Ηρακλής και τα βόδια του Γηρυόνη (Μουσείο του Λούβρου αρ. ΜΑ720)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα βόδια του Γηρυόνη
Ο Ηρακλής δαμάζει τον τρισώματο Γηρυόνη
ΟνομασίαΤα βόδια του Γηρυόνη
ΔημιουργόςQ7088968
Έτος δημιουργίας460 π.Χ.
Είδοςανάγλυφη μετόπη
ΜουσείοΜουσείο του Λούβρου
(και Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας)
Αριθμός καταλόγουMA720C (και Λ94 αντίστοιχα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Τα βόδια του Γηρυόνη που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου είναι μετόπη από τον Ναό του Δία στην Ολυμπία.

Ιστορία του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε μαζί με άλλα σπαράγματα το 1829 στα ερείπια του ναού της Ολυμπίας από τους Γάλλους Λεόν-Ζαν-Ζοζέφ Ντυμπουά (Léon-Jean-Joseph Dubois) και Γκιγιώμ-Αμπέλ Μπλουέ (Guillaume-Abel Blouet), διευθυντές του επιστημονικού μέρους της γαλλικής αποστολής της Εκστρατείας του Μωριά (1828-1833), και το 1830 από εκεί μεταφέρθηκε στο Παρίσι, όπου τοποθετήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου ως δωρεά της τότε ελληνικής βουλής.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της μετόπης από τον Γκιγιώμ-Αμπέλ Μπλουέ, 1831

Είναι από πάριο μάρμαρο. Στο τμήμα που σώζεται διακρίνουμε τον Ηρακλή να πολεμάει τον πάνοπλο Γίγαντα Γηρυόνη. Ο Ηρακλής πιέζει το αριστερό του καλάμι στο σώμα του αντίπαλού του, που κλίνει το κεφάλι προς τα κάτω, ενώ του καταφέρνει το τελικό πλήγμα με το ρόπαλό του. Αν και οι λεπτομέρειες του ανάγλυφου έχουν χαθεί, ο Γυρηώνης εικονίζονταν μάλλον ως τριπλός άνδρας, όπως συνιθίζεται και σε άλλα αρχαία γλυπτά, ενώ αργότερα συναντάται και η εκδοχή του τρικέφαλου πλάσματος. Η ολοστρόγγυλη ασπίδα που κρατάει ο τερατόμορφος Γίγαντας είναι στραμμένη προς τον θεατή, όπως επίσης συνιθίζεται στις αρχαίες απεικονίσεις και στις αρχαίες αγγειογραφίες, ενώ μια δεύτερη ασπίδα που ανήκει στο ίδιο ανάγλυφο προστάτευε ένα δεύτερο σώμα του τέρατος. Εκτός από την ασπίδα, ο Γηρυώνης φοράει κράνος και θώρακα.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παυσανίας αναφέρει στην περιγραφή του ναού της Ολυμπίας ότι η μετόπη του Ηρακλή με τον Γηρυόνη ήταν τοποθετημένη στον πρόναο του ναού. Είναι έργο του Καλλιτέχνη του ναού της Ολυμπίας και χρονολογείται στα 460 π.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]