Η ζωή είναι ωραία (μυθιστόρημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ζωή είναι ωραία
ΣυγγραφέαςΡομπέρτο Μπενίνι, Βιντσέντζο Τσεράμι
ΓλώσσαΙταλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1998
Μορφήρομάντσο
ΤόποςΑρέτσο

Το "Η ζωή είναι ωραία είναι μυθιστόρημα γραμμένο από τον Ρομπέρτο Μπενίνι και τον Βιντσέντσο Τσεράμι κατά το πρότυπο του σεναρίου της ομώνυμης ταινίας με ερμηνεία και σκηνοθεσία από τον Μπενίνι στο 1997. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1998 από τις εκδόσεις Rizzoli και από από τον εκδοτικό οίκο Einaudi.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μία πόλη της Τοσκάνης, το Αρέτσο, πριν από την έναρξη του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ο άνεργος Γκουίντο ψάχνει για δουλειά μαζί με τον φίλο του, μέχρι που συναντιέται με τη σαγηνευτική Ντόρα: η γυναίκα είναι από καλή οικογένεια και ήδη λογοδοσμένη με έναν πλούσιο και πομπώδη τύπο, ο οποίος σκέφτεται μόνο το πώς θα κερδίσει χρήματα. Στην πραγματικότητα, ο  Γκουίντο, που ήδη προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή της Ντόρας με την γλυκιά του φλυαρία και την αστεία  και πνευματώδη συμπεριφορά του, συνειδητοποιεί πως η κοπέλα δεν είναι ευτυχισμένη και πως θα της άξιζαν περισσότερα.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα ακριβώς το βράδυ των αρραβώνων της Ντόρας, στο εστιατόριο της υψηλής κοινωνίας, όπου ο Γκουίντο εργάζεται ως σερβιτόρος. Η Ντόρα, η  οποία είχε ήδη εκφράσει συμπάθεια και τρυφερότητα για τον Γκουίντο, το σκάει μαζί του μόλις τον βλέπει, και οι δύο τους λίγο μετά παντρεύονται. Περνούν μερικά χρόνια  και έρχεται το 1939: η αρχή του πολέμου, και σύντομα ο Γκουίντο αρχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα με την ναζιστική και φασιστική πολιτική,κυρίως επειδή αποφάσισε να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο.

Πολύ σύντομα ο Γκουίντο συλλαμβάνεται μαζί με τη γυναίκα του και το μικρό Τζόσουα, τον γιο τους,και στέλνονται όλοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Ναζιστική Γερμανία. Ο Τζόσουα φοβάται πολύ, και έτσι ο Γκουίντο προσπαθεί να τον παρηγορήσει, εξηγώντας του πως όλο αυτό που συνέβαινε ήταν μόνο ένα παιχνίδι, με στόχο να κερδίσει ένα  μεγάλο  τανκ  ο νικητής , ή αυτός  που θα είχε μείνει σώος και αβλαβής  μέχρι το τέλος του ολοκαυτώματος. Ο Γκουίντο στο στρατόπεδο χωρίζεται από τη γυναίκα του και βάζει τα δυνατά  του να υποστηρίξει την άποψη  του στον Τζόσουα, αν και στο στρατόπεδο η φρίκη είναι στην ημερήσια διάταξη. Για να σώσει τη ζωή του Τζόσουα ο Γκουίντο θα φτάσει στο σημείο να ζητήσει τη βοήθεια του αδελφικού φίλου του, Βαρθολομαίου, και, τέλος, να θυσιάσει την ίδια την ζωή του.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Roberto Benigni, Vincenzo Cerami, η ζωή είναι όμορφη, Einaudi, Rizzoli, 1998, ISBN 88-06-14741-2