Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου
Πληροφορίες διοργάνωσης
ΆθλημαΣτίβος
ΕίδοςΑνώτερο, ανά διετία
ΔιοργανωτήςΔιεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF)
Ιστορία
Πρώτη έκδοση Στουτγκάρδη, Κάσελ, Δυτική Γερμανία, 1965

Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου (αγγλικά: European Cup), ήταν διοργάνωση στίβου για ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες, που αντικαταστάθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Στίβου από το 2009.

Ιστορία - διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά γνωστό ως Κύπελλο Μπρούνο Ζάολι (Bruno Zauli Cup), διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1965 στη Στουτγκάρδη (άνδρες) και στο Κάσελ (γυναίκες), στη Δυτική Γερμανία. Αρχικά, ήταν διετής διοργάνωση, ωστόσο από το 1993 γινόταν μία φορά το χρόνο. Η βασική ιδέα του Κυπέλλου που αναπτύχθηκε από τον Μπρούνο Ζάολι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) , ήταν να δημιουργηθεί ένας διαγωνισμός για όλες τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Στίβου, στον οποίο θα αντιμετώπιζαν η μία την άλλη σε αγώνες στίβου. Αν και ο Ζάολι πέθανε λίγους μήνες πριν από την έναρξη της πρώτης διοργάνωσης, αυτή προχώρησε και είχε πάντα διαφορετικούς αντιπάλους μέσω των οποίων οι εθνικές ομάδες έπρεπε να προχωρήσουν. Για τα πρώτα είκοσι χρόνια, υπήρχαν διαφορετικές εθνικές ομάδες που συμμετείχαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Μικρότερες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, θα διαγωνίζονταν στους προκριματικούς γύρους, προτού συμμετάσχουν μεγαλύτερες χώρες, όπως το η Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Δυτική Γερμανία στους ημιτελικούς. Οι δύο πρώτες χώρες από τρεις ημιτελικούς θα έμπαιναν στον τελικό. Αυτή η διαδικασία ήταν αρκετά επιτυχημένη, ωστόσο, μέχρι το 1983 ο αριθμός των αγώνων στους οποίους αναμενόταν να αγωνιστούν οι αθλητές έκανε εξαιρετικά δύσκολο για τις χώρες να στείλουν την καλύτερη ομάδα τους σε κάθε διοργάνωση. Η μορφή του Κυπέλλου έπρεπε να αλλάξει έτσι ώστε κάθε χώρα σε ολόκληρη τη διοργάνωση να αγωνίζεται την ίδια ημέρα.

Το κορυφαίο πρωτάθλημα ονομάστηκε Σούπερ Λιγκ και περιείχε οκτώ ανδρικές και ισάριθμες γυναικείες ομάδες. Η ανδρική και η γυναικεία ήταν ξεχωριστές ομάδες, γεγονός που σήμαινε ότι η γυναικεία ομάδα μιας χώρας μπορούσε να υποβιβαστεί ενώ η αντίστοιχη ομάδα των ανδρών θα παρέμενε στη Σούπερ Λιγκ όσο είχε αρκετούς βαθμούς. Υπήρξε ακόμα η Πρώτη και η Δεύτερη Κατηγορία, που περιείχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν προκρίθηκαν στους τελικούς.