Η Εποχή των Παγετώνων (ταινία, 2002)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Η Εποχή των Παγετώνων)
Η Εποχή των Παγετώνων
ΣκηνοθεσίαΚρις Γουέτζ
Κάρλος Σαλντάνα
Παραγωγή20th Century Fox
ΣενάριοΜάικλ Τζ. Γουίλσον
Μάικλ Μπεργκ
ΠρωταγωνιστέςΡέι Ρομάνο
Τζον Λεγκουιζάμο
Ντένις Λίρι
Γκόραν Βίσντζικ
Ηθοποιοί φωνήςΝτένις Λίρι, Τζον Λεγκιζάμο, Γκόραν Βίσντζικ, Τζακ Μπλακ, Ρέι Ρομάνο, Ντίτριχ Μπέιντερ, Τζέιν Κρακόβσκι, Πίτερ Άκερμαν, Τζος Χάμιλτον, Ντέννυ Ντίλλον, Άλαν Τούντικ, Στίβεν Ρουτ, Cedric the Entertainer, Mitzi McCall, Λόρι Μπάγκλεϊ, Κρις Γουέτζ, Τάρα Στρονγκ και P.J. Benjamin
ΜουσικήΝτέιβιντ Νιούμαν
ΜοντάζJohn Carnochan
Εταιρεία παραγωγήςBlue Sky Studios
ΔιανομήInterCom, 20th Century Fox και Disney+
Πρώτη προβολήCountry flag 15 Μαρτίου 2002
Διάρκεια81 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιΗ Εποχή των Παγετώνων 2: Η Απόψυξη

Η Εποχή των παγετώνων (αγγλικά: Ice Age) είναι τρισδιάστατη κωμική ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2002 σε σκηνοθεσία Κρις Γουέτζ και Κάρλος Σαλντάνα. Πρόκειται για ένα ψηφιακά επεξεργασμένο καρτούν, με χρήση computer animation μέσω υπολογιστή.

Η ιστορία ακολουθεί τρία παλαιολιθικά θηλαστικά που προσπαθούν να επιστρέψουν ένα χαμένο μωρό στους γονείς του.

Η ταινία έγινε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία και ακολούθησαν τέσσερις συνέχειες. Η Εποχή των Παγετώνων 2: Η Απόψυξη (Ice Age: The Meltdown) το 2006. Η Εποχή των Παγετώνων 3: Η Αυγή των Δεινοσαύρων (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs) το 2009. Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων (Ice Age: Continental Drift) το 2012. Η Εποχή των Παγετώνων 5: Σε Τροχιά Σύγκρουσης (Ice Age: Collision Course) το 2016.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία εκτυλίσσεται στην εποχή των παγετώνων. Ήρωες είναι ο Μάνι, ένα μαλλιαρό μαμούθ και ο Σιντ, ένας γιγάντιος βραδύποδας, που στην πορεία της μετανάστευσής τους προς το νότο, βρίσκουν εγκαταλειμμένο ένα μωρό παιδί και αποφασίζουν να το επιστρέψουν στους γονείς του παρ' όλο που οι τελευταίοι είναι έτοιμοι να τους εξοντώσουν με τα όπλα τους. Στο δρόμο τους θα προστεθεί και ο Ντιέγκο, ένας κουτοπόνηρος τίγρης που βλέπει το μωρό ως μελλοντική τροφή. Ξεχωρίζει και ένα άλλο ζωάκι, ο μικρός σκίουρος της αρχής, ο Σκρατ, που χρησιμοποιείται για λάιτ-μοτίβ και προσπαθεί να μεταφέρει ένα βελανίδι (προκαλώντας από το ξεκίνημα κιόλας μια καταστροφική χιονοστιβάδα) και όχι μόνο, αφού αυτός είναι η αιτία της απόψυξης στο 2 και της ανακάλυψης των δεινοσαύρων στο 3.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταγωνιστικές φωνές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ρέι Ρομάνο στο ρόλο του Μάνφρεντ "Μάνι"'
  • Τζον Λεγκουιζάμο στο ρόλο του Σιντ
  • Ντένις Λίρι στο ρόλο του Ντιέγκο
  • Γκόραν Βίσντζικ στο ρόλο του Σότο
  • Τζακ Μπλακ στο ρόλο του Ζέκε
  • Ντίτριχ Μπέιντερ στο ρόλο του Όσκαρ
  • Άλαν Τούντικ στο ρόλο του Λένι
  • Κρις Γουέτζ στο ρόλο του Σκρατ
  • Σέντρικ Δε Εντερτάινερ στο ρόλο του Καρλ
  • Στίβεν Ρουτ στο ρόλο του Φρανκ
  • Τζέινς Κρακόβσκι στο ρόλο της Ρέιτσελ
  • Λόρι Μπάγκλεϊ στο ρόλο της Τζένιφερ

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 59.000.000 δολάρια,[1] Η Εποχή των Παγετώνων έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 46,3 εκατομμύρια δολάρια.[1] Οι συνολικές εισπράξεις στην Αμερική έφτασαν τα 176,3 εκατομμύρια δολλάρια ενώ παγκοσμίως απέφερε 383,2 εκατομμύρια δολάρια.[1] Ήταν η 9η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική για το 2002 και η 8η παγκοσμίως.[1] Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς κατατάσεται στην 3η θέση τόσο στις εισπράξεις της στην Αμερική όσο και παγκοσμίως.[2]

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία της ταινίας, οι δημιουργοί της αποφάσισαν να φτιάξουν μια συνέχεια (sequel). Η Εποχή των Παγετώνων 2: Η Απόψυξη (Ice Age: The Meltdown) κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου 2006 στις ΗΠΑ και στις 6 Απριλίου στην Ελλάδα. Η ιστορία εστίαζε στο λιώσιμο των πάγων και την επικείμενη πλημμύρα. Η συνέχεια απέσπασε καλές κριτικές ενώ εισπρακτικά κινήθηκε καλύτερα από την πρώτη ταινία με 655,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[3] Την 1 Ιουλίου 2009 κυκλοφόρησε η δεύτερη συνέχεια με τον τίτλο Η Εποχή των Παγετώνων 3: Η Αυγή των Δεινοσαύρων (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs), ενώ στην Ελλάδα η ταινία προβλήθηκε στις 29 Ιουνίου 2009. Η ιστορία ακολουθούσε τους χαρακτήρες των προηγούμενων ταινιών και την ανακάλυψη των δεινοσαύρων. Η τρίτη ταινία ξεπέρασε εισπρακτικά τις δύο προηγούμενες με συνολικές εισπράξεις 886,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[4]

Το 2012 κυκλοφόρησε η τέταρτη ταινία με τον τίτλο Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Η Εποχή των Παγετώνων στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2011. 
  2. «Σειρά ταινιών Η Εποχή των Παγετώνων στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2011. 
  3. «Η Εποχή των Παγετώνων 2: Η Απόψυξη στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2011. 
  4. «Η Εποχή των Παγετώνων 3: Η Αυγή των Δεινοσαύρων στο Box Office Mojo». Η Εποχή των Παγετώνων 3: Η Αυγή των Δεινοσαύρων στο Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2011. 
  5. Steve 'Frosty' Weintraub (5 Μαΐου 2010). «'Ice Age 4' Will Be Released July 13, 2012». collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]