Ζοζέφ Ζαν Πιερ Λωράν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζοζέφ Ζαν Πιερ Λωράν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Joseph Jean Pierre Laurent (Γαλλικά)
ΓέννησηΙανουάριος 1823
Bagnols-sur-Cèze
Θάνατος1900
Μασσαλία
ΥπηκοότηταΓαλλία
Βραβεύσειςβραβείο Λαλάντ (1858)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητααστρονόμος, assayer και χημικός

Ο Ζοζέφ Ζαν Πιερ Λωράν (Joseph Jean Pierre Laurent) ήταν Γάλλος, μάλλον ερασιτέχνης αστρονόμος, που ανακάλυψε τον αστεροειδή 51 Νεμάουζα στις 22 Ιανουαρίου 1858.

Δεν ανακάλυψε ποτέ άλλο αστεροειδή και ελάχιστα πράγματα πέρα από αυτό είναι γνωστά για το πρόσωπό του. Περιγράφηκε ως «ένας πολύ επιδέξιος νεαρός» («un jeune homme très habile») από τον μετέπειτα διευθυντή του Αστεροσκοπείου της Μασσαλίας Εντουάρ Στεφάν.

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε από το ιδιωτικό αστεροσκοπείο στο παλαιό σπίτι του Μπενζαμέν Βαλζ, στην πόλη Νιμ της Γαλλίας, το οποίο ο Βαλζ είχε αφήσει για να αναλάβει διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Μασσαλίας. Εμπιστεύθηκε έτσι το πρώην αστεροσκοπείο του στον Ζ. Λωράν, που έκανε αργότερα την ανακάλυψη. Για τον λόγο αυτό, ο νέος αστεροειδής έλαβε την αρχαία λατινική ονομασία της Νιμ. Το σπίτι, στην οδό rue Nationale αρ. 32 της Νιμ, φέρει σήμερα μία πλάκα που μνημονεύει την ανακάλυψη αυτή.

Ο Βαλζ ανέφερε την ανακάλυψη σε μία επιστολή του στα Comptes rendus des séances de l'Académie des Sciences (Πρακτικά των συνεδριάσεων της Ακαδημίας Επιστημών). Ο Ζ. Λωράν τιμήθηκε με το Βραβείο Λαλάντ της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών το 1858 για την ανακάλυψή του από κοινού με άλλους 5 αστρονόμους που είχαν ανακαλύψει κομήτες και αστεροειδείς. Εκτός αυτού, ο αστεροειδής 162 Λαυρεντία, που ανακαλύφθηκε το 1876, ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Ζ. Λωράν.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joseph Jean Pierre Laurent της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).