Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίκτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίκτης
McCabe & Mrs. Miller
ΣκηνοθεσίαΡόμπερτ Όλτμαν
ΠαραγωγήΜίτσελ Μπράουερ
Ντέιβιντ Φόστερ
ΣενάριοΡόμπερτ Όλτμαν
Μπράιαν ΜακΚέι
Έντουαρντ Νότον (μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΓουόρεν Μπίτι
Τζούλι Κρίστι
Ρενέ Αμπερζονουά
Σέλεϊ Ντιβάλ
Κιθ Κάρανταϊν
ΜουσικήΛέοναρντ Κόεν
ΦωτογραφίαΒίλμος Ζίγκμοντ
ΜοντάζΛου Λομπάρντο
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 24/6/1971
Κυκλοφορία1971
Διάρκεια121 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίκτης (Πρωτότυπος Τίτλος McCabe & Mrs. Miller) είναι Αμερικανικό γουέστερν του 1971 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλτμαν και με πρωταγωνιστές τους Γουόρεν Μπίτι και Τζούλι Κρίστι. Ο Όλτμαν αποκάλεσε την ταινία του άντι-γουέστερν, καθώς ξεφεύγει από όλα τα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν το είδος.

Στις αρχές του 1900, ένας χαρτοπαίκτης ο Τζον Μακ Κέιμπ (Γουόρεν Μπίτι) καταφθάνει σε μια μικρή κοινότητα, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, με σκοπό να στήσει πορνείο. Η νεοσύστατη αυτή κοινότητα αποτελείται ως επί το πλείστον από εργάτες που είτε δουλεύουν σε ορυχεία ή ασχολούνται με το χτίσιμο της πρώτης εκκλησίας της πόλης. Ο Μακ Κέιμπ έχει μαζί του τρεις πόρνες και γρήγορα αποκτά εξέχουσα θέση ανάμεσα στους κατοίκους της μικρής αυτής κοινότητας. Η φήμη του ενδυναμώνεται αφότου ο ιδιοκτήτης του σαλούν της πόλης, Πάντι Σιρχάν (Ρενέ Αμπερζονουά), διαδίδει ότι ο Μακ Κέιμπ είναι πιστολέρο κι ότι έχει σκοτώσει έναν άνθρωπο πάνω σ'ένα παιχνίδι πόκερ. Οι "επιχειρήσεις" του Μακ Κέιμπ απογειώνονται, όταν μετά από λίγο καιρό φτάνει στην πόλη μια όμορφη γυναίκα, η Κόνστανς Μίλερ και πείθει τον Μακ Κέιμπ να συνεργαστούν. Η αξιότιμος κυρία Μίλερ, μια πρώην πόρνη και χρήστρια οπίου, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του μπορντέλου και το αναβαθμίζει σε επίπεδο συμπεριφοράς των κοριτσιών, καθαριότητας, ασφάλειας, αλλά και οικονομικών. Οι δύο συνεργάτες γίνονται εραστές, ενώ προβλήματα εμφανίζονται στον ορίζοντα όταν οι αντιπρόσωποι μιας εταιρίας καταφθάνουν στην πόλη προσφέροντας χρήματα στο Μακ Κέιμπ για να τους πουλήσει την περιουσία του.

Πληροφορίες Παραγωγής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κινηματογραφικό αυτό έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα McCabe του Έντμουντ Νότον κι αρχικά ήταν να ονομαστεί The Presbyterian Church Wager. Ο συγκεκριμένος τίτλος όμως συνάντησε διαμαρτυρίες προερχόμενες από μια ομάδα κληρικών που υποστήριζαν ότι η αναφορά της λέξης εκκλησία στον τίτλο μιας ταινίας που έχει ως θέμα τα μπουρδέλα και τη χαρτοπαιξία, είναι σκανδαλώδης. Η αντιδράσεις οδήγησαν στην αλλαγή του τίτλου σε John McCabe, που ακολουθήθηκε από περαιτέρω αλλαγή σε McCabe and Mrs. Miller[2].

Ο Όλτμαν πληροφορήθηκε για την ύπαρξη του μυθιστορήματος από τον παραγωγό Ντέιβιντ Φόστερ, ο οποίος ήταν φίλος με τη χήρα του συγγραφέα Ρίτσαρντ Ράιτ, που ζούσε εκείνη την εποχή στο Παρίσι δουλεύοντας για την International Herald Tribune και αντιπροσωπεύοντας τον συγγραφέα Έντμοντ Νότον.

Ο Όλτμαν εκείνη την περίοδο ολοκλήρωνε την παραγωγή της ταινίας M*A*S*H κι έπεισε τον Φόστερ να δει την ταινία σε ιδιωτική προβολή. Ο Φόστερ ενθουσιάστηκε με το M*A*S*Η και αποφάσισε να αναθέσει τη σκηνοθεσία του Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίκτης στον Όλτμαν. Ο Φόστερ τηλεφώνησε επίσης στο Γουόρεν Μπίτι για να του αναθέσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Μπίτι συμφώνησε να αναλάβει το ρόλο αφότου είδε το M*A*S*Η και εκτίμησε την σκηνοθετική ιδιοφυΐα του άσημου, ακόμη, Όλτμαν. Ο ρόλος της Κόνστανς Μίλερ ανατέθηκε στη βραβευμένη με όσκαρ για την ταινία του 1965 Ντάρλινγκ (Darling), Τζούλι Κρίστι, που είχε σχέση με τον Γουόρεν Μπίτι, από το 1967.

Για τη μουσική επένδυση της ταινίας ο Όλτμαν χρησιμοποίησε για την ταινία ως επί το πλείστον τραγούδια από το ντεμπούτο του Λέοναρντ Κοέν The songs of Leonard Cohen του 1968. Η ταινία ανοίγει με το "Stranger song" και τα χιονισμένα τοπία του Βανκούβερ, όπου γυρίστηκε η ταινία, εμφανίζονται κάνοντας το θεατή να αφεθεί στο μελαγχολικό και γλυκόπικρο ύφος της ταινίας. Τα υπόλοιπα δύο κομμάτια που ακούγονται στην ταινία είναι τα: Sister Of Mercy και Winter Lady.

Υποδοχή και Βραβεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε θερμή υποδοχή από τους κριτικούς και έκανε εισπράξεις της τάξεως των 8.2 εκατομμυρίων δολαρίων στο Box-Office[3]. Η Τζούλι Κρίστι έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, το οποίο έχασε από την Τζέιν Φόντα που κρίθηκε νικήτρια για την ταινία του Άλαν Τζέι Πακούλα Η Εξαφάνιση (Klute, 1971).

Υποψηφιότητα:

  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Τζούλι Κρίστι

Η ταινία που αφηγείται τη ζωή ενός αντι-ήρωα, ενός χαρτοπαίκτη που ενώ παρουσιάζεται ως ήρωας από τους συμπολίτες του δεν ασχολείται με τίποτα το ηρωικό καθόλη τη διάρκεια της ταινίας, αποτελεί μια από τις ποιητικότερες παραγωγές του Χόλιγουντ. Το 2008 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 8η θέση της λίστας με τα 10 καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών[4][5]. Το 2010 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου[6][7].

  1. mccabe-mrs-miller-1.
  2. John Mac Cabe poster
  3. Box Office Information for McCabe & Mrs. Miller. The Numbers. Retrieved April 14, 2012.
  4. American Film Institute (2008-06-17). «AFI Crowns Top 10 Films in 10 Classic Genres». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-08-18. https://web.archive.org/web/20080818100312/http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=46072. Ανακτήθηκε στις 2008-06-18. 
  5. «Top Western». American Film Institute. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2008. 
  6. «'Empire Strikes Back' among 25 film registry picks». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2010. 
  7. Barnes, Mike (2010-12-28). «'Empire Strikes Back,' 'Airplane!' Among 25 Movies Named to National Film Registry». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/empire-strikes-airplane-25-movies-65915. Ανακτήθηκε στις 28 December 2010. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]