Ησιόνη (μητέρα Τεύκρου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ησιόνη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύντροφοςΤελαμώνας
ΤέκναΤράμβηλος
Τεύκρος[1]
ΓονείςΛαομέδων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ησιόνη στην ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα και της Στριμούς που πατέρας της ήταν ο Σκάμανδρος. Κατ' άλλη εκδοχή μητέρα της ήταν η Πλακία, κόρη του Ατρέα ή του Λεύκιππου. Ήταν αδελφή του Τιθωνού, του Λάμπου, του Κλιτύου, του Ικετάωνος και του Ποδάρκη (ή Πρίαμου). Είχε και δύο αδελφές, την Κύλλα και την Αστυόχη. Ο Ελλάνικος αναφέρει το εξής:

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας έχτισαν τα τείχη της Τροίας, αλλά ο Λαομέδων δεν τους έδωσε αμοιβή για το έργο τους. Για να τον τιμωρήσουν, ο Ποσειδώνας έστειλε στη χώρα του ένα θαλάσσιο κήτος (δράκοντα σύμφωνα με άλλη εκδοχή), το οποίο κατασπάραζε τους ανθρώπους, ενώ ο Απόλλωνας λοιμό που οδήγησε πλήθη στο θάνατο. Ο Λαομέδων ζήτησε τη συμβουλή του μάντη Φαινοδάμαντος για να απαλλάξει το βασίλειό του από το κακό αυτό. Η απάντηση ήταν ότι θα έπρεπε να παραδώσει την κόρη του Ησιόνη ως τροφή στο κήτος.
Ο Ηρακλής ο οποίος εκστράτευε κατά των Αμαζόνων, φτάνοντας στην Τροία, βρήκε την Ησιόνη δεμένη σ' ένα βράχο. Ο Ηρακλής είπε στον Λαομέδοντα ότι θα σκοτώσει το κήτος και θα ελευθερώσει την Ησιόνη, αλλά ζήτησε ως αντάλλαγμα τα άλογα που είχε χαρίσει ο Δίας στον Ίλο, τον πατέρα του Λαομέδοντα, ως αποζημίωση επειδή άρπαξε τον γιο του, τον Γανυμήδη. Αφού έφερε εις πέρας το έργο του, ο Λαομέδων δεν του έδωσε τα άλογα. Ο Ηρακλής δεν αντέδρασε. Πραγματοποίησε την εκστρατεία κατά των Αμαζόνων, αλλά στην επιστροφή μαζί με τους φίλους του (ένας εκ των οποίων ήταν ο Τελαμώνας), κατέστρεψε ολοσχερώς την Τροία, σκότωσε τον Λαομέδοντα και όλους τους γιούς του, εκτός από τον Ποδάρκη τον οποίο αιχμαλώτισε, ενώ την Ησιόνη την έδωσε ως σύζυγο στον Τελαμώνα. Εκείνη τον παρακάλεσε να εξαγοράσει τον αδελφό της, δίνοντας ως αντάλλαγμα στον Ηρακλή την καλύπτρα της, όπως και έγινε. Γι' αυτό ο Ποδάρκης ονομάστηκε Πρίαμος (πρίαμαι = εξαγοράζω). Ο Τελαμώνας έζησε με την Ησιόνη στη Σαλαμίνα, αλλά ποτέ δεν έγινε νόμιμη σύζυγός του. Απέκτησαν έναν γιο, τον Τεύκρο, περίφημο τοξότη στον Τρωικό Πόλεμο. Αδελφός του Τεύκρου από άλλη μητέρα ήταν ο Αίαντας.
Άλλη εκδοχή του μύθου: ο Λαομέδων, όταν ο Ηρακλής σκότωσε το κήτος και ελευθέρωσε την Ησιόνη, εκπλήρωσε την υπόσχεσή του και του έδωσε την κόρη του και τα άλογα. Η Ησιόνη, μάλιστα, δέχτηκε να ακολουθήσει τον Ηρακλή, όχι επειδή το ήθελε αλλά επειδή φοβόταν μήπως η πόλη ξαναβρεθεί σε κίνδυνο και γίνει πάλι εξιλαστήριο θύμα. Ο Ηρακλής την άφησε στον πατέρα της για να πολεμήσει τις Αμαζόνες, αλλά στην επιστροφή του σκότωσε τον Λαομέδοντα επειδή δεν του είχε δώσει τα άλογα που του υποσχέθηκε, αλλά θνητά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]