντ[1]
ΜουσικήΝτικ Χάιμαν
ΦωτογραφίαΖάο Φέι
ΜοντάζΑλίσα Λεπσέλτερ
Εταιρεία παραγωγήςDreamworks S.K.G.
ΔιανομήDreamworks S.K.G. και Netflix
Πρώτη προβολή2001 και 6  Δεκεμβρίου 2001 (Γερμανία)[2]
Διάρκεια97 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η κατάρα του πράσινου σκορπιού (αγγλικά: The Curse of the Jade Scorpion) είναι αμερικανική αστυνομική κωμωδία του 2001, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν, ο οποίος και πρωταγωνιστεί. Στο καστ συμμετέχουν επίσης οι Έλεν Χαντ, Νταν Ακρόιντ, Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ, Τζον Σακ, Γουόλας Σον, Ντέιβιντ Όγκντεν Στιρς και Σαρλίζ Θερόν. Η πλοκή εκτυλίσσεται γύρω από έναν ερευνητή ασφαλίσεων και μια εμπειρογνώμονα αποτελεσματικότητας που υπνωτίζονται και οι δύο από έναν κακοποιό υπνωτιστή με σκοπό να κλέψουν κοσμήματα.

Η κατάρα του πράσινου σκορπιού έλαβε μεικτές κριτικές και ήταν εισπρακτική αποτυχία.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1940, ο Σ. Γ. Μπριγκς (Γούντι Άλεν) είναι ασφαλιστικός ερευνητής στη Νέα Υόρκη και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία λόγω των πολλών του διασυνδέσεων και της ικανότητάς του να σκέφτεται σαν εγκληματίας. Η δουλειά του δεν εντυπωσιάζει την Μπέτι Αν Φιτζέραλντ (Έλεν Χαντ), ειδική σε θέματα αποτελεσματικότητας που αντιτάσσεται στον Σ. Γ. για τις παχωρημένες απόψεις του. Ωστόσο, η συμβουλές της συνήθως ακολουθούνται, επειδή έχει κρυφή σχέση με τον προϊστάμενό της, Κρις Μαγκρούντερ (Νταν Ακρόιντ), ο οποίος την καθησυχάζει συνεχώς ότι θα είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τη σχέση τους δημόσια, μόλις οριστικοποιήσει το διαζύγιό του με τη γυναίκα του.

Σε κάποιο κέντρο όπου διασκεδάζουν μερικοί υπάλληλοι της εταιρείας, ο Βόλταν (Ντέιβιντ Όγκντεν Στιρς), που κάνει ένα μαγικό νούμερο, καλεί την Μπέτι Αν και τον Σ. Γ. για να τους υπνωτίσει. Χρησιμοποιώντας τις λέξεις «Μαδαγασκάρη» και «Κωνσταντινούπολη», αντίστοιχα, ως λέξεις που τους φέρνουν σε έκσταση, τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι νεόνυμφοι και τρελά ερωτευμένοι, γεγονός που προκαλεί γέλια στο ακροατήριο. Όταν ο Σ. Γ. επιστρέφει σπίτι το βράδυ, λαμβάνει μια κλήση από τον Βόλταν, ο οποίος χρησιμοποιεί τη λέξη "Κωνσταντινούπολη" για να τον ξαναφέρει σε έκσταση και τον διατάζει να κλέψει κοσμήματα. Όταν ξυπνά, ο Σ. Γ. δεν θυμάται τα εγκλήματα που διαπράττει και είναι αποφασισμένος να βρει τον ένοχο. Αρχίζει να ερευνά την Μπέτι Αν λόγω της ύποπτης συμπεριφοράς της (που στην πραγματικότητα σχετίζεται με τη σχέση της με τον Μαγκρούντερ) και μπαίνει κρυφά στο σπίτι της ένα βράδυ. Εκεί, βλέπει τον Μαγκρούντερ να λέει στην Μπέτι Αν ότι έχει συμφιλιωθεί με τη γυναίκα του και δεν θα πάρει διαζύγιο. Όταν ο Μαγκρούντερ φεύγει, η Μπέτι Αν μεθάει και προσπαθεί να πηδήξει από ένα παράθυρο. Ο Σ. Γ. τη σταματά και περνά τη νύχτα μαζί της, κρατώντας τη μακριά από άλλες αυτοκαταστροφικές ενέργειες.

Τελικά, οι έρευνες αρχίζουν να δείχνουν ότι ένοχος είναι ο Σ. Γ. οδηγώντας στη σύλληψή του. Εκείνος καταφέρνει να δραπετεύσει και να κρυφτεί στο σπίτι της Μπέτι Αν, όπου εκείνη τον κρύβει με απρόθυμα. Μια και ο Σ. Γ. δεν είναι πλέον διαθέσιμος, ο Βόλταν τηλεφωνεί στην Μπέτι Αν χρησιμοποιώντας τη λέξη "Μαδαγασκάρη" για να την υπνωτίσει και να τη βάλει να κλέψει. Βρισκόμενη σε έκσταση, νιώθει ακόμα ότι είναι ερωτευμένη και αποφασίζει να αποπλανήσει τον Σ. Γ. Τελικά οι συνεργάτες και φίλοι του Σ. Γ. Τζορτζ Μποντ (Γουάλας Σον) και Αλ (Μπράιαν Μάρκινσον) θυμούνται τον αρχικό υπνωτισμό και συνειδητοποιούν ότι είναι η αιτία των ληστειών. Ο Τζορτζ, ερασιτέχνης μάγος, ελευθερώνει τον Σ. Γ. από τη "μαγική" λέξη και αποκαθιστά τις αναμνήσεις του. Ο Σ. Γ. εντοπίζει το σημείο όπου η υπνωτισμένη ακόμα Μπέτι Αν παραδίδει τα κοσμήματα στον Βόλταν. Ο Βόλταν, όμως, αντιλαμβάνεται τον Σ. Γ. και τον πιάνει όμηρο προσπαθώντας να διαφύγει, αλλά λίγο αργότερα τον συλλαμβάνει η αστυνομία. Η ακόμα υπνωτισμένη Μπέτι Αν εκφράζει την αγάπη της για τον Σ. Γ. που εκμεταλλεύεται την κατάστασή της για να τη φιλήσει με πάθος, ενώ στη συνέχεια σβήνει τις αναμνήσεις της από το γεγονός.

Πίσω στη δουλειά, οι υπάλληλοι συζητούν ότι η Μπέτι Αν και ο Κρις πρόκειται να φύγουν για μια ρομαντική απόδραση. Ο Σ. Γ. υποβάλλει την παραίτησή του στον Κρις , ο οποίος, για να μην τον χάσει, του προτείνει αύξηση και του υπόσχεται να μην παρεμβαίνει πλέον η Μπέτι Αν στη δουλειά του, ενημερώνοντάς του ότι θα απαιτήσει να συνταξιοδοτηθεί αφού παντρευτούν, καθώς δεν θέλει η γυναίκα του να εργάζεται μαζί του. Αυτό ενοχλεί εμφανώς τον Σ. Γ. ο οποίος ανακοινώνει στην Μπέτι Αν την παραίτητήσή του και οι δυο τους πίνουν ένα ποτό αποχωρισμού. Στη συνέχεια, ο Αλ προσπαθεί να κάνει στον Σ. Γ. να παραδεχτεί ότι αγαπά την Μπέτι Αν. Ο Σ. Γ. κάνει πρόταση γάμου στην Μπέτι Αν, η οποία τον απορρίπτει και τον προσβάλλει ενώ ο Κρις προσπαθεί να τον πείσει να φύγει. Καθώς η Μπέτι Αν και ο Κρις ετοιμάζονται να φύγουν, ο απελπισμένος Σ. Γ. χρησιμοποιεί τη "μαγική" λέξη για να υπνωτίσει την Μπέτι Αν, η οποία ομολογεί στον Σ. Γ. ότι τον ερωτεύτηκε τη στιγμή που γνωρίστηκαν. Ο Κρις, έξαλλος, τρέχει να σταματήσει το διαζύγιό του. Ο Σ. Γ. και η Μπέτι Αν αποφασίζουν να πάνε στο διαμέρισμά της για να κάνουν σεξ. Στην πορεία, ο Σ. Γ. συνειδητοποιεί ότι η Μπέτι Αν δεν είναι πια υπνωτισμένη και ότι τον έχει επιλέξει με τη θέλησή του.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε μεικτές κριτικές. Το Metacritic δίνει στην ταινία μέση βαθμολογία 52 στα 100, με βάση 31 κριτικούς, υποδεικνύοντας «μεικτές ή μέτριες κριτικές».[3]

Ο ίδιος ο Άλεν φαίνεται να συμφωνεί με ορισμένους κριτικούς, επισημαίνοντας ότι είναι ίσως η χειρότερη ταινία του. Ο Άλεν έχει πει ότι ένιωσε ότι απογοήτευσε τους υπόλοιπους ηθοποιούς παίζοντας ο ίδιος τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εξήγησε ότι μέρος του προβλήματος ήταν τα δαπανηρά σκηνικά, που καθιστούσαν υπερβολικά ακριβό το ξαναγύρισμα οποιασδήποτε σκηνής.[4] Ο Άλεν παρατήρησε ότι είχε προσφέρει τον ρόλο του Σ. Γ. Μπριγκς τόσο στον Τζακ Νίκολσον όσο και στον Τομ Χανκς, αλλά αρνήθηκαν και οι δύο.[5]

Με προϋπολογισμό παραγωγής 33 εκατομμυρίων δολαρίων, η Κατάρα του πράσινου σκορπιού είναι η πιο ακριβή ταινία του Άλεν. Σε σχέση με τις περισσότερες από επιτυχημένες παραγωγές του, η ταινία δεν πήγε καλά στις αμερικανικές αίθουσες με πωλήσεις εισιτηρίων άνω των επτά εκατομμυρίων δολαρίων. Τα παγκόσμια έσοδα της ταινίας ήταν 18,9 εκατομμύρια δολάρια.[6] Ωστόσο, δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η ταινία άρχισε να απολαμβάνει μια καλτ αναγνώριση. Ο Ρότζερ Ίμπερτ έγραψε:

«Υπάρχουν απολαυστικά σημεία στην ταινία που ελάχιστη σχέση έχουν με την ιστορία. Η εμφάνιση και η αίσθησή της είναι ασυνήθιστη. Είναι ένας φόρος τιμής σε μια ασπρόμαυρη εποχή, κινηματογραφημένη έγχρωμη, με χρώματα που φαίνονται ταλαιπωρημένα και γερασμένα. Καμία ταινία νουάρ δεν γυρίστηκε έγχρωμη τη δεκαετία του 1940, αλλά αν είχε γυριστεί, έτσι θα έμοιαζε. Και δίνεται μεγάλη προσοχή στις γυναίκες που υποδύονται οι Χαντ, Μπέρκλεϊ και Θερόν. Δεν μοιάζουν τόσο με τις γυναίκες του κλασικού φιλμ νουάρ όσο με τις γυναίκες σε αφίσες φιλμ νουάρ - τα κοστούμια και το στιλ τους τις εξυψώνουν σε αρχέτυπα. Ειδικά η Χαντ διασκεδάζει με έναν έξυπνο ρόλο ντάμας που παραπέμπει, ίσως, στη Ρόζαλιντ Ράσελ στο Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου».[7]

Ο ίδιος ρόλος έχει παραλληλιστεί από άλλους με αυτούς της Βερόνικας Λέικ στη Γαλάζια ντάλια και των Λορίν Μπακόλ και Μάρθα Βίκερς στο Πάθος και αίμα.[8]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Ντίμι Κατ αποτίει φόρο τιμής στην ταινία στο τραγούδι "Woody Woody", από το άλμπουμ της ZigZag.[9]

Σάουντρακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. www.kinokalender.com/film3268_im-bann-des-jade-scorpions.html. Ανακτήθηκε στις 7  Ιανουαρίου 2017.
  3. «Curse of the Jade Scorpion, The (2001): Reviews». Metacritic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2008. 
  4. Lax, Eric. Conversations with Woody Allen: His Films, the Movies, and Movie Making. New York: Knopf, 2007.
  5. «Η Κατάρα του Πράσινου Σκορπιού (2001)». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2022. 
  6. «The Curse of the Jade Scorpion (2001)». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2008. 
  7. Ebert, Roger (24 Αυγούστου 2001). «The Curse of the Jade Scorpion (2001)». Roger Ebert.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2017. 
  8. «Η κατάρα του Πράσινου Σκορπιού». www.provoles.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2022. 
  9. «ZigZag – Dimie Cat». iTunes. Apple Music. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2012. 
  10. Harvey, Adam (2007). The Soundtracks of Woody Allen. US: Macfarland & Company,Inc. σελ. 47. ISBN 9780786429684. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]