Ευστάθιος Κούη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευστάθιος Κούη
Γέννηση 1898
Βόλος
Υπηκοότητα Ελλάδα
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητα χημικός

Ο Ευστάθιος Κούη (Κουγιουμτζόπουλος) ήταν Έλληνας επιστήμονας και ιδιοφυΐα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1898. Πατέρας του ήταν ο διακεκριμένος Έλληνας γιατρός Ιωάννης Κουγιουμτζόπουλος. Μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Το 1915, σε ηλικία δεκαεπτά χρονών αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Βηρυτού, και γράφτηκε στο Κολλέγιο Καλαμαζού στην Αμερική. Αποφοίτησε δύο χρόνια αργότερα με βαθμό άριστα στα Μαθηματικά, Γερμανικά και Χημεία. Κατετάγη αμέσως εθελοντής στον Αμερικανικό στρατό και έγινε δόκιμος στην σχολή των Αξιωματικών του Πυροβολικού. Πήγε στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ ως βοηθός Πειραματιστής της Χημείας και μέσα σε ένα χρόνο έλαβε το πτυχίο «Bachelor of Science». Σε ηλικία είκοσι ενός χρονών δημοσίευσε στο «Journal of American Chemical Society» μια περισπούδαστη διατριβή ως αποτέλεσμα των ερευνών του. Το 1920 διορίστηκε βοηθός Πειραματιστής στην Χημική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Συμπλήρωσε τις σπουδές του και μετά δύο έτη αναδείχτηκε διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Πήγε στην Γερμανία και παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Γκαίτιγκεν, και του Βερολίνου. Επέστρεψε στην Αμερική και διορίστηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Ήταν πραγματική ιδιοφυΐα. Ασχολείτο σχεδόν αποκλειστικά με την χημεία, ενώ μιλούσε εκτός από Ελληνικά, και Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Αραβικά. Αγαπούσε την ποίηση και την φιλολογία, την Μουσική και τις καλές Τέχνες, ενώ δεν αμελούσε την σωματική αγωγή, ήταν πολύ γερός και εξασκημένος παλαιστής, έπαιζε τένις και άλλα αθλήματα και αγαπούσε να κάνει μακρινούς περιπάτους και ορειβασία.

Απεβίωσε αναπάντεχα σε ηλικία 27 χρονών όταν αυτοκτόνησε τον Μάιο του 1925 στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα της επιστημονικής έρευνάς του δημοσίευσε δώδεκα πρωτότυπες διατριβές, τέσσερις σε γερμανικά και οκτώ σε αμερικάνικα επιστημονικά περιοδικά. Άφησε δε άλλες εννέα διατριβές έτοιμες προς δημοσίευση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]