Ζόφια Ρόμερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζόφια Ρόμερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Φεβρουαρίου 1885[1][2][3]
Τάρτου[4]
Θάνατος23  Αυγούστου 1972[3]
Μόντρεαλ[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
Οικογένεια
ΣύζυγοςEugeniusz Romer
ΓονείςTadeusz Dembowski[5]
ΟικογένειαHouse of Dembowski

Η Ζόφια Ρόμερ (πολωνικά: Zofia Romer), το γένος Ντεμπόφσκα (Dembowska), (16 Φεβρουαρίου 1885 - 23 Αυγούστου 1972) ήταν Πολωνή ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Εσθονία από τον γνωστό ιατρό Ταντέους Ντεμπόφσκι και τη σύζυγό του, Ματίλντα. Μεγάλωσε στη Λιθουανία και την Πολωνία, όπου σπούδασε με διάφορους ζωγράφους.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Λιθουανία, σπούδασε ζωγραφική πρώτα υπό τον Ιβάν Τρούτνεφ στο Βίλνιους και στη συνέχεια υπό τον Ροθ και τον Σίμον Χολόσι στην Κρακοβία και το Μόναχο. Το 1903 και το 1904, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι με τον γνωστό ζωγράφο προσωπογραφιών Ζακ-Εμίλ Μπλανς και τον ιστορικό ζωγράφο Λουκ-Ολιβιέ Μερσόν. Ολοκλήρωσε την επίσημη καλλιτεχνική εκπαίδευση της στην Κρακοβία με τον Γιούζεφ Σιεντλέτσκι στο Μουσείο Μπαρανιέτσκι.

Γάμος και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως νεαρή γυναίκα συνδέθηκε ρομαντικά με τον Μπρονίσουαφ Μαλινόφσκι και τον Στανίσουαφ Ιγκνάτσι Βιτκιέβιτς.[6]

Το 1911, παντρεύτηκε τον Εουγκένιους Ρόμερ, έναν πλούσιο και σημαίνων Πολωνό γαιοκτήμονα στη Λιθουανία. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική κληρονομιά της Λιθουανίας. Κατά τη διάρκεια μιας παραγωγικής καλλιτεχνικής καριέρας που εκτείνεται σε σχεδόν 70 χρόνια και περιλαμβάνει μια ποικιλία μέσων, παρήγαγε περίπου 5.000 έργα, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.200 έχουν καταγραφεί. Από το 1943 και μετά κέρδισε τα προς το ζην ως ζωγράφος προσωπογραφιών. Ως αποτέλεσμα της μετακίνησής της από το σπίτι της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο δεύτερο μισό της ζωής της έζησε και δημιούργησε σε διαφορετικά μέρη όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, η Τεχεράνη, το Κάιρο, το Λονδίνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου πέθανε το 1972.

Είχε πέντε παιδιά: τη Ζόφια, τον Ροχ Έντβρντ, την Εουγκένια, τον Άντζεϊ Ταντεόυς και τη Χέλα. Ο μικρότερος γιος της, Άντζεϊ, αφιέρωσε τη μετέπειτα ζωή του στη διατήρηση της κληρονομιάς της μητέρας του, των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων και της δημοσίευσης των απομνημονεύσεων και των δύο γονέων του. Το έργο της κρέμεται στις συλλογές πολλών μουσείων στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών μουσείων των Κάουνας, Σιαουλιάι, Τελσιάι, Κέλμε και Βίλνιους, καθώς και του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας, όπως επίσης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα της έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο, τη Βαρσοβία, το Μόντρεαλ, τη Μελβούρνη, το Κάιρο, το Βίλνιους και τις Βρυξέλλες. Το 1992 δημοσιεύτηκε ένας κατάλογος του γνωστού έργου της σε σχέση με μια πολλαπλή έκθεση μουσείων της δουλειάς της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 rkd.nl/explore/artists/255332. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2017.
  2. 2,0 2,1 «Sofijos Dembovskytes Römerienes». (Ολλανδικά) RKDartists. 255332.
  3. 3,0 3,1 3,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 15083092q.
  4. 4,0 4,1 psb.26455.1.
  5. 5,0 5,1 Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2020.
  6. Μάικλ Γιανκγ, Malinowski: Odyssey of an Anthropologist, 1884-1920, Yale University Press, 2004

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άννα & Άντζεϊ Ροσνερόβιε, Pasmo czynności ciągiem lat idące, Βαρσοβία, 1992 (πολωνικά)
  • Γιολάντα Σιρκάιτε, Νταϊλίνινκε Σοφίγια Ρομεριένε, Kulturos Filosofijos ir Meno Institutas, Βίλνιους, 2005 (λιθουανικά)
  • Prugar-Myślik/ Janoniene / Sirkaite / Daugelis, Κατάλογος εικόνων της Έκθεση των έργων της Ζόφια Ντεμπρόφσκα Ρόμερ, Εθνικό Μουσείο Τέχνης Κουρλιόνις, Βαρσοβία, 1992 (αγγλικά, πολωνικά, λιθουανικά)
  • Κουμπίτσα, Γκραζίνα. 2006 Siostry Malinowskiego : czyli Kobiety nowoczesne: Zofia Benówna (Szymberska), Eugenia Bentkowska (Zielińska), Maria Czaplicka, Helena Czerwijowska (Protasewiczowa), Zofia Dembowska (Romerowa), Halina Nusbaumówna, Paulina i Dora Wasserberg, Aniela i Karola Zagórskie, Maria Zaborowska, Maria i Zofia Zie Kraków : Wydawnictwo Literackie.