Ημικύβος (γραφικά υπολογιστών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ξεδιπλώνοντας έναν ημικύβο

Ο ημικύβος είναι μία έννοια που χρησιμοποιείται στα τρισδιάστατα γραφικά υπολογιστών (κατά την διαδικασία του "rendering"). Ένας ημικύβος είναι ένας τρόπος για να αντιπροσωπεύσουμε μια άποψη 180° από μία επιφάνεία ή έστω ένα σημείο στο χώρο.

Σχήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που το όνομά του υπονοεί το ήμισυ ενός κύβου, ένα ημικύβος είναι συνήθως ένας κύβος που έχει κοπεί διαμέσου ενός επιπέδου παράλληλου με μία από τις όψεις του. Ως εκ τούτου, αποτελείται από μία τετράγωνη έδρα, δύο ορθογώνιες έδρες σε αναλογία 2:1, και άλλες δύο ορθογώνιες έδρες σε αναλογία 1:2.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ημικύβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον αλγόριθμο "Radiosity" ή και σε άλλους αλγόριθμους "μεταφοράς φωτός" ("Light Transport theory"), προκειμένου να καθορίσει την ποσότητα του φωτός που φθάνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο πάνω σε μια επιφάνεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ημικύβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην χαρτογράφηση του περιβάλλοντος ή στην χαρτογράφηση των αντανακλάσεων.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hemicube (computer graphics) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).