Ημιαυτόματο πιστόλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ημιαυτόματο πιστόλι SIG Pro.

Το ημιαυτόματο πιστόλι είναι ένας τύπος όπλου χειρός το οποίο αξιοποιεί την ενέργεια από το πυροδοτούμενο φυσίγγιο, προωθώντας το επόμενο διαθέσιμο φυσίγγιο από τη γεμιστήρα σε θέση για πυροδότηση. Ένας τέτοιος κύκλος δράσεων και αντιδράσεων συμβαίνει κάθε φορά που η σκανδάλη ενός ημιαυτόματου πιστολιού πιέζεται προς τα πίσω.Μόλις εξέλθει η σφαίρα από την κάννη, ο κάλυκας του χρησιμοποιηθέντος φυσιγγίου αποβάλλεται από το άνοιγμα του κλείστρου και εισάγεται ένα νέο φυσίγγιο στη θαλάμη, επιτρέποντας την πυροδότησή του μόλις η σκανδάλη πιεστεί και πάλι προς τα πίσω.

Οι περισσότεροι τύποι του ημιαυτόματων πιστολιών βασίζονται σε αφαιρούμενη γεμιστήρα για την αποθήκευση των φυσιγγίων, που συνήθως εισάγεται μέσα στη λαβή.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τυπικά, το πρώτο φυσίγγιο εισάγεται στη θαλάμη χειροκίνητα τραβώντας προς τα πίσω και απελευθερώνοντας στη συνέχεια τον μηχανισμό του κλείστρου. Μετά το τράβηγμα της σκανδάλης και την πυροδότηση του φυσιγγίου, ο μηχανισμός ανάκρουσης του όπλου αποσπά και αποβάλλει τον κάλυκα και εισάγει ένα νέο φυσίγγιο στη θαλάμη. Αυτός ο τύπος λειτουργίας γενικά επιτρέπει την ταχύτερη επαναγέμιση της θαλάμης και την αποθήκευση μεγαλύτερου αριθμού φυσιγγίων σε σχέση με ένα περίστροφο.

Μερικά σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια είναι μόνο διπλής ενέργειας [στα αγγλικά Double Action Only (DAO)]. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ένα φυσίγγιο εισέλθει στη θαλάμη, κάθε τράβηγμα της σκανδάλης θα οπλίζει την σφύρα ή τον επικρουστήρα και στη συνέχεια θα το απελευθερώνει για να πυροδοτεί το φυσίγγιο σε μία συνεχή κίνηση. Κάθε τράβηγμα της σκανδάλης σ' ένα ημιαυτόματο πιστόλι DAO απαιτεί το ίδιο ποσό πίεσης. Αυτού του τύπου τα πιστόλια συστήνονται γενικά περισσότερο μόνο για καλυμμένη οπλοφορία και αυτοάμυνα παρά για σκοποβολή και κυνήγι.

Τα σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια είναι συνήθως διπλής ενέργειας (στα αγγλικά Double Action,DA) που είναι επίσης γνωστό και ως διπλής ενέργειας/μονής ενέργειας (στα αγγλικά Double Action/Single Action - DA/SA). Σύμφωνα μ' αυτό το σχέδιο, η σφύρα μπορεί να οπλιστεί είτε με τον αντίχειρα είτε με το τράβηγμα της σκανδάλης κατά την πυροδότηση του πρώτου φυσιγγίου. Η σφύρα επανοπλίζεται αυτόματα κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου πυρός. Στα πιστόλια διπλής ενέργειας (DA), το πρώτο τράβηγμα της σκανδάλης απαιτεί διπλάσια πίεση απ' ό,τι τα μετέπειτα τραβήγματα στις αντίστοιχες πυροδοτήσεις, από τη στιγμή που το πρώτο τράβηγμα της σκανδάλης οπλίζει επίσης και τη σφύρα (αν δεν είναι ήδη οπλισμένη με το χέρι). Το πιστόλι Beretta 92F/FS αποτελεί ένα παράδειγμα αυτού του τύπου ενέργειας. Ένας κοινός τρόπος οπλοφορίας για ημιαυτόματα πιστόλια DA είναι με τη γεμιστήρα γεμάτη, με σφαίρα στη θαλάμη και το όπλο στη θήκη με τη σφύρα αφοπλισμένη και χωρίς να είναι ενεργοποιημένη η εξωτερική ασφάλεια.

Aντίθετα, ένα μονής ενέργειας (SA) ημιαυτόματο πιστόλι πρέπει να οπλιστεί πρώτα χρησιμοποιώντας το κλείστρο ή αν ένα φυσίγγιο είναι ήδη στη θαλάμη, οπλίζοντας τη σφύρα με τον αντίχειρα. Όλα τα ημιαυτόματα πιστόλια SA παρουσιάζουν αυτό το χαρακτηριστικό και αυτόματα οπλίζουν τη σφύρα όταν το κλείστρο τραβιέται προς τα πίσω και ερχόμενο μπροστά εισάγει ένα φυσίγγιο στη θαλάμη. Ένα φυσίγγιο επίσης μπορεί να εισέλθει στη θαλάμη με το χέρι όσο το κλείστρο είναι κλειδωμένο πίσω (σε ανοικτή θέση). Μετά μπορεί να εφαρμοστεί (μπει) η ασφάλεια του όπλου (στη θέση όχι για βολή).

Τρόπος οπλοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φυσιολογικός τρόπος οπλοφορίας ενός SA ημιαυτόματου πιστολιού είναι ευρέως γνωστός ως Κατάσταση 1 εννοώντας το όπλο οπλισμένο και να έχει μπει η ασφάλεια. Η Κατάσταση 1 περιγράφεται ως έχοντας τη γεμιστήρα γεμάτη, ένα φυσίγγιο στη θαλάμη, τη σφύρα πλήρως οπλισμένη (τραβηγμένη εντελώς πίσω) και την ασφάλεια του όπλου ενεργοποιημένη, τουλάχιστον για τους δεξιόχειρες χρήστες. Για πολλά μονής ενέργειας ημιαυτόματα πιστόλια, αυτή η διαδικασία λειτουργεί καλά μόνο για δεξιόχειρες χρήστες, αφού η ασφάλεια του όπλου που ενεργοποιείται με τον αντίχειρα βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πιστολιού και είναι εύκολα προσβάσιμη μόνο γι' αυτούς που κρατούν το πιστόλι με το δεξί χέρι.

Σε πολλά SA ημιαυτόματα πιστόλια, υπάρχει επίσης μία θέση της σφύρας γνωστή ως "ημι-οπλισμένη". Πιέζοντας την σκανδάλη δεν θα πυροδοτηθεί το φυσίγγιο όταν η σφύρα είναι στην ημι-οπλισμένη κατάσταση και ούτε θα συμβεί εκπυσοκρότηση από ατύχημα αν πέσει κάτω το όπλο.

Γενικά, μονής ενέργειας ημιαυτόματα πιστόλια δεν θα πρέπει να φέρονται από τους χρήστες μη οπλισμένα και με την ασφάλεια μη ενεργοποιημένη, παρόλο που πολλά νεότερα SA ημιαυτόματα πιστόλια είναι τροποποιημένα ώστε να επιτρέπουν στη σφύρα να εξασκεί πίεση στον επικρουστήρα μόνο όταν τραβιέται η σκανδάλη. Πολλά σύγχρονα SA ημιαυτόματα πιστόλια έχουν επανασχεδιασμένους μηχανισμούς ασφαλείας για να παρέχουν μία ασφάλεια αντίχειρα και στις δύο πλευρές του όπλου (αμφιδέξια), εκ τούτου ικανοποιώντας τις ανάγκες και των δεξιόχειρων και των αριστερόχειρων χρηστών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]