Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διάφορα είδη ηλεκτρονικού τσιγάρου

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (ή ακριβέστερα Ατμιστής) είναι εναλλακτική μορφή καπνίσματος.[1][2] Αυτό το είδος καπνίσματος λέγεται άτμισμα, και λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα, χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρονική τεχνολογία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχηματικό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων.

Υπάρχουν διάφορα είδη σχημάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου από το κλασικό τσιγάρο, την πίπα καπνού κ.ά.. Αποτελείται από την πηγή ενέργειας (επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου), τη θήκη της μπαταρίας που περιέχει και το κύκλωμα ελέγχου της τάσης, την ηλεκτρική αντίσταση ατμοποίησης (κεφαλή του ατμοποιητή), το δοχείο του υγρού που λειτουργεί και ως θάλαμος ατμοποίησης (αλλιώς γνωστός ως ατμοποιητής όταν πωλείται μαζί με την αντίσταση) και το στόμιο. Μεταξύ της κεφαλής του ατμοποιητή και της μπαταρίας παραβάλλεται συνήθως και ένας μεταλλικός δακτύλιος, που εξασφαλίζει την επαφή των πόλων της μπαταρίας με την αντίσταση. Τέλος, για την έναρξη ή το κλείδωμα της συσκευής άτμισης, υπάρχει ένας χειροκίνητος διακόπτης ή ένας αισθητήρας εισρόφησης που αναλαμβάνει αυτόματα την έναρξη και την παύση.[3] Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από ένα αναλώσιμο φίλτρο (αγγλικά: cartridge‎) που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως από προπυλενογλυκόλη. Εισπνέοντας, ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια υγρού στον μηχανισμό που παράγει ατμό και ο χρήστης έχει την ίδια αίσθηση και ικανοποίηση με αυτή που έχει το κανονικό τσιγάρο, χωρίς τα συστατικά που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο κ.λπ.). Η απουσία αυτών των συστατικών από το ηλεκτρονικό κάπνισμα, το καθιστούν σύμφωνα με ορισμένους, ως έναν ασφαλέστερο εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος για τους ήδη καπνιστές.[1][2] Ο καπνός-ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι προϊόν καύσης.[2] Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ο καπνός παράγεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (αγγλικά: atomizer‎). Η θερμοκρασία του καπνού που παράγεται είναι ίδια με αυτή του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου (50-60 °C). Λόγω του ότι ο "καπνός" που παράγεται είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο διαλύεται στον αέρα άμεσα και δεν μυρίζει ούτε δημιουργεί προβλήματα παθητικού καπνίσματος.[1] Τα ανταλλακτικά φίλτρα έχουν διάφορες γεύσεις συμπεριλαμβανομένων του καπνού, της σοκολάτας, του καφέ, του μήλου και της μέντας κ.ά.. Ένα φίλτρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ισοδύναμο με περίπου 10 έως και 15 τσιγάρα και με μικρότερο κόστος.

Υγρό αναπλήρωσης φίλτρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υγρά αναπλήρωσης σε διάφορες γεύσεις

Υγρό αναπλήρωσης είναι το υγρό που περιέχεται στα ανταλλακτικά φίλτρα (cartridges) που τοποθετούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και γενικότερα στα ηλεκτρονικά προϊόντα καπνίσματος. Επίσης έτσι αποκαλείται και το υγρό αναπλήρωσης που χρησιμοποιείται για την αναπλήρωση των ανταλλακτικών φίλτρων. Το υγρό αναπλήρωσης προσφέρεται σε φιαλίδια των 10ml, 30ml και 50ml. Η χρήση υγρού αναπλήρωσης και μάλιστα κατευθείαν στον μηχανισμό ατμοποίησης (atomizer), πολλαπλασιάζει την ποσότητα του παραγόμενου ατμού. Το υγρό περιέχει κυρίως προπυλενογλυκόλη (propylene glycol) σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε τρόφιμα και καλλυντικά. Πέρα από την προπυλενογλυκόλη το υπόλοιπο 30% των συστατικών που περιέχονται στο υγρό αναπλήρωσης είναι νερό, γλυκερίνη και τέλος άρωμα κατάλληλο για χρήση σε τρόφιμα το οποίο και δημιουργεί τη γεύση. Οι αρωματικές αυτές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική για να δώσουν συγκεκριμένες γεύσεις στα γλυκά και στα φαγητά και έχουν πιστοποίηση για χρήση σε τρόφιμα.[4] Επίσης μπορεί να περιέχει και νικοτίνη.

Εκτός απο προπυλενογλυκόλη, τα υγρά αναπλήρωσης μπορεί να περιέχουν γλυκερίνη σε βαθμό 90% ενώ υπάρχουν αρκετά υγρά αναπλήρωσης όπου συναντούμε ποσοστά μεταξύ γλυκερίνης και προπυλενογλυκόλης (70-30, 50-50 κλπ). Οι διαφορές στη χρήση μεταξύ γλυκερίνης (VG) και προπυλενογλυκόλης (PG), εστιάζονται στην πυκνότητα του υγρού, στην παραγωγή ατμού και στην αίσθηση "χτυπήματος" που δίνει ο ατμός στον λαιμό.

Ασφάλεια χρήσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προπυλενογλυκόλη που είναι το κύριο συστατικό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δεν έχει μελετηθεί αποτελεσματικά για χρήση παρόμοια με αυτήν του ηλεκτρονικού τσιγάρου δηλαδή για παρατεταμένη εισπνοή και για μακροχρόνια κατανάλωση.[1][2] Όμως, κυκλοφορεί και χρησιμοποιείται πολλά χρόνια σε τρόφιμα και σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι είναι ακίνδυνη και ασφαλής για τη συγκεκριμένη χρήση. Θα χρειαστούν πολύχρονες μελέτες και έρευνες για να αποδειχθεί εάν προκαλεί άλλες παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται για εισπνοή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες εγείρονται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη σωστή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και την παραγωγή των υποπροϊόντων που προκύπτουν από το ηλεκτρονικό κάπνισμα για την υγεία, κυρίως για τους πνεύμονες,[5] χωρίς να παραβλέπουν τα οφέλη για τους ήδη καπνιστές.[6][2]

Νομοθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πωλούνται ως συσκευές για την διακοπή του καπνίσματος[2] σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι προς συζήτηση. Συγκεκριμένα αυτό που ισχύει τώρα είναι ότι δεν απαγορεύεται ούτε η χρήση του, ούτε η αγορά του, και επίσης πλέον απαγορεύεται η χρήση του σε δημόσιους χώρους.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "The Ruyan e-cigarette; Health New Zealand Ltd Information Sheet". Health New Zealand. Retrieved on 2008-03-31.
  • EP patent application 1618803, , "A flameless electronic atomizing cigarette", published 2006-01-25
  • "Ruyan America's Electronic Smoking Substitutes Win Two Awards at 2008 Tobacco Plus Expo Held in Las Vegas". PRNewswire. [1]. Retrieved on 2008-05-27.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «"Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη χημική και ψυχολογική απεξάρτηση από το κάπνισμα", συνέντευξη του Δρ Κ.Φαρσαλινού, καρδιολόγου-ερευνητή». in.gr. 17 Σεπ. 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Απρ. 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Τσώλη Θεοδώρα (1 Μαρ 2014). «Πόσο ασφαλές είναι το e-τσιγάρο;». Το Βήμα - Science. Ανακτήθηκε στις 15 Απρ 2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
  3. Καφαντάρης Τάσος (1 Μαρ 2014). «Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο». Ανακτήθηκε στις 15 Απρ 2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
  4. «Επιστημονικές Έρευνες». Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου. Ανακτήθηκε στις 15 Απρ 2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  5. «Αρνητικές επιπτώσεις στους πνεύμονες έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με έρευνα». Ta Nea.gr. 19 Μαΐου 2015. 
  6. «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο 15 φορές πιο καρκινογόνο στα 5 Βολτ». Econews. 23 Ιαν 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Απρ 2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)