Ηρακλής Βόλτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ηρακλής Βόλτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση Ιουνίου 1856
Ζαγορά Μαγνησίας
Θάνατος 1920
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ευεργέτης
έμπορος

Ο Ηρακλής Βόλτος ήταν Έλληνας εθνικός ευεργέτης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην κωμόπολη Ζαγορά του Πηλίου τον Ιούνιο του 1856. Η μητέρα του ανήκε στην μεγάλη και επιφανή οικογένεια Κασσαβέτη του Πηλίου.

Πήγε στο ντόπιο σχολείο και σε ηλικία δεκαέξι χρονών αποδήμησε στην Αίγυπτο για να γίνει έμπορος. Αρχικά εργάστηκε ως υπάλληλος σε μεγάλο βαμβακεμπορικό κατάστημα του συγγενή του Σακελλαρίδη στο Birket el Sab και εξελίχτηκε γρήγορα, άνοιξε δική του επιχείρηση και προμήθευε χοντρικά τους εμπορικούς οίκους της Αλεξανδρείας. Συγκέντρωσε το απαραίτητο κεφάλαιο και ίδρυσε το 1892 στο Καφτ ελ Ζαγιάτ της Αιγύπτου μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο τον γνωστότατο οίκο Αδελφών Δ. Βόλτου.

Ασχολήθηκε επίσης με την καλλιέργεια του βάμβακα και εξέλιξε δικές του ποικιλίες, την «Britannia» και την «New-Voltos», τις οποίες εκμεταλλεύτηκε με λαμπρά νηματουργικά αποτελέσματα.

Ο Βόλτος δαπάνησε πολλά ποσά για να ευεργετήσει όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ελλάδα. Ίδρυσε υποτροφίες του Εθνικού Πανεπιστημίου για φοιτητές της μουσικής σύνθεσης, της ζωγραφικής, και της γλυπτικής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]