Ζεϊμπέκικο (τραγούδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με την ονομασία Ζεϊμπέκικο φέρεται ένα ελληνικό λαϊκό τραγούδι το οποίο ανήκει στο είδος του λαϊκού - ζεϊμπέκικου χορού, εξ ου και η ονομασία του. Το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε το 1972 και περιλαμβάνεται στο μουσικό άλμπουμ, (δίσκο μακράς διάρκειας - LP), Βρώμικο ψωμί (τίτλος παρμένος από φράση εντός του «Ζεϊμπέκικου») σε στίχους, μουσική και ερμηνεία Διονύση Σαββόπουλου. Αργότερα επανακυκλοφόρησε στο μουσικό άλμπουμ, (δίσκο μακράς διάρκειας - LP), "10 Χρόνια Κομμάτια" του 1975 με ερμηνεύτρια τη Σωτηρία Μπέλλου και τον Διονύση Σαββόπουλο να ακολουθεί σε δεύτερη φωνή.

Σε πολλούς το τραγούδι αυτό είναι γνωστότερο από την πρώτη φράση του κουπλέ «Μ' αεροπλάνα και βαπόρια» που αναφέρονται ως μέσα αναζήτησης και ανάστασης του αληθινού λαϊκού τραγουδιού που δίδαξαν παλαιότεροι ερμηνευτές, σε πολύ δύσκολους καιρούς, της απομόνωσης και των εκτοπισμών[εκκρεμεί παραπομπή].

Μόλις ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση του τραγουδιού, η Σωτηρία Μπέλλου απευθυνόμενη στο Διονύση Σαββόπουλο, του είπε: Αχ Διονύση, με έκανες και τραγουδάω ποπ![1]

Ο πατέρας μου ο Μπάτης ήρθε απ' τη Σμύρνη το Εικοσιδυό

Κι έζησε πενήντα χρόνια σ' ένα κατώι μυστικό
Σ' αυτόν τον τόπο όσοι αγαπούνε, τρώνε βρώμικο ψωμί
Τρώνε βρώμικο ψωμί

Κι οι πόθοι τους ακολουθούνε υπόγεια διαδρομή

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]