Ευφορβία η διτταδενώδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευφορβία η διτταδενώδης
(Euphorbia rigida)

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Μαλπιγειώδη (Malpighiales)
Οικογένεια: Ευφορβιοειδή (Euphorbiaceae)
Γένος: Ευφορβία (Euphorbia)
Είδος: Euphorbia rigida
M.Bieb.
Συνώνυμα

Euphorbia biglandulosa, Desf.

Η ευφορβία η διτταδενώδης (Euphorbia biglandulosa ή Euphorbia rigida) είναι είδος φυτού της οικογένειας ευφορβιοειδή, ιθαγενές της και της νότιας Ευρώπης, που συναντάται και στην Ελλάδα με τις κοινές ονομασίες αγλέο(υ)ρας ή αγλέουρο. Κάποιες φορές ονομάζεται και γαλατσίδα, αλλά αυτή η ονομασία αποδίδεται κυρίως σε άλλα είδη του ίδιους γένους φυτών.

Είναι θαμνώδες αειθαλές πολυετές φυτό, που φθάνει σε ύψος και πλάτος το μισό μέτρο. Τα φύλλα του είναι ελαφρώς σαρκώδη και διατεταγμένα σπειροειδώς, ενώ τα άνθη του είναι κάπως ασυνήθιστα: πράσινα με πολύ μικρά ανοικτά κίτρινα πέταλα στο κέντρο τους.

Στη Λεκάνη της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή το φυτό θεωρείται ζιζάνιο.[1]

Καλλιέργεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική το φυτό χρησιμοποιείται συχνά ως καλλωπιστικό σε κήπους, όπου εκτιμάται ως σχετικώς απαλλαγμένο από προβλήματα είδος, που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και δεν χρειάζεται πολλή περιποίηση. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο ως περιβάλλον γύρω από μεγαλύτερους και υψηλότερους θάμνους, όπως οι τριανταφυλλιές. Ευδοκιμεί καλύτερα σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, στον ήλιο ή σε ελαφρά σκιά.[2]

Τοξικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς συμβαίνει και με άλλα είδη ευφορβίας, όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη αν φαγωθούν, ενώ όταν κοπούν ή σπάσουν βγάζουν γαλακτώδη χυμό, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Από αυτό το γεγονός προήλθε η ελληνική παροιμιώδης έκφραση «έφαγε τον αγλέο(υ)ρα», με την έννοια ότι κάποιος έφαγε τα πάντα, ακόμα και δηλητηριώδη φυτά, που επιπλέον έχουν και πικρή γεύση όπως το Euphorbia biglandulosa. Ο πικρός χυμός του χρησίμευε στους παράνομους αλιείς σε ποτάμια.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kavak H.: «Melampsora euphorbiae, a new rust disease found on Euphorbia rigida in Turkey», Plant Pathology [online σειρά], τόμ. 53, (Δεκέμβριος 2004), σελ. 810
  2. Swift, J.: «The aliens in the garden - Euphorbias come in all shapes and sizes and will add drama to your borders, says Joe Swift», The Times, 20 Μαρτίου 2010, σσ. 20,21. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2010 από τη NewsBank on-line database (Access World News)