Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων
Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων (αφίσα).jpg
Σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης
Παραγωγή Δήμος Αβδελιώδης
Σενάριο Δήμος Αβδελιώδης
Πρωταγωνιστές Αγγελική Μαλάντη
Αγγελος Πανελαράς
Τάκης Αγορής
Γιάννης Τσουμπαριώτης
Στέλιος Μακριάς
Παναγιώτης Λούρος
Ηλίας Πετροπουλέας
Δημήτρης Αυγουστίδης
Φωτογραφία Σωτήρης Περέας
Αλέκος Γιαννάρος
Νίκος Ζανίκος
Νίκος Μεϊντάνης
Μοντάζ Κώστας Ιορδανίδης
Σκηνογραφία Νίκος Χατζής
Εταιρεία παραγωγής Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Ελληνική Τηλεόραση
Διανομή New Star
Πρώτη προβολή 18 Φεβρουαρίου 2000 (Ελλάδα)
Διάρκεια 178'
Προέλευση Ελλάδα
Γλώσσα ελληνική

Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων είναι ο τίτλος ελληνικής ταινίας του 1999. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από το Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος έγραψε και το σενάριο, ενώ ανέλαβε και την παραγωγή της ταινίας μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ1. Πρόκειται για μία ηθογραφική ταινία εποχής.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Θολοποτάμι της Χίου το 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο τον διορισμό αντικαταστάτη. Κανείς αγροφύλακας, όμως, δεν δέχεται τη θέση, λόγω της κακής φήμης του χωριού και του πρόσφατου θανάτου του προηγούμενου αγροφύλακα, ο οποίος συνέβη μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας. Τελικά η κοινότητα επανέρχεται, προσφέροντας ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για τον αγροφύλακα που θα παρέβλεπε τα παραπάνω και θα δεχόταν τη θέση. Μετά την εξέλιξη αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των αγροφυλάκων και η θέση δεν αργεί να πληρωθεί. Γρήγορα όμως ο αγρονόμος θα αναγκαστεί να αποσύρει τον αγροφύλακα, αφού αδυνατεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του, και το ίδιο θα συμβεί και για τους τρεις διαδόχους του. Καθένας από τους τέσσερις αγροφύλακες αντιστοιχεί σε μία εποχή του χρόνου, η οποία ταυτίζεται και με τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο χωριό, καθώς και με το χαρακτηριστικό γνώρισμα-αδυναμία του αντίστοιχου αγροφύλακα (καλοκαίρι-οκνηρία, χειμώνας-χαρτοπαιξία, άνοιξη-έρωτας).

Μουσική επένδυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με αφορμή τον συνδυασμό των τεσσάρων αγροφυλάκων με τις τέσσερις εποχές του χρόνου η ταινία πλαισιώνεται με τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι. Ακούγονται επίσης κομμάτια από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Στέλιου Καζαντζίδη.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το ΓΔ κρατικό βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και το βραβείο FIPRESCI. Έλαβε επίσης τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ συμμετείχε και σε πολλά ακόμη διεθνή Φεστιβάλ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]