Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό
ΣκηνοθεσίαΣεμπαστιάν Μπορενζτάιν
ΠαραγωγήΠάμπλο Μπόσι
Χεράρδο Ερέρο
Χουάν Πάμπλο Μποσκαρίνι
ΣενάριοΣεμπαστιάν Μπορενζτάιν
ΠρωταγωνιστέςΡικάρντο Νταρίν
Ιγνάσιο Χουάνγκ
ΜουσικήLucio Godoy
ΦωτογραφίαRodrigo Pulpeiro
ΜοντάζFernando Pardo και Pablo Barbieri Carrera[1]
Εταιρεία παραγωγήςPampa Films
Tornasol Films
Telefe
ΔιανομήBuena Vista International
Πρώτη προβολή24  Μαρτίου 2011[2] και 5  Ιανουαρίου 2012 (Γερμανία)[3]
Κυκλοφορία2011
Διάρκεια93 λεπτά
ΠροέλευσηΑργεντινή
ΓλώσσαΙσπανικά
Κινέζικα

Το Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό (πρωτότυπος τίτλος: Un cuento chino) είναι αργεντίνικη ταινία του 2011 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σεμπαστιάν Μπορενζτάιν.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινάει με τον Τζουν στην Κίνα, ο οποίος βρίσκεται σε μια βάρκα με την αρραβωνιαστικιά του. Ξαφνικά, μία αγελάδα πέφτει από μεγάλο ύψος και την σκοτώνει.

Στη συνέχεια, στο Μπουένος Άιρες, ζει ένας σιδηροπώλης, ο Ρομπέρτο, που είναι παράξενος και μονόχνωτος. Μία από τις αγαπημένες του συνήθειες είναι να μαζεύει εφημερίδες και να κόβει τα άρθρα με τις πιο περίεργες ειδήσεις, κρατώντας τις σε αρχείο. Επίσης, είχε μία σύντομη σχέση στο παρελθόν με τη Μαρί, μία γυναίκα που ζει στην ύπαιθρο και είναι ακόμα ερωτευμένη μαζί του.

Μία μέρα, ο Ρομπέρτο βλέπει τον Τζουν να τον διώχνουν βιαίως από ένα αμάξι. Τότε, τον βοηθά και προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, όμως ο Τζουν δεν ξέρει ισπανικά. Μετά από λίγο, μαθαίνει ότι ο Τζουν βρίσκεται στην Αργεντινή για να βρει τον θείο του. Ο Ρομπέρτο απευθύνεται στην αστυνομία, στην κινεζική πρεσβεία και στην κινεζική κοινότητα, όμως δεν καταφέρνει να τον βοηθήσει.

Έτσι, ο Τζουν μένει για αρκετές μέρες στο σπίτι του και τον βοηθά στις δουλειές. Μία μέρα, ο Τζουν τον ρωτά γιατί μαζεύει αποκόμματα εφημερίδων και ο Ρομπέρτο του λέει πως ο πατέρας του παραλάμβανε κάθε Κυριακή την εφημερίδα L' Unita, ώσπου μια μέρα είδε τον Ρομπέρτο στο εξώφυλλο να κρατά ένα όπλο, επειδή ήταν στρατιώτης στον πόλεμο των Φώκλαντ. Του λέει πως η εμπειρία αυτή του άλλαξε την κοσμοθεωρία για τη ζωή. Έπειτα, του λέει πως είχε κρατήσει μία είδηση από την Κίνα, όπου κάποιοι έκλεβαν ζώα και τα έβαζαν σε αεροπλάνο. Όμως, οι χωρικοί τους κατάλαβαν και τους κυνήγησαν με όπλα και οι κλέφτες αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις πόρτες του αεροπλάνου και μία από τις δύο αγελάδες να πέσει σε μία βάρκα και να σκοτώσει μία γυναίκα. Τότε, ο Τζουν του λέει πως αυτή η ιστορία είναι η δική του.

Το επόμενο πρωί, κάποιος καλεί το Ρομπέρτο και του λέει πως ο θείος του Τζουν ζει στη Μεντόσα. Ο Ρομπέρτο τον πηγαίνει στο αεροδρόμιο και οι δύο φίλοι αποχαιρετιούνται. Στο τέλος, ο Ρομπέρτο παίρνει το αμάξι του και πηγαίνει στο μέρος που ζει η Μαρί και την βλέπει να φροντίζει μία αγελάδα.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Ρικάρντο Νταρίν Ρομπέρτο
Ιγνάσιο Χουάνγκ Τζουν
Μούριελ Σάντα Άνα Μαρί

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Γκόγια Καλύτερης Ιβηροαμερικανικής Ταινίας το 2012.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. www.imdb.com/title/tt1705786/. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2016.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1705786/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 19  Αυγούστου 2016.
  4. ««Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2017.