Ευφημία του Ρατσίμπους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευθυμία του Ράτσιμπορς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1299
Ρατσίμπους
Θάνατος17  Ιανουαρίου 1359
Ρατσίμπους
Τόπος ταφήςμοναστήρι του Ράτιμπορ
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου17 Ιανουαρίου
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα των Δομινικανών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Οικογένεια
ΓονείςΠσεμύσουαφ του Ρατσίμπους και Άννα της Μαζοβίας, δούκισσα του Ρατσίμπους
ΑδέλφιαΛέσεκ του Ρατσίμπους
Άννα του Ρατσίμπους
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΗγουμένη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ευφημία', Euphemia of Racibórz, OP, πολωνικά: Eufemia raciborska‎‎, (1299/1301 – 17 Ιανουαρίου 1359) ήταν από το Τάγμα των Δομινικανών πριγκίπισσα στο Ρατσίμπους. Ήταν πρώην Πολωνή πριγκίπισσα του Οίκου των Πιαστ-Σιλεσίας, στον κλάδο Οπόλε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευφημία ήταν το τρίτο παιδί, αλλά η δεύτερη κόρη του Πσεμύσουαφ δούκα του Ρακίμπορτς από τη σύζυγό του Άννα των Πιάστ, κόρη του Κορραδου Β' της Μασοβίας.

Στις 9 Απριλίου 1313 η Ευφημία έλαβε το μοναστικό πέπλο και μπήκε στο Δομινικανό μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος στο Ρατσίμπους. Κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής της ζωής, εξελέγη ηγουμένη δύο φορές: το 1341 και κατά την περίοδο 1358–1359. Έγγραφα την έδειχναν ως άτομο που φρόντιζε ευσυνείδητα για την αύξηση των εκμεταλλεύσεων του μοναστηριού. Το 1313 απέκτησε τα χωριά Proszowiec, Markowice, Lyski, Pogrzebień και Lubomia από τον αδελφό της, Λέσεκ δούκα του Ρατσίμπους. Το 1335 η Ευφημία δίνει στον Νάνκερ, επίσκοπο Βρότσλαβ τα χωριά Bieńkowice, Strzybnik, Sudoł και Kornowac ως φόρο της δεκάτης. Το 1337 αγόρασε τα χωριά Ligota και Izoldy από τη χήρα του Piotr Strali και το 1339 το χωριό Ucieszków και το μισό Warmutowice στο Koźle από κάποιον Kunada Stosz (ή Stoszowice).

Το 1340 το τάγμα των Δομινικανών μέσω της Ευφημίας αγόρασε από τον Henryk z Plumowa και τον αδελφό του Jeszka την πόλη Μπαμπόρουφ και τα χωριά Suwałków, Czerwięcice και Dzielów. Τρία χρόνια αργότερα (το 1343) η Ευφημία έλαβε από τον κουνιάδο της, Νικόλαο Β' δούκα της Oπάβα-Ρατσίμπους, ένα μεγάλο κομμάτι γης στο Bieńkowice ως προσωπικό της φέουδο, αλλά μέχρι το 1351, ολόκληρο το Bieńkowice περιήλθε και πάλι στην κατοχή του Δομινικανού Τάγματος. Εκείνη την εποχή, η Ευφημία ενήργησε και πάλι ως εκπρόσωπος του Δομινικανού Τάγματος και πώλησε τα χωριά Bieniek, Turc και Kobern ως τον νέο φόρο της δεκάτης που δόθηκε στην Εκκλησία.

Στις 2 Ιουλίου 1345 η Ευφημία εξουσιοδοτήθηκε από τον πάπα Κλήμη ΣΤ' να διατηρήσει όλες τις περαιτέρω εξαγορές, που έκανε για λογαριασμό των Δομινικανών, υπό τον άμεσο έλεγχό της. Η εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος, που κτίστηκαν και καθαγιάστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 1334, έγιναν το κέντρο της θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής στο Ρατσίμπους.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1358 η ετοιμοθάνατη Ευφημία συνέταξε μία εκτενή διαθήκη, στην οποία αναγράφονται όλα τα αγαθά που απέκτησε. Απεβίωσε λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου 1359 και τάφηκε στο Δομινικανό Παρεκκλήσιο του Αγίου Δομίνικου στο μοναστήρι Ρατσίμπους.

Αγιοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεταγενέστερη αγιογραφία τόνιζε την ευσεβή ζωή της Ευφημίας, γεμάτη αυταπάρνηση και άφθονες χριστιανικές αρετές.

Στις αρχές του 19ου αι. τα λείψανά της μεταφέρθηκαν πανηγυρικά στο παρεκκλήσιο και εναποτέθηκαν στην κύρια εκκλησία, σε έναν από τους πλευρικούς βωμούς. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στην εκκλησία το 1945 ο βωμός κάηκε, και τα λείψανα της Ευφημίας χάθηκαν. Σήμερα τιμάται βαθιά στο Ρατσίμπους. Τον Ιανουάριο του 2022 άνοιξε η διαδικασία της αγιοποίησής της σε επισκοπικό επίπεδο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]