Ημέρα του Ήλιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανθοκομική έκθεση την Ημέρα του Ήλιου στην Πιονγιάνγκ

Η Ημέρα του Ήλιου (κορεατ. 태양절, T'aeyang-jŏl) είναι ετήσια επίσημη εορτή κι αργία στη Βόρεια Κορέα, που εορτάζεται στις 15 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του Κιμ Ιλ Σουνγκ, Ιδρυτή και «Αιώνιου Προέδρου της Βόρειας Κορέας».[1] Είναι η σημαντικότερη εθνική εορτή στη χώρα[2] και θεωρείται ως το βορειοκορεατικό αντίστοιχο των Χριστουγέννων.[3] Τα γενέθλια του Κιμ Ιλ Σουνγκ, που είχαν ανακηρυχθεί επίσημη εορτή από το 1968, μετονομάσθηκαν σε «Ημέρα του Ήλιου» το 1997, τρία έτη μετά τον θάνατό του. Η νέα ονομασία νοηματοδοτείται από το μικρό του όνομα: «ιλ σουνγκ» στην κορεατική γλώσσα σημαίνει «γίνε ο ήλιος» (πρόκειται για ψευδώνυμο, που είχε υιοθετήσει ο Κιμ όταν ήταν αντάρτης).

Οι Βορειοκορεάτες εορτάζουν την περίσταση επισκεπτόμενοι τοποθεσίες που συνδέονται με τον βίο του Ηγέτη, όπως τους χιλιάδες ανδριάντες του σε όλη τη χώρα ή τη συνοικία Μανγκυονγκντέ της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ, τόπο γεννήσεως του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις γίνονται στην πρωτεύουσα, και περιλαμβάνουν επισκέψεις στο Ανάκτορο Κουμσουσάν του Ήλιου, το μαυσωλείο όπου είναι τοποθετημένη η σορός του Κιμ Ιλ Σουνγκ, και στο Μέγα Μνημείο του Λόφου Μανσού, όπου βρίσκεται ιδιαιτέρως υψηλό άγαλμά του.

Το κράτος επιδιώκει να παρέχει εκείνη την ημέρα στους πολίτες του περισσότερο φαγητό και ηλεκτρική ενέργεια από όσα είναι συνήθως διαθέσιμα, αν και αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντοτε.[4] Ειδικότερα τα παιδιά δέχονται γλυκά και άλλα δώρα, που τους λένε πως οφείλονται στην αγάπη που τους δείχνουν οι ηγέτες.[5] Οι εορταστικές εκδηλώσεις δεν περιορίζονται στη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ξεκινούν από τις 16 Φεβρουαρίου, που είναι η ημέρα γενεθλίων του Κιμ Τζονγκ-ιλ, κατά τη λεγόμενη «Εορτή της Αφοσίωσης». Οι εκδηλώσεις του Απριλίου, γύρω από την Ημέρα του Ήλιου επονομάζονται «Η Γιορτή του Ήλιου». Η κυρίως ημέρα ακολουθείται από δύο ημέρες αναπαύσεως, κάτι που την καθιστά τριήμερη αργία.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Birthday of Kim Il-sung. Holidays, Festivals, and Celebrations of the World Dictionary (4η έκδοση). Omnigraphics. 2010. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2015 – μέσω TheFreeDictionary.com. 
  2. Calum MacLeod (26 Απριλίου 2013). «Korean defectors recall 'Day of the Sun'». USA Today. Contributing: Jueyoung Song, Duck Hwa Hong. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 
  3. Hy-Sang Lee (2001). North Korea: A Strange Socialist Fortress. Greenwood Publishing Group. σελ. 220. ISBN 978-0-275-96917-2. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2015 – μέσω Google Books. 
  4. Lee Sang Yong (17 Φεβρουαρίου 2015). «Special Holiday Snacks 'Hard As Rocks'». Daily NK. Μτφρ. Jiyeon Lee. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2015. 
  5. Yoo Gwan Hee (15 Απριλίου 2009). «Kim Il Sung's Birthday Is Still Biggest Holiday». Daily NK. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]