Η Λειτουργία στη Μπολσένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Λειτουργία στη Μπολσένα, τοιχογραφία στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού.

Η Λειτουργία στη Μπολσένα είναι νωπογραφία του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγέννησης Ραφαήλ. Εκτελέστηκε το διάστημα 1512-14 ως μέρος της ανάθεσης στον ζωγράφο της διακόσμησης των αιθουσών, που τώρα είναι γνωστές ως Αίθουσες του Ραφαήλ στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοιχογραφία βρίσκεται στην Αίθουσα του Ηλιοδώρου, που ονομάστηκε έτσι από ένα άλλο έργο της αίθουσας, την Εκτόπιση του Ηλιοδώρου από τον Ναό. Η Λειτουργία της Μπολσένα παριστά το θαύμα της Θείας Ευχαριστίας, που λέγεται ότι έγινε το 1263 στην εκκλησία της Σάντα Κριστίνα στη Μπολσένα: ένας Βοημός ιερέας, που αμφέβαλλε για τη μετουσίωση των Τιμίων Δώρων, εκτελούσε τη λειτουργία στη Μπολσένα, όταν ο άρτος της Ευχαριστίας άρχισε να ματώνει. Το αίμα, που έρρευσε από την όστια, σχημάτισε στο κάλυμμα της Αγίας Τραπέζης έναν σταυρό και ο ιερέας επανήλθε στην πίστη. Το επόμενο έτος ο πάπας Ουρβανός Δ΄ θέσπισε την Εορτή του Σώματος του Χριστού (Corpus Christi) σε ανάμνηση του θαυμαστού συμβάντος. Το ύφασμα που κηλιδώθηκε από το αίμα είναι ακόμη κειμήλιο της Εκκλησίας και φυλάσσεται στον καθεδρικό του Ορβιέττο, πόλης γειτονικής της Μπολσένα.

Στη νωπογραφία υπάρχει η αυτοπροσωπογραφία του Ραφαήλ, ως ενός της Ελβετικής Φρουράς του Πάπα, κάτω δεξιά του έργου, με ταινία να κρατά τα μαλλιά του και να κοιτά προς τον θεατή. Αυτή είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις που ο ζωγράφος έβαλε τον εαυτό του σε πίνακά του. Επίσης εμφανίζεται ο Πάπας Ιούλιος Β΄ ντελλα Ρόβερε (Πάπας 1503-13) στα δεξιά του έργου και η ανιψιά του Φελίτσε ντελλα Ρόβερε, αριστερά στο πιο επάνω σκαλί με μαύρα ρούχα, σε κατατομή. Οι τέσσερις καρδινάλιοι στα δεξιά έχουν ταυτοποιηθεί και είναι ο Λεονάρντο Γκρόσσο ντελλα Ρόβερε, ο Ραφαέλο Ριάριο, ο Τομάζο Ριάριο και ο Αγκοστίνο Σπίνολα, συγγενείς του Ιουλίου Β΄.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. O Ραφαέλο Ριάριο ήταν γιος της Βιολάντε Ριάριο, ανιψιάς του Πάπα Σίξτου Δ΄ ντελλα Ρόβερε. O Αγκοστίνο Σπίνολα ήταν εξάδελφος του Ραφαέλο και άλλος μικρανεψιός του Σίξτου Δ΄. O Ιούλιος Β΄ ήταν ανιψιός του Σίξτου Δ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Vatican: spirit and art of Christian Rome, a book from The Metropolitan Museum of Art Libraries (fully available online as PDF), which contains material on this work