Ζήνα Κάνθερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζήνα Κάνθερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θεογνωσία (Ελληνικά)
Γέννηση1927
Τάλα
Θάνατος3  Ιουλίου 2012
Λευκωσία
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλάνθρωπος
καινοτόμος επιχειρηματίας

Η Θεογνωσία "Ζήνα" Κάνθερ ήταν Κυπρία φιλάνθρωπος κι ευεργέτης της Κύπρου με συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα από τους Βρετανούς. Είχε την Κυπριακή και Αμερικάνικη, λόγω του συζύγου της, υπηκοότητα, και κατείχε τον τίτλο ευγενείας της "πριγκίπισσας της Τύρας[1].

Γεννήθηκε το 1927 στην Τάλα της Επαρχίας Πάφου σε φτωχή οικογένεια και ήταν το 10ο και τελευταίο παιδί[1]. Από μικρή εργάστηκε σαν οικιακή βοηθός και μετά από έναν αποτυχημένο αρραβώνα στα 18 της απέκτησε έναν γιο τον Σωκράτη[1]. Αργότερα εργάστηκε σε καμπαρέ της Κύπρου όπου γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, βαθύπλουτο, Κρίστιαν Κάνθερ τον οποίο τον βοήθησε με το πρόβλημα αλκοολισμού που είχε αλλά και του συμπαραστάθηκε μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Παντρεύτηκαν το 1952 και απέκτησαν δύο παιδιά[1].

Διατηρούσε στενή φιλία με τον Γεώργιο Γρίβα και χρηματοδοτούσε το ίδρυμα του στην Αθήνα, αλλά αναφέρεται και η συμμετοχή της με χρήματα στην ΕΟΚΑ Β΄[1]. Το 1978 συνελήφθη για την συμμετοχή της σε συνωμοσία, που έμεινε γνωστή ως η Γερμανική συνωμοσία, αλλά αφέθηκε ελεύθερη οχτώ ημέρες μετά[1]. Το 1967 έπειτα από πνευματική υιοθεσία από τον Πρίγκιπα Παύλο Παλαιολόγο- Κριβέ απέκτησε τον τίτλο της Πριγκίπισσας ντε Τύρας[2].

Είχε μεγάλη φιλανθρωπική δράση, κατασκεύασε σχολεία, εκκλησίες, κατασκεύασε το Μουσείο του πλοιαρίου Άγιος Νικόλαος και διέσωσε το πλοιάριο Άγιος Νικόλαος, χρηματοδότησε πολλά ιδρύματα, χωριά, δήμους, και φτωχές οικογένειες[2]. Ήταν ιδιοκτήτρια του σινεμά Ζήνα, απεβίωσε το 2012 στην Λευκωσία[1].

Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Σταυρός του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 1964, με τον τίτλο του Ιππότη του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου,και τον τίτλο της γενικής γραμματέας του Τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]