Ευσέβιος της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευσέβιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Eusebius (Λατινικά)
Θάνατος648
Νάπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος (646–648)

Ο Ευσέβιος (ιταλικά : Eusebio, λατινικά : Eusebius), (απεβίωσε το 648 πιθανότατα στη Νάπολη), ήταν επίσκοπος της Νεαπόλεως από το 646 έως το 648[1][2].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια ιστορική πηγή για τον Ευσέβιο είναι το πρώτο μέρος των «Πράξεων των Ναπολιτανών Επισκόπων» που γράφτηκε στις αρχές του 8ου-9ου αιώνα από ανώνυμο συγγραφέα[3].

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την καταγωγή και την πρώιμη ζωή του Ευσεβίου. Ανέβηκε στην επισκοπική έδρα της Νεάπολης μετά τον θάνατο του Γρατιόσου το 646. Σύμφωνα με μεσαιωνικές πηγές, η υποψηφιότητά του προτάθηκε στους Ναπολιτάνους από τον Πάπα Θεόδωρο Α'[4][1]. Το χρονικό του Ιωάννη του διακόνου αναφέρει λανθασμένα[5] ότι έζησε την εποχή του Πάπα Μαρτίνου Α΄ και του αυτοκράτορα Κώνστα Β΄. Ο κατάλογος συγκεκραμένα αναφέρει : Eusebius Episc. sed. ann. Ví. Fuit temporibus Martini Pap. et Constantini Imp[5].

Οι πράξεις των Ναπολιτανών Επισκόπων αναφέρουν ότι ο Ευσέβιος ήταν επίσκοπος για έξι χρόνια. Ωστόσο, η μαρτυρία αυτή είναι εσφαλμένη, αφού το 649 την επισκοπή Νεάπολης διοικούσε ήδη ο Άγιος Λεόντιος. Είναι πιθανό ότι ο Ευσέβιος πέθανε ήδη από το 648. Κατά την παραμονή του στην επισκοπική έδρα, δεν πρόλαβε να διαπράξει σημαντικές πράξεις[4][1].

Προκάτοχος
Γρατιόσος
Επίσκοπος Νάπολης
646-648
Διάδοχος
Λεόντιος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Cronotassi dei Vescovi, Chiesa di Napoli
  2. Francesco Ceva Grimaldi (marchesi di Pietracatella.), Memorie storiche della città di Napoli
  3. Деяния неаполитанских епископов (глава 27)
  4. 4,0 4,1 Zigarelli D. M., Biografie dei vescovi e arcivescovi della Chiesa di Napoli, Napoli, Stabilimento tipografico di G. Gioja, 1861, page 23
  5. 5,0 5,1 Luigi Parascandolo, Memorie storiche-critiche-diplomatiche della chiesa di Napoli, Τόμοι 1-2, σελ. 141