Ευστράτιος Πέτρου ο Κυδωνιεύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ευστράτιος Πέτρου ο Κυδωνιεύς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1824
Θάνατος1841
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεκπαιδευτικός

Ο Ευστράτιος Πέτρου ο Κυδωνιεύς (1824-1841) ήταν εκπαιδευτικός.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ευστράτιος Πέτρου ο Κυδωνιεύς γεννήθηκε στις Κυδωνιές γύρω στο 1782. Οι γονείς του ονομάζονταν Πέτρος και Μυρσίνη και μάλλον ήταν εύποροι. Αν και μας είναι άγνωστες οι σπουδές που πραγματοποίησε, φαίνεται να είχε λάβει φροντισμένη παιδεία. Το επώνυμό του είναι αυτούσιο το πατρώνυμό του.

Εκπαιδευτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1812 μέχρι τον Ιούνιο του 1821 χρημάτισε δάσκαλος στην Ακαδημία των Κυδωνιών. Εκεί δίδασκε Γραμματική και τα πρώτα στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και των εγκύκλιων μαθημάτων. Ιδεολογικά τοποθετείτο στους φιλελεύθερους κύκλους της εποχής, έχοντας δεχθεί επιδράσεις από τους Βενιαμίν τον Λέσβιο και τον Καΐρη. Μετά την καταστροφή των Κυδωνιών από τους Τούρκους,στις 3 Ιουνίου 1821, κατέφυγε στα Ψαρά κι από εκεί στην Άνδρο, απ' όπου κατέλειξε στην Τήνο. Εκεί ίδρυσε Ελληνικό σχολείο, και από το 1824 μέχρι το 1841 υπήρξε σχολάρχης του και ελληνοδιδάσκαλος. Υπήρξαν όμως μικρά διαστήματα οπότε εγκατέλειψε το νησί με σκοπό να συμμετάσχει στην Δ΄Εθνοσυνέλευση στο Άργος, εκλεγμένος Πληρεξούσιος των συμπατριωτών του Κυδωνιωτών και των Μοσχονησίων. Τελικά θα αποπεμφθεί από τον Κυβερνήτη Καποδίστρια επειδή θα σήμαινε πως η Ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε υπηκόους που ανήκαν στην Οθωμανική δικαιοδοσία. Οι αντικαποδιστριακές πεποιθήσεις του ενισχύθηκαν τότε ακόμα πιο πολύ, και στις αρχές Σεπτεμβρίου 1832, οι Επίτροποι του ναού της Ευαγγελίστριας της Τήνου και Έφοροι των Σχολέιων, αντίθετοι όντες με τις πολιτικές πεποιθήσεις του Πέτρου, τον εξανάγκασαν σε παραίτηση. Οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Τήνου, μαζί με τους γονείς και του κηδεμόνες τους διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτήν την αλλαγή, απέχοντας από την φοίτησή τους στο σχολείο και παρακολουθώντας κατ'οίκον μαθήματα από τον αποπεμφθέντα δάσκαλό τους.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 1841 αποχώρησε από τη σχολική υπηρεσία λόγω γήρατος και ασθενειών, λαμβάνοντας σύνταξη από το Δημόσιο ύψους 100 δραχμών μηνιαίως και τιμητικό βοήθημα 50 δραχμών από το ίδρυμα του ναού Ευαγγελιστρίας. Στις 27 Μαρτίου του 1843 πέθανε στην Τήνο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημήτριος Σοφιανός, «Ο Ελληνοδιδάσκαλος και Σχολάρχης Τήνου (1824-1841) Ευστράτιος Πέτρου ο Κυδωνιεύς. Νέα στοιχεία για τη ζωή του και την εκπαιδευτική του δράση από ανέκδοτα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του Κράτους», Επετηρίς Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, τομ.14 (1993), σελ.70-121