Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Όπερα του Τρόμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Όπερα του Τρόμου
Opera
Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας από τον Ρενάτο Καζάρο
ΣκηνοθεσίαΝτάριο Αρτζέντο
ΠαραγωγήΝτάριο Αρτζέντο
Φερντινάντο Καπούτο
Μάριο Τσέκι Γκόρι
Βιτόριο Τσέκι Γκόρι
ΣενάριοΝτάριο Αρτζέντο
ΙστορίαΝτάριο Αρτζέντο
Φράνκο Φερίνι
ΠρωταγωνιστέςΚριστίνα Μαρσιγιάκ
Ίαν Τσάρλσον
Ουρμπάνο Μπαρμπερίνι
Κοραλίνα Κατάλντι-Τασόνι
Ουίλιαμ Μακνάμαρα
ΜουσικήΜπράιαν Ίνοου
Κλαούντιο Σιμονέτι
Μπιλ Γουάιμαν
ΦωτογραφίαΡόνι Τέιλορ
ΜοντάζΦράνκο Φρατιτσέλι
ΕνδυματολόγοςΛία Μοραντίνι
Εταιρεία παραγωγήςADC Films
Cecchi Gori
Cinematografica
RAI Italiana
ΔιανομήCecchi Gori/CDI
Κυκλοφορία19 Δεκεμβρίου 1987
Διάρκεια107 λεπτά
Προέλευση Ιταλία
Γλώσσαιταλικά
Προϋπολογισμός$8,000,000

Η Όπερα του Τρόμου ή Τρόμος στην Όπερα[1] (ιταλικά: Opera) είναι ιταλική τζάλο ταινία του Ντάριο Αρτζέντο, με μουσική επένδυση των Μπράιαν Ίνοου, Κλαούντιο Σιμονέτι, και Μπιλ Γουάιμαν. Πρωταγωνιστούν οι Κριστίνα Μαρσιγιάκ, Ουρμπάνο Μπαρμπερίνι, και Ίαν Τσάρλσον. Η υπόθεση αφορά μια νεαρή σοπράνο (Μαρσιγιάκ), η οποία εμπλέκεται σε μια σειρά φόνων που διαπράττονται μέσα στην Όπερα από έναν μασκοφόρο επιτιθέμενο.

Η ταινία είναι μια από τις πιο κερδοφόρες ταινίες του Αρτζέντο και πούλησε 1,363,912 εισιτήρια στην χώρα του, την Ιταλία.[2] Είναι η δεύτερη ταινία τρόμου του Ντάριο Αρτζέντο, που έχει THX ήχο και ποιότητα φωτογραφίας.

Όταν η Μάρα Τσεκόβα, η αλαζονική και δύστροπη αστέρας της αβάν-γκαρντ παραγωγής Μάκβεθ του Βέρντι στην Όπερα του Πάρμα, τραυματίζεται με το να τη χτυπήσει ένα αυτοκίνητο έξω από το θέατρο, κατά τη διάρκεια ενός καυγά με τον σκηνοθέτη. Ο πολυπόθητος ρόλος της Λαίδης Μάκβεθ δίνεται στη νεαρή αντικαταστάτρια της Τσεκόβα, την Μπέτι (Κριστίνα Μαρσιγιάκ). Παρά το κακό της προαίσθημα, η Μπέτι δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία. Ωστόσο, μια μυστήρια φιγούρα βρίσκει την ευκαιρία να μπει στην όπερα κατά την πρεμιέρα και παρακολουθεί την παράσταση της Μπέτι από ένα άδειο κουτί. Όταν ο εργάτης θεάτρου τον βρίσκει, η φιγούρα τον δολοφονεί με το να τον παλουκώσει σε μια κρεμάστρα.

Ενώ βρίσκεται στο διαμέρισμα του φίλου της, Στέφανο (Ουίλιαμ Μακνάμαρα), ο αθέατος επιτιθέμενος εισβάλλει και ακινητοποιεί την Μπέτι. Την φιμώνει με μια ταινία, την δένει σε μία κολόνα και την αναγκάζει να τον δει να σκοτώνει τον Στέφανο, με το να της κολλήσει κάτω από το κάθε μάτι της μια σειρά από καρφίτσες, ούτως ώστε να παρακολουθήσει κάθε φρικιαστική λεπτομέρεια. Έπειτα, ο μασκοφόρος δολοφόνος λύνει την Μπέτι και φεύγει από το διαμέρισμα. Ταραγμένη από μια αμυδρή παιδική της ανάμνηση, όπου ο ίδιος κουκουλοφόρος δολοφόνησε τη μητέρα της αρκετά χρόνια πριν, η Μπέτι επιλέγει να μην αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία, αντ' αυτού εκμυστηρεύεται στον σκηνοθέτη της, Μάρκο (Ίαν Τσάρλστον) ότι ο δολοφόνος μπορεί να την γνωρίζει.

Την επόμενη ημέρα, ο επιθεωρητής Άλαν Σαντίνι (Ουρμπάνο Μπαρμπερίνι) πηγαίνει στην όπερα και ρωτάει το προσωπικό για τη δολοφονία του Στέφανο, καθώς και μια φαινομενικά συνδεδεμένη επίθεση στα κατοικίδια κοράκια της παραγωγής, τρία εκ των οποίων βρέθηκαν νεκρά μετά την παράσταση. Η Μπέτι καταφθάνει στην όπερα για πρόβα, αλλά αγνοεί το γεγονός ότι ο Σαντίνι κρύβεται στο καμαρίνι της. Εκεί, καλεί την ατζέντη της, την μητρική Μίρα (Ντάρια Νικολόντι), για να τη συμβουλέψει για την κατάσταση.

Αργότερα την ίδια μέρα, αφού βρίσκει το κοστούμι της σκισμένο, η Μπέτι συναντά τη ράφτρα, Τζούλια (Κοραλίνα Κατάλντι-Τασόνι). Ενώ αποκαταστούν το φόρεμα, η Τζούλια βρίσκει ένα χρυσό βραχιόλι ραμμένο πάνω του. Καθώς η Μπέτι και η Τζούλια προσπαθούν να διαβάσουν τα χαραγμένα γράμματα, ο δολοφόνος παρεμβαίνει, ακινητοποιεί ξανά την Μπέτι και κολλάει κάτω από τα μάτια της τις καρφίτσες. Έπειτα επιτίθεται στην Τζούλια, με σκοπό να ανακτήσει το βραχιόλι. Αιμορραγώντας μέχρι θανάτου λόγω των πληγών, η Τζούλια καταπίνει ακούσια το βραχιόλι, αναγκάζοντας τον δολοφόνο να της κόψει το λαιμό ούτως ώστε να το πάρει. Ο επιτιθέμενος λύνει την Μπέτι και τρέπεται σε φυγή.

Όταν η Μπέτι επιστρέφει στο διαμέρισμά της, συναντά στον προθάλαμο τον Σαντίνι και του λέει ότι ο δολοφόνος μπορεί να την ακολουθεί. Ο Σαντίνι υπόσχεται να της στείλει έναν ντετέκτιβ να την φυλάει. Καθώς η όραση της Μπέτι ζορίζεται αφότου ρίξει σταγόνες ματιών, ένας άνδρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο επιθεωρητής Σοάβι, φθάνει για να την προσέξει. Κάποιο διάστημα αργότερα, η Μίρα φθάνει και λέει στην Μπέτι ότι μίλησε με έναν άνδρα στο λόμπι, ο οποίος έλεγε ότι είναι ο Σοάβι. Χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ο επιθεωρητής, η Μπέτι και η Μίρα κρύβονται, ενώ η φιγούρα που ισχυριζόταν ότι είναι ο Σοάβι λαμβάνει ένα τηλεφώνημα και φεύγει από το διαμέρισμα.

Ενώ η Μπέτι προσπαθεί να καλέσει την αστυνομία, η Μίρα απαντά στον χτύπο της πόρτας της και απαιτεί ο επισκέπτης να πει ποιος είναι. Ενώ κοιτά από το ματάκι της πόρτας, πυροβολείται στο κεφάλι και πεθαίνει. Η Μπέτι αναγκάζεται να κρυφτεί όσο ο δολοφόνος εισβάλλει μέσα, και έρχεται αντιμέτωπη με τον τραυματισμένο Σοάβι (Μικέλε Σοάβι), όταν σκοντάφτει στο διαμέρισμα. Μετά την καταδίωξη, κατά την οποία η μισότυφλη Μπέτι πυροβολεί τον δολοφόνο με το όπλο του Σοάβι, δραπετεύει μέσα από έναν άξονα εξαερισμού, με τη βοήθεια ενός κοριτσιού που ζει στο διπλανό διαμέρισμα. Η Μπέτι επιστρέφει στην όπερα και συναντά τον Μάρκο. Της λέει ότι έχει ένα σχέδιο για να παγιδεύσουν το δολοφόνο, ενώ η Μπέτι σκέφτεται διάφορες συνδέσεις ανάμεσα στο δολοφόνο και την κατά πολύ καιρό νεκρή βίαιη μητέρα της.

Την επόμενη νύχτα, η Μπέτι ερμηνεύει ξανά την Λαίδη Μάκβεθ, αλλά η ερμηνεία της διακόπτεται όταν ο Μάρκο ελευθερώνει ένα σμήνος από εκδικητικά κοράκια στο κοινό. Αναγνωρίζοντας το πρόσωπο του επιτιθέμενου από την προηγούμενη νύχτα, τα πουλιά του ορμούν και του βγάζουν ένα από τα μάτια του. Ο δολοφόνος, ο οποίος αποκαλύπτεται ότι είναι ο Σαντίνι, επιχειρεί να πυροβολήσει την Μπέτι επί σκηνής. Ο Σαντίνι καταφέρνει να αποφύγει τη σύλληψη και ρίχνει κάτω την Μπέτι και τη σέρνει σε μια μακρινή γωνία του κτιρίου.

Ο Σαντίνι αποκαλύπτει ότι ήταν κάποτε ο έφηβος εραστής της μητέρας της Μπέτι και δολοφονούσε νεαρές κοπέλες με δική της εντολή, αλλά σκότωσε και την μητέρα, λόγω των κλιμακούμενων αιτημάτων της να παρακολουθεί τις πράξεις του. Η Μπέτι ήταν μάρτυρας στον φόνο, πίσω από μια μισάνοιχτη πόρτα. Τώρα, πολλά χρόνια αργότερα, η επιθυμία του Σαντίνι να σκοτώσει, αναζωπυρώθηκε με την εμφάνιση της Μπέτι, την οποία βλέπει ως μετενσάρκωση της μητέρας της. Καλύπτει τα μάτια της Μπέτι και την δένει σε μια καρέκλα, ο Σαντίνι σκηνοθετεί τη δολοφονία του εαυτού του, με το να βάζει φωτιά στο δωμάτιο και κατ' επέκταση τον εαυτό του. Η Μπέτι καταφέρνει να ξεφύγει και δραπετεύει από την πυρκαγιά.

Η Μπέτι και ο Μάρκο φεύγουν από την Ρώμη, ταξιδεύουν στο σπίτι του, στις Ελβετικές Άλπεις, ούτως ώστε να συνέλθει. Ωστόσο, όταν ο Μάρκο ακούει μια τηλεοπτική αναμετάδοση ότι ο άνδρας, ο οποίος υποτίθεται ότι κάηκε ζωντανός, δεν ήταν ο Σαντίνι, αλλά ένα ντυμένο μανεκέν, φωνάζει στην Μπέτι να τρέξει. Ο Σαντίνι εμφανίζεται στο σπίτι, για να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε, και σκοτώνει την οικονόμο. Η Μπέτι δραπετεύει στο διπλανό δάσος, με τον Σαντίνι να την ακολουθεί. Ο Μάρκο τον αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να τον μαχαιρώσει μέχρι θανάτου. Η Μπέτι αποσπά την προσοχή του, με το να πέσει πάνω του, έτσι ώστε να χτυπήσει το κεφάλι του σε μία πέτρα, και τότε η αστυνομία καταφθάνει για να τον συλλάβει. Σημαδεμένη από την εφιαλτική της εμπειρία, η Μπέτι περιπλανάται σε ένα άδειο λιβάδι, για να βρει παρηγοριά στη φύση. Βρίσκοντας μια σαύρα παγιδευμένη στο γρασίδι, η Μπέτι την ελευθερώνει και της λέει "άντε να ελευθερωθείς".

  • Κριστίνα Μαρσιγιάκ ως Μπέτι
  • Ίαν Τσάρλσον ως Μάρκο
  • Ουρμπάνο Μπαρμπερίνι ως Επιθεωρητής Άλαν Σαντίνι
  • Ντάρια Νικολόντι ως Μίρα
  • Κοραλίνα Κατάλντι-Τασόνι ως Τζούλια
  • Αντονέλα Βιτάλε ως Μαριόν
  • Ουίλιαμ Μακνάμαρα ως Στέφανο
  • Μπάρμπαρα Κουπίστι ως Σινιόρα Αλμπερτίνι
  • Μικέλε Σοάβι ως Επιθεωρητής Ντανιέλε Σοάβι

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Όπερα του Τρόμου  στην IMDb

  1. Legare, Patrick. «Opera - Trailers, Reviews, Synopsis, Showtimes and Cast - AllMovie». AllMovie. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2012. 
  2. «Opera (1987) - Box office / business». Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2012.