Ζαχαροπλαστείο Τσίτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζαχαροπλαστείο Τσίτας
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
Η επιχείρηση "Κ. ΤΣΙΤΑΣ - ΑΦΟΙ ΓΕΡΑΚΑΚΗ Ο.Ε." τη δεκαετία του 1930
Η επιχείρηση "Κ. ΤΣΙΤΑΣ - ΑΦΟΙ ΓΕΡΑΚΑΚΗ Ο.Ε." τη δεκαετία του 1930
Το σημερινό κτήριο στη θέση, όπου βρισκόταν το ζαχαροπλαστείο
"Δίπλωμα ΤΙμής μετά Χρυσού Μεταλλίου" για την επιχείρηση "Κ. ΤΣΙΤΑΣ - ΑΦΟΙ ΓΕΡΑΚΑΚΗ Ο.Ε." στην Έκθεση "Ζαχαροπλαστικής - Επισιτιστικής & Λοιπών Ειδών Διατροφής" το 1939
"Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου" για την επιχείρηση "Κ. ΤΣΙΤΑΣ - ΑΦΟΙ ΓΕΡΑΚΑΚΗ Ο.Ε." στην Έκθεση "Ζαχαροπλαστικής - Επισιτιστικής & Λοιπών Ειδών Διατροφής" το 1939

Το Ζαχαροπλαστείο-Καφεστιατόριο Τσίτας ήταν ένα από τα σημαντικότερα καταστήματα του είδους στην Αθήνα του Μεσοπολέμου και των δεκαετιών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με τα ζαχαροπλαστεία «Φλόκας», «Ζώναρς» και «Ρωσικόν».

Ιδρύθηκε το έτος 1888 από τους Ευάγγελο Γ. Γερακάκη και Κωνσταντίνο Τσίτα, αρχικά ως αρτοποιείο.

Τα πρώτα χρόνια η επιχείρηση λειτούργησε στην οδό Σταδίου. Κατόπιν αγοράστηκε οικόπεδο στην οδό Πανεπιστημίου (Πανεπιστημίου 57 κατά την παλαιά αρίθμηση - σήμερα Πανεπιστημίου / Ελ. Βενιζέλου 43), απέναντι από την Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου και λειτούργησε από το 1906 μέχρι το 1968, υπό την επωνυμία "Κ. Τσίτας - Αφοί Γερακάκη Ο.Ε.".

Τη δεκαετία του 1930 η επιχείρηση στεγασθηκε σε ιδιόκτητο νεόδμητο κτήριο.

Λόγω της κεντρικής του θέσης, του μεγέθους του και της ποικιλίας των προσφορών του, το κατάστημα αποτελούσε για τους Αθηναίους, που εκτελούσαν τις εργασίες τους στο κέντρο της πόλης, συνηθισμένη στάση για καφέ, φαγητό και ποτό.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του ήταν πρωτοποριακός για την εποχή: μηχανές εσπρέσσο, μηχανές ζύμωσης, μπλέντερ για φυσικούς χυμους[1].

Στην καλύτερή του εποχή το κατάστημα απασχολούσε 180 άτομα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τα γερμανικά στρατεύματα η επιχείρηση συμμετείχε ενεργά σε συσσίτια για τον λιμοκτονούντα πληθυσμό της Αθήνας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις οικογένειες των εργαζομένων σε αυτήν, καθώς και διαφυγόντες αγωνιστές της Αντίστασης.

Το 1945, έξι μήνες μετά την Απελευθέρωση, η επιχείρηση επαναλειτούργησε και ξαναστήθηκε από την οικογένεια Γερακάκη με δάνεια και πολλούς κόπους.

Ατυχή γεγονότα κατά το τέλος της δεκαετίας του 1950 οδήγησαν στο κλείσιμο της επιχείρησης κατά το έτος 1968.

Μνεία στο κατάστημα "Τσίτας" κάνει ο συνθέτης και τραγουδιστής Λουκιανός Κηλαηδόνης στο τραγούδι του "The Fucking Fifties".

Σήμερα, στη θέση του καταστήματος, σε κτήριο που κτίσθηκε το 1975, στεγάζονται γραφεία της τράπεζας Alpha Bank.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]