Ζι γουέι ντου σου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ζι γουέι ντου σου ( Κινέζικα :紫微斗數), που συνήθως αναφέρεται στα Αγγλικά ως Purple Star Astrology, είναι μια μορφή μαντείας στην κινεζική κουλτούρα . Η μελέτη του πεπρωμένου ( κινεζικά :命學, ming xue) είναι μία από τις πέντε τέχνες της κινεζικής μεταφυσικής. Μαζί με το διάγραμμα Bazi, το Zi Wei Dou Shu είναι μια από τις πιο γνωστές [1] μεθόδους μαντείας που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μελέτη. Όπως και η δυτική αστρολογία, ο Zi Wei Dou Shu ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τη θέση του σύμπαντος τη στιγμή της γέννησής του για να κάνει αποφάσεις σχετικά με την προσωπικότητα, την καριέρα και τις προοπτικές γάμου και πολλά άλλα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακά, το Zi Wei Dou Shu θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από έναν Ταοϊστή ονόματι Lu Chun Yang (呂純陽) κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ . Αναπτύχθηκε περαιτέρω από τον Chen Xi Yi (陳希夷) κατά τη διάρκεια της δυναστείας Song και αργότερα από τον Luo Hong Xian (羅洪先) κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ στη σημερινή της μορφή. [2] Η ακριβής προέλευσή του, ωστόσο, εξακολουθεί να συζητείται μεταξύ διαφορετικών σχολών.

Σε αντίθεση με το πιο γνωστό σύστημα Four Pillars of Destiny για τη μαντεία του γενέθλιου χάρτη, το Zi Wei Dou Shu βασίζεται σε ένα καθαρά σεληνιακό ημερολόγιο και στη θέση του νυχτερινού ουρανού. Αντίθετα, το Bazi συνδέεται με το σύστημα χρονομέτρησης του σεξουαλικού κύκλου, το οποίο συχνά αντιστοιχίζεται με τους παραδοσιακούς κινεζικούς ηλιακούς όρους . Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή η διαφορά καθιστά τα δύο συστήματα συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

Η μελέτη του πεπρωμένου (命學, ming xue), μέρος του οποίου είναι το Zi Wei Dou Shu, είναι παραδοσιακά στενά συνυφασμένο με την αστρονομία . Ιστορικά, προικισμένοι αστρονόμοι και αστρολόγοι στρατολογήθηκαν ως αξιωματούχοι για να εργαστούν σε Αυτοκρατορικές Αυλές κατά τη διάρκεια των δυναστικών εποχών, παράγοντας αστρολογικούς χάρτες για τον αυτοκράτορα, καθώς η προσωπική του μοίρα είχε άμεση σχέση με το βασίλειό του. Οι αστρολόγοι της αυλής έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του διαδόχου του θρόνου.

Οι αστρολόγοι παρατήρησαν τα αστέρια και παρατήρησαν ότι ανάμεσα σε τόσα αστέρια, μόνο ένα ήταν φαινομενικά ακίνητο ενώ τα υπόλοιπα περιστρέφονταν γύρω από αυτό. Αυτό το αστέρι ονομάστηκε "Αυτοκράτορας Αστέρι" (紫微星)--το ουράνιο αντίστοιχο του Αυτοκράτορα και γνωστό στη Δύση ως Polaris. Ενώ αυτό το αστέρι στο Zi Wei Dou Shu έχει φυσική βάση, τα υπόλοιπα «άστρα» του συστήματος είναι εκφράσεις του κυκλικού περάσματος του χρόνου και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα φυσικά αστέρια στον ουρανό.

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες μορφές μαντείας, οι επαγγελματίες δεν βλέπουν γενικά τον γενέθλιο χάρτη ως έναν αλάνθαστο οδηγό για το τι θα συμβεί, αλλά περισσότερο ως μια μορφή λεπτομερούς πρόβλεψης. Το πεπρωμένο και η τύχη θεωρούνται δομικά πολύπλοκα και είναι απίθανο να αλλάξουν από ένα μόνο στοιχείο. Μια υπερβολικά απλοϊκή εφαρμογή - για παράδειγμα - αλλαγής των τυχερών χρωμάτων και αριθμών δεν αναμένεται να επηρεάσει ή να αλλάξει τη μοίρα του με κανέναν σημαντικό τρόπο. Ωστόσο, οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι η γνώση σχετικά με τις μελλοντικές πιθανότητες μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να μετρήσει εκ των προτέρων την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις από μια θέση ισχύος. Ο Zi Wei Dou Shu προσεγγίζει τον κόσμο και τα γεγονότα από την ιδέα ότι για να δούμε τα πράγματα στο σωστό τους πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την «πνευματική δυναμική του σύμπαντος » για να βρούμε το μοτίβο της αλλαγής που οδηγεί στη «θεμελιώδη αλήθεια».

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζι Γουέι (紫薇) - μωβ τριαντάφυλλο (薔薇). Το μωβ θεωρείται σύμβολο της πνευματικής φιλοδοξίας και του αυτοκράτορα.χρησιμοποιείται γιαστην αρχαία/απλουστευμένη κινεζική γραφή. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να αναφέρεται στο Βόρειο Αστέρι, το πιο σημαντικό αστέρι στον ουρανό.
  • Ντου () - αστέρι .
  • Σου () - υπολογισμός.

Δομή γραφήματος Zi Wei Dou Shu[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 12 παλάτια, ή 十二宫) διατάσσονται και σχεδιάζονται σε αριστερόστροφη περιστροφή. Η παρουσία ορισμένων αστεριών σε κάθε παλάτι μπορεί να θεωρηθεί είτε ευοίωνος είτε δυσοίωνος οιωνός για αυτό το μέρος της ζωής κάποιου. Σε ορισμένες γενεαλογίες, σε αυτά τα ανάκτορα εκχωρούνται επίσης φάσεις με βάση τον σεξογενή κύκλο που χρησιμοποιείται επίσης στην ανάγνωση του Μπαζί .

  1. Self Palace (命宮)
  2. Παλάτι αδελφών (兄弟宮)
  3. Παλάτι συζύγου (夫妻宮)
  4. Παιδικό Παλάτι (子女宮)
  5. Παλάτι Πλούτου (財帛宮)
  6. Παλάτι Υγείας (疾厄宮)
  7. Travel Palace (遷移宮)
  8. Friends Palace, ή Subordinate Palace (交友宮)
  9. Παλάτι Καριέρας (官祿宮)
  10. Property Palace (田宅宮)
  11. Ψυχικό Παλάτι, ή Παλάτι Κάρμα, Παλάτι των Προγόνων (福德宮)
  12. Παλάτι Γονέων (父母宮)

Τα 14 μεγάλα αστέρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαφορετικά σχολεία αποδίδουν σημασία στην παρουσία και τη δύναμη πολλών διαφορετικών «αστέρων», που κυμαίνονται από 18 έως δεκάδες, που συχνά περιλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις και μετασχηματισμούς μεταξύ αυτών των αστεριών. Ωστόσο, 14 "μείζονα" αστέρια χρησιμοποιούνται με συνέπεια σε διαφορετικές γενεές: [3] [4]

  1. Zi wei 紫微 (Ο Αυτοκράτορας ή το Πορφυρό Αστέρι): σχετίζεται με τον Γιν Γη, τον ηγέτη - οργανωτή, τον ανώτερο, τον μονάρχη, σταθερή ανάπτυξη, καλοσύνη, ουδετερότητα, σοφία, υποχρεώσεις, ανθρώπινη κοινωνία, δύναμη, θέση, υλικό πλούτο, την ικανότητα θεραπείας και διάσωσης.
  2. Tian ji 天機 (Ο Σύμβουλος, η Ουράνια Μηχανή ή το Ουράνιο Μυστικό): σχετίζεται με τον Γιν Γουντ, τον βοηθό, τον στρατηγό, τον υπάλληλο, τα αδέρφια, την ευφυΐα, τη στρατηγική, τη χειραγώγηση, την καλοσύνη.
  3. Tai yang 太陽 (Ο Ήλιος): σχετίζεται με τον Yang Fire, τον αρχηγό των ανδρών, τον πρεσβύτερο, τον αρσενικό (πατέρας-σύζυγος-γιος), η μάζα, η μαζική ανάπτυξη, τα αρσενικά χαρακτηριστικά, η αμεσότητα, το όραμα, η αυτοθυσία, η καθολική αγάπη, ιδανικό, φύση, δύναμη, φήμη, ικανότητα να δίνεις.
  4. Wu qu 武曲 (Ο Υπουργός Οικονομικών ή ο Στρατιωτικός Γραφειοκράτης, Martial Tune): σχετίζεται με τον Γιν Μέταλ, τον βοηθό, τον βραχυπρόθεσμο σχεδιαστή, τον έμπορο, τον εργάτη, τον μοναχικό, την πονηριά, την εσωτερική δύναμη, την προσοχή, την ακαμψία, την αποφασιστικότητα, πλούτος, βιομηχανία.
  5. Tian fu 天府 (Η αυτοκράτειρα ή ο αντιβασιλέας, Heavenly Mansion): σχετίζεται με τον Yang Earth, τον ανώτερο, τον μονάρχη ή υψηλόβαθμο αξιωματούχο, την ηγεσία του παρελθόντος, τη σταθερότητα, την καλοσύνη, τη συντηρητικότητα, την ανθρώπινη κοινωνία, τον υλικό πλούτο, τη θέση, την εξουσία, την ικανότητα ενοποιώντας.
  6. Tian tong 天同 (Το τυχερό αστέρι, αναζητητής της ευχαρίστησης, Παιδί): σχετίζεται με το Yang Water, το junior, την υδράργυρη, τη φυσική ευγένεια, την ευχαρίστηση, την τεμπελιά, την καλή τύχη
  7. Lian zhen 廉貞 (The Judge, Young Female): σχετίζεται με το Yin Fire, την παρθένα, τον δικαστή, τον δικηγόρο, τη μάγισσα, την εταίρα, την αυστηρότητα, την αγνότητα, την κακία, τη διπρόσωπη, φυλακή, χαρέμι, δικαιοσύνη, αποτρόπαια ατυχήματα, τιμωρία, αγάπη, χιούμορ, φτώχεια
  8. Tai yin 太陰 (Η Σελήνη): σχετίζεται με το Γιν Νερό, τον θηλυκό ή θηλυκό ηγέτη, τον χειριστή, τον πρεσβύτερο, το θηλυκό (μητέρα-σύζυγος-κόρη), εσωτερική ή παθητική ανάπτυξη, αναδρομική ανάπτυξη, γυναικεία χαρακτηριστικά, λεπτότητα, θηλυκό ή μητρική αγάπη, μητρική θυσία, εγωισμός, υπερβολή, ιδανικό, τέχνες, φύση, υλικός πλούτος, ακίνητη περιουσία, καθαριότητα, ικανότητα λήψης και δαπάνης.
  9. Tan lang 貪狼 (Ο άπληστος λύκος): σχετίζεται με το Yang Wood και το Yin Water, τον κυνηγό, τους εξωφρενικούς ανθρώπους, τον ιερέα, το σεξ, την πονηριά, τη λίμπιντο, τις εγωιστικές επιθυμίες, την επικινδυνότητα, τη φυλακή
  10. Ju men 巨門 (The Advocate, The Big Gate, The Mouth): σχετίζεται με το Yin Water, τον δικηγόρο, το κοινοβούλιο, τραγουδιστές, καυγά, προδοσία, φήμη, ειλικρίνεια, μυστικό, κακή τύχη, φυλακή
  11. Tian xiang 天相 (Ο πρωθυπουργός, ο φύλακας της φώκιας): σχετίζεται με τον Yang Water, τον υψηλόβαθμο βοηθό, αντιπροσώπους ή εκπροσώπους, υψηλά αξιώματα, καλοσύνη, γενναιοδωρία, σταθερότητα, πίστη
  12. Tian liang 天梁 (The Sage, Heavenly Beam ή Heavenly Bridge): σχετίζεται με τον Yang Earth και τον Yang Wood, τον δάσκαλο, τον μελετητή, τους κανόνες, την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία, την ανεκτικότητα, τη συγχώρεση, την εκπαίδευση, τη σοφία
  13. Qi sha 七殺 (The Field Marshal, Seven Kills): σχετίζεται με το Yin Metal και το Yang Fire, τον στρατιωτικό ηγέτη, την ταχεία ιδιοσυγκρασία, τον ηρωισμό, την αμεσότητα, τον πόνο και τον κόπο, τον κίνδυνο, την πίστη, την εξαίρεση
  14. Po Jun 破軍 (The Army, Star of Destruction): σχετίζεται με το Yin Water, στρατιωτικούς ηγέτες, προδοσία, πονηριά, σπατάλη, καταστροφή, αλλαγές

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kong Ri Chang. (2004). 《紫微十二宮入門》. Publisher: 久鼎出版社 (Taiwan). (ISBN 957-29923-5-X)
  • Xie Tian Quan. (2002). 《紫微斗數專題系列》 Publisher: 也文堂出版集團有限公司 (Hong Kong). (ISBN 962-980-041-1)ISBN 962-980-041-1

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 图解道教天文历算学·紫微斗数 (天下第一神数) by 林庚凡 (ISBN 978-7-5613-4369-2)
  2. Fengshuifortunetelling.com. "Fengshuifortunetelling.com." Zi Wei Dou Shi. Retrieved on 2007-05-22.
  3. 潘國森 (1 Μαΐου 2016). (στα Κινεζικά). 獨立作家-心一堂. σελ. 73. ISBN 978-988-8316-71-7 https://books.google.com/books?id=mAkODAAAQBAJ&pg=PA73.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  4. 门岿 (1994). (στα Κινεζικά). Vol. 2. 上海文化出版社 https://books.google.com/books?id=81qwAAAAIAAJ.  Missing or empty |title= (βοήθεια)