Εύβοιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εύβοιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας ή 4ος αιώνας π.Χ.
Πάρος
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
Περίοδος ακμής4ος αιώνας π.Χ.

Ο Εύβοιος ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής καταγόμενος από την Πάρο, εξ ου αποκαλούμενος και Εύβοιος ο Πάριος[1].

Εκ των ποιημάτων του προσδιορίζεται ότι άκμασε περί τον 4ο αιώνα π.Χ.. Έγραψε πολλές παρωδίες επί των Ομηρικών Επών σε τέσσερα βιβλία. Στα ποιήματά του αυτά αναφέρεται ιδιαίτερα στους αρχαίους Αθηναίους με έντονη ειρωνεία και σκληρό σαρκασμό για το πολίτευμά τους και τις διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις που έκαναν στον ελλαδικό χώρο, μετά τους Περσικούς πολέμους, καταλαμβάνοντας πόλεις - κράτη για να τις υποτάξουν στη συμμαχία τους, προκειμένου στη συνέχεια να τις αφαιμάζουν οικονομικά.

Πολλοί ιστορικοί φιλικά προσκείμενοι στους Αθηναίους υποστηρίζουν ότι ο Εύβοιος έγραψε εκείνες τις παρωδίες και σαρκασμούς για να ευχαριστήσει τον Βασιλέα των Μακεδόνων Φίλιππο Β', που υπόψη την ίδια εποχή αναμενόταν ως απελευθερωτής των νήσων του Αιγαίου.

Κατά τον Πολέμωνα, από τους πολλούς ποιητές παρωδιών ο Εύβοιος ο Πάριος είναι "ο ενδοξότερος". χαρακτηρίζοντάς τον επίσης "των Αθηναίων λοιδορησάμενος". Από τα ποιήματα του Ευβοίου που έγραψε σε ομηρικούς εξαμέτρους ελάχιστα έχουν διασωθεί.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.25ος, σελ.74.
  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.8ος, σελ.397

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Euboeus Parius 5./4. Jh. v. Chr, The Perseus Catalog, ανάκτηση 4/6/2017. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως Euboeus Parius / Euboios