Η Αριστερά – Το Ουράνιο Τόξο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αριστερά - Το Ουράνιο Τόξο
Φάουστο Μπερτινόττι
Ίδρυση8 Δεκεμβρίου 2007
ΔιάλυσηΜάιος 2008
ΙδεολογίαΚομμουνισμός,
Οικοσοσιαλισμός,
Πολιτική οικολογία,
Αντιπαγκοσμιοποίηση,
Δημοκρατικός σοσιαλισμός

Η Αριστερά – Το Ουράνιο Τόξο (La Sinistra – L'Arcobaleno, SA), συχνά αναφερόμενο ως Αριστερά του Ουράνιου Τόξου (Sinistra Arcobaleno, SA), ήταν μια αριστερή ομοσπονδία κομμάτων στην Ιταλία.

Η ομοσπονδία, οριζόμενη από τα μέλη της ως η sinistra radicale[1] (το οποίο μπορεί να μεταφρασθεί στα Ελληνικά ως αμφοτέρως "ριζοσπαστική αριστερά" και "άκρα αριστερά"), συντέθηκε από τέσσερα κόμματα:

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομοσπονδία συγκροτήθηκε επίσημα στις 8–9 Δεκεμβρίου 2007[2][3] με σκοπό να ενώσει τα Ιταλικά κομμουνιστικά, σοσιαλιστικά και οικολογικά κόμματα σε ένα ενωμένο μπλοκ, κάτι παρόμοιο με αυτό που έχουν κάνει οι κεντροαριστερές δυνάμεις με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Τα τέσσερα κόμματα έτειναν να διαφωνούν σε έναν αριθμό θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς την Κυβέρνηση Πρόντι ΙΙ[4][5], τ σύμβολο και το όνομα της ομοσπονδίας με τους Πρασίνους να θέλουν η λέξη "οικολογικό" και τους Ιταλούς Κομμουνιστούς το σφυρί και το δρεπάνι να περιλαμβάνονται[6], αλλά στο τέλος δημιούργησαν μια κοινή λίστα για τις γενικές εκλογές του 2008.

Στις εκλογές Η Αριστερά-Το Ουράνιο Τόξο κέρδιε ένα καταστροφικό 3.1% των ψήφων (κάτω από το 10.2%, το συνδυασμένο αποτέλεσμα των τριών κομμάτων στις γενικές εκλογές του 2006) και απέτυχε να κερδίσει έδρες στο Ιταλικό Κοινοβούλιο. Λίγο μετά, το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών ανακοίνωσε ότι θα άφηνε την ομοσπονδία, και το Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης έκανε το ίδιο λίγο αργότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]