Ηλεκτρικό Πρόβατο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηλεκτρικό Πρόβατο
Γενικά
Είδοςελεύθερο λογισμικό
Διανομή
ΛειτουργικάLinux
Ανάπτυξη
Άδεια χρήσηςGPLv2, freeware, άδειες Creative Commons
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
http://electricsheep.org
Αποθετήριο κώδικα
https://github.com/scottdraves/electricsheep
Αυτή είναι μια φλόγα φράκταλ που αποδίδεται από πληροφορίες από το πρόγραμμα Electric Sheep. Αυτή η συγκεκριμένη φλόγα είναι το "Πρόβατο 3404". Οι φλόγες ElectricSheep αποδίδονται στο Apophysis και στη συνέχεια υποβάλλονται σε μετα-επεξεργασία με θόλωση κίνησης για να επιτευχθεί ένα πιο απρόσκοπτο βίντεο όταν συνδυάζονται.

Το Ηλεκτρικό Πρόβατο (Electric Sheep)[1] είναι μια προφύλαξη οθόνης στην οποία ο υπολογιστής αναπαράγει βίντεο με κινούμενες εικόνες φράκταλ και συμμετέχει, μαζί με όλους τους άλλους υπολογιστές στους οποίους εκτελείται η προφύλαξη οθόνης, στον πολύπλοκο υπολογισμό νέων μορφοκλασματικών εικόνων και στην εμψύχωση τους[2]. Δεδομένου ότι οι ίδιοι οι υπολογιστές καθορίζουν εν μέρει πώς θα μοιάζουν τα επαναϋπολογισμένα φράκταλ, είναι λογικό να τα ονομάζουμε "όνειρα" των υπολογιστών ή πρόβατα, σε αναφορά στο μυθιστόρημα του Φίλιπ Κ. Ντικ "Do Androids Dream of Electric Sheep?" - Ονειρεύονται τα ανδροειδή το ηλεκτρικό πρόβατο; [3]" (που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο Blade Runner). Το Ηλεκτρικό Πρόβατο είχε μισό εκατομμύριο χρήστες μέχρι τις αρχές του 2011[4].

Τρόπος λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προφύλαξη οθόνης αναπαράγει μια σειρά από κινούμενα σχέδια MPEG-2 που είναι αποθηκευμένα προσωρινά στο σκληρό δίσκο, με τυχαία παραγόμενες μορφοκλασματικές εικόνες που ταιριάζουν μεταξύ τους και ονομάζονται πρόβατα. Κάθε πρόβατο διαθέτει ένα είδος γενετικού κώδικα, μια σύνθετη εξίσωση που περιγράφει μαθηματικά την εμφάνιση και την κίνησή του[5]. Καθώς το Ηλεκτρικό Πρόβατο (Electric Sheep) βρίσκεται σε λειτουργία στον υπολογιστή, συνδέεται με άλλους υπολογιστές στους οποίους εκτελείται επίσης αυτή η προφύλαξη οθόνης και αυτοί οι υπολογιστές χρησιμοποιούν από κοινού τη διαθέσιμη υπολογιστική τους ικανότητα για να "φανταστούν" νέα πρόβατα, να υπολογίσουν ("απεικονίσουν") τις επιμέρους εικόνες των κινούμενων σχεδίων και να ανταλλάξουν τα υπολογισμένα κινούμενα σχέδια των προβάτων με άλλους υπολογιστές μέσω BitTorrent.

Οι χρήστες μπορούν να ψηφίζουν για τα πρόβατα που τους αρέσουν και για τα πρόβατα που δεν τους αρέσουν. Τα πρόβατα που φαίνονται καλά επιτρέπουν στους υπολογιστές να συνεχίσουν να μεταλλάσσονται, να προσπαθούν να παράγουν κινούμενα σχέδια παρόμοιου σχεδιασμού, να υπολογίζουν τους απογόνους ή τα παράγωγα αυτών των προβάτων. Τα πρόβατα που δεν αρέσουν στους χρήστες διαγράφονται γρήγορα από το buffer του σκληρού δίσκου και οι υπολογιστές σταματούν να τα αναπτύσσουν και να τα αναπαράγουν. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αναπτύξουν τα δικά τους πρόβατα και να τα ενσωματώσουν στο κοπάδι για να εξασφαλίσουν τη συνέχειά τους.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1992, ο Σκοτ Ντρέιβς ανέπτυξε το Fractal Flames (αλγοριθμικά παραγόμενες εικόνες και κινούμενα σχέδια φράκταλ) που βασίζονται σε Επαναλαμβανόμενα συστήματα συναρτήσεων. Ο Ντρέιβς δημοσίευσε το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την απόδοση Μορφοκλασματικές φλόγες ως ανοιχτό κώδικα στο Διαδίκτυο. Δεδομένου ότι οι οικιακοί υπολογιστές μπορούσαν να αποδώσουν εικόνες και κινούμενα σχέδια με αυτό το λογισμικό μόνο με σημαντική χρονική επιβάρυνση, αρχικά χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά από εταιρείες για ειδικά εφέ που δημιουργούνταν από υπολογιστή σε κεντρικούς υπολογιστές. Το 1999, όταν το SETI@home[6][7] ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τη συνδυασμένη υπολογιστική ισχύ πολλών οικιακών υπολογιστών για να εκτελέσει πολύπλοκους υπολογισμούς, ο Ντρέιβς δημιούργησε το Ηλεκτρικό Πρόβατο (Electric Sheep), μια προφύλαξη οθόνης παρόμοια με το SETI@home, η οποία του επέτρεψε να εξαπλώσει τον υπολογισμό των Fractal Flames σε όσους υπολογιστές χρειαζόταν[8].

Αρχικά, ο Ντρέιβς ήθελε να αφήσει την εμφάνιση των μορφοκλασματικών κινούμενων σχεδίων αποκλειστικά στη "φαντασία" των υπολογιστών (δηλαδή στην τύχη). Ωστόσο, οι χρήστες και οι οπαδοί της προφύλαξής του σύντομα έμαθαν να τροποποιούν τον "γενετικό κώδικα" των προβάτων (δηλαδή τις παραμέτρους της εξίσωσης ορισμού τους) μέσω δοκιμής και λάθους, προκειμένου να δημιουργούν πιο αισθητικά ευχάριστες κινούμενες εικόνες. Ο Ντρέιβς αποφάσισε να συμπεριλάβει τις δημιουργίες των χρηστών του στη γονιδιακή δεξαμενή του "κοπαδιού των προβάτων".

Τα σημερινά πρόβατα σχεδιάζονται κυρίως από οπαδούς των μορφοκλασματικών εικόνων. Οι υπολογιστές τα μεταλλάσσουν και υπολογίζουν ομαλές μεταβάσεις από το ένα κινούμενο σχέδιο στο επόμενο. Αλλά τα κινούμενα σχέδια μετάβασης αποτελούν με τη σειρά τους μια μεγάλη πηγή έμπνευσης και μια βάση για τους σχεδιαστές προβάτων.[4][9]

Από τις 20 Απριλίου 2012, υπάρχει επίσης μια έκδοση wallpaper για Android.[10]

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες που δημιουργήθηκαν με το Electric Sheep

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nguyen, Binh. Linux Dictionary. Binh Nguyen. 
  2. Romero, Juan J. (2008). The Art of Artificial Evolution: A Handbook on Evolutionary Art and Music. Springer Science & Business Media. ISBN 978-3-540-72876-4. 
  3. «40 χρόνια «Blade Runner»: Οι ρέπλικες δεν πεθαίνουν ποτέ | LiFO». www.lifo.gr. 25 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 Draves, Scott (2005). Rothlauf, Franz, επιμ. «The Electric Sheep Screen-Saver: A Case Study in Aesthetic Evolution» (στα αγγλικά). Applications of Evolutionary Computing. Lecture Notes in Computer Science (Berlin, Heidelberg: Springer): 458–467. doi:10.1007/978-3-540-32003-6_46. ISBN 978-3-540-32003-6. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-540-32003-6_46. 
  5. «Should Lawyers Dream of Electric Sheep? Digital Art: A Dynamic Misfit in a Static System». Harvard Journal of Law & Technology (στα Αγγλικά). 22 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2023. 
  6. «SETI@home». setiathome.ssl.berkeley.edu. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2023. 
  7. Rothlauf, Franz· Branke, Jürgen (31 Μαρτίου 2005). Applications of Evolutionary Computing: Evoworkshops: EvoBIO, EvoCOMNET, EvoHot, EvoIASP, EvoMUSART, and EvoSTOC. Springer. ISBN 978-3-540-32003-6. 
  8. «Electric Sheep Crowdsourced Evolving Art». electricsheep.org. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2023. 
  9. «#669356 - electricsheep unsuitable for Debian main? - Debian Bug report logs». bugs.debian.org. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2023. 
  10. Navas, Eduardo (18 Νοεμβρίου 2022). The Rise of Metacreativity: AI Aesthetics After Remix. Taylor & Francis. ISBN 978-1-000-78548-7.