Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Φοιτητών Ψυχολογίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Φοιτητών Ψυχολογίας (European Federation of Psychology Students’ Associations - EFPSA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός φοιτητικός οργανισμός ο οποίος αποτελείται από φοιτητικούς συλλόγους ψυχολογίας σε όλη την Ευρώπη. Η EFPSA προς το παρόν αποτελείται από 33 Οργανισμούς-Μέλη (Member Organisations) και δύο Οργανισμούς-Παρατηρητές (Observer Organisations), καθένας από τους οποίους εκπροσωπείται από έναν Εκπρόσωπο Μέλους (Member Representative), οι οποίοι συλλογικά αποτελούν το νομοθετικό σώμα της Ομοσπονδίας.

Η δουλειά της Ομοσπονδίας διαιωνίζεται μέσω των εργασιών των Εκπροσώπων Μέλους (Member Representatives - MRs), το Εκτελεστικό Συμβούλιο (Executive Board - EB) και το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Management - BM). Η EFPSA παρέχει σε φοιτητές ψυχολογίας ποικίλες ευκαιρίες για επιστημονική και προσωπική ανάπτυξη μέσω των Εκδηλώσεων και των Υπηρεσιών της. Επιπροσθέτως, η EFPSA στοχεύει επίσης στο να συμβάλλει σε έναν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μέσω μιας ποικιλίας από «καμπάνιες», ενώ εκπροσωπεί το ενδιαφέρον και τις ανάγκες των φοιτητών ψυχολογίας σ’ ένα ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η EFPSA ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1987 στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία, όπου Ευρωπαίοι φοιτητές ψυχολογίας απ’ όλη την Ευρώπη προσεκλήθησαν σε μια συνάντηση. Φοιτητές ψυχολογίας από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων φοιτητών Ψυχολογίας (European Federation of Psychology Students’ Associations - EFPSA).

Ο βασικός σχεδιασμός αυτής της Ομοσπονδίας μετατράπηκε σε επίσημο καταστατικό κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης στη Λιέγη του Βελγίου τον Απρίλη του 1988. Την ίδια στιγμή, η EFPSA ξεκίνησε το πρώτο της έργο, τη βάση δεδομένων «EUROPSYCHO» (EUROPSYCHO-Database) όσον αφορά την εκπαίδευση και τις ανταλλαγές. Τον Ιανουάριο του 1989 η EFPSA ενεγράφη ως ένας διεθνής σύλλογος σύμφωνα με τον βελγικό νόμο.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης Γενικής Συνέλευσης (General Assembly) το Απρίλη του 1989 στη Λουντ της Σουηδίας, η Ομοσπονδία ανέπτυξε την αρχική της δομή με την πρώτη συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Executive Board - EB) να λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Τον Ιούλιο του 1991 η EFPSA άρχισε τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων (European Federation of Psychologists’ Associations - EFPA) στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, μετά την οποία η EFPSA έγινε επίσημο θυγατρικό μέλος της EFPA το 2001.

Μετά τη συμμετοχή της EFPSA στο πρώτο Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Συνέδριο (το οποίο συγκέντρωσε περίπου 500 φοιτητές από διαφόρους κλάδους) στη Λιέγη (Βέλγιο) τον Νοέμβριο του 1990, έγιναν πολλές νέες επαφές, ειδικά με τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τον Απρίλιο του 1991 στη Γενεύη (Ελβετία), η EFPSA μεγάλωσε φτάνοντας τα 11 μέλη-χώρες, και υποδέχθηκε την πρώτη αντιπροσωπεία από την ανατολική Ευρώπη. Αυτό το έτος αναδύθηκε η ιδέα των μόνιμων ομάδων εργασίας (των επονομαζόμενων «task forces») ώστε να καθίσταται αποτελεσματικότερη η εργασία πάνω σε έργα (projects) όπως τα EUROPSYCHO, ERASMUS κ.λπ. Με τα χρόνια που οδήγησαν στη νέα χιλιετία, περισσότερες Εκδηλώσεις με τη μορφή των Καλοκαιρινών Σχολείων (Summer Schools) και σεμιναρίων και, φυσικά, το Συνέδριο (Congress) διοργανώνονταν υπό την καθοδήγηση της EFPSA.

Το 2006 η EFPSA ανέπτυξε τη δική της Εταιρική Οπτική Ταυτότητα (Corporate Visual Identity) και έγινε αναγνωρίσιμη από το αντιπροσωπευτικό της λογότυπο και το πορτοκαλί χρώμα.

Αποστολή, Όραμα, Αξίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποστολή της EFPSA είναι να φέρει τους φοιτητές ψυχολογίας κοντά σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εμπλουτίσει το σκεπτικό και την εφαρμογή της ψυχολογίας και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων με σκοπό να συμβάλλει στη βελτίωση του τομέα. να έχει έναν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την αντίληψη της ψυχολογίας. να υποστηρίζει την επιστημονική και κοινωνική αλληλεπίδραση και πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ φοιτητών ψυχολογίας, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών. Αυτό υλοποιείται από τη συνεχή ανάπτυξη υπηρεσιών, εκδηλώσεων και την ποιότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ευρωπαίων φοιτητών ψυχολογίας και των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών τους οργανισμών, και δημιουργώντας ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον για την ψυχολογία ως έναν επαγγελματικό και επιστημονικό τομέα στην Ευρώπη.

Όραμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όραμα της EFPSA είναι να υπάρχει μια ψυχολογικά ευαισθητοποιημένη κοινωνία όπου οι λανθασμένες αντιλήψεις που την περιβάλουν μειώνονται προκειμένου να βελτιωθεί η γενικότερη ευημερία. να παρέχει υπηρεσίες και εκδηλώσεις που φιλοξενούν τη μεγάλη έκταση των αναγκών των φοιτητών ψυχολογίας ώστε να αναπτυχθούν επαγγελματικά και να αποκτήσουν διασυνδέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Αξίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένωση: Ως οργανισμός, να είναι συνδεδεμένος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, εντός των πλαισίων της εργατικής κοινότητας της EFPSA (EFPSA working community) και με οργανισμούς που μοιράζονται μια παρόμοια αποστολή και αξίες Διαφάνεια: Να έχουμε μια ολοκληρωμένη, συνεκτική και συνεπή προσέγγιση όλων των πλευρών των λειτουργιών μας Ποικιλία: Να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα. να τις σεβόμαστε και να τις υποδεχόμαστε ως πολύτιμα στοιχεία του ενεργητικού μας Σθένος: Να έχουμε θάρρος στις αντιξοότητες και τις απρόβλεπτες περιστάσεις

Η Δομή της EFPSA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δομή της EFPSA αναπτύχθηκε στην Τρίτη Γενική Συνέλευση (General Assembly) τον Απρίλιο του 1989 στη Λουντ (Σουηδία). Τότε μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Executive Board) κάλυπταν επιπλέον τις εργασίες που οι Εκπρόσωποι των Μελών (Member Representatives) εκτελούν τώρα. Δεν υπήρχαν καθόλου θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (Board of Management), μονάχα ο Πρόεδρος (President). Από τότε η EFPSA έχει μεγαλώσει σε μέγεθος και όφειλε να εφαρμόσει κάποιες σημαντικές δομικές αλλαγές, δημιουργώντας μια νέα μορφή του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Executive Board). Το 2003 προτάθηκε η ιδέα των Εθνικών Εκπροσώπων (National Representatives) (τώρα γνωστοί ως Εκπρόσωποι Μελών – Member Representatives). Αυτοί δημιούργησαν το νέο σώμα υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων προερχόμενο από κάθε έναν σύλλογο που ήταν μέλος της EFPSA. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Management) ως ξεχωριστό σώμα εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Executive Board) δημιουργήθηκε λόγω της ανάγκης για αρχηγία σε στρατηγικές αποφάσεις, όπως επίσης και της εποπτείας της αποτελεσματικότητας όλου του οργανισμού.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η EFPSA προς το παρόν διοργανώνει 11 εκδηλώσεις ετησίως και μία κάθε δύο χρόνια:. Τα Congress, European Summer School (ESS), EFPSA Academy, Train the Trainers (TtT) Summer School, Train Advanced Trainers (TAT), Trainers’ Meeting (TRAM), Trainers’ Conference (TRaC), EFPSA Day, Joint Executive Board & Member Representatives Meeting (EB/MR) και Board of Management Meetings είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο, ενώ το Conference είναι το συνέδριο που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Το ετήσιο EFPSA Congress[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ετήσιο EFPSA Congress είναι μια εβδομαδιαία εκδήλωση, όπου συγκεντρώνονται πάνω από 350 φοιτητές ψυχολογίας, ακαδημαϊκοί και ερευνητές από όλη την Ευρώπη. Το Congress, που τυπικά λαμβάνει χώρα μεταξύ των μηνών Απρίλιο και Μάιο, περιλαμβάνει ένα ποικίλο επιστημονικό πρόγραμμα, διερευνώντας ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε χρόνο με τη συμβολή φοιτητών, ερευνητών και έμπειρων ακαδημαϊκών, άλλα κι ένα κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία για πολιτιστικές και κοινωνικές ανταλλαγές. Γι’ αυτό το EFPSA Congress είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές ψυχολογίας να διευρύνουν τόσο τους επιστημονικούς όσο και τους κοινωνικούς τους ορίζοντες.

Επιπροσθέτως, το Congress αποτελεί μια πολύ σημαντική εκδήλωση για την Ομοσπονδία, καθώς η συγκεκριμένη εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη της νέας θητείας για τους Εκπροσώπους των Μελών (Member Representatives) και το Εκτελεστικό Συμβούλιο (Executive Board). Το Εκτελεστικό (Executive Board) και το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Management) επιλέγονται στο EFPSA Congress, κατόπιν του οποίου αναλαμβάνουν αμέσως τα καθήκοντά τους και ξεκινούν να επεξεργάζονται τα έργα τους στη διάρκεια της εβδομάδας του Congress.Κάθε χρόνο η χώρα που φιλοξενεί το Congress αλλάζει. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί 32 Congresses, τα οποία έχουν λάβει χώρα σε 25 διαφορετικές χώρες. Το 33ο EFPSA Congress θα λάβει χώρα το 2019 στη Δανία.

Ευρωπαϊκό θερινό σχολείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο Ευρωπαϊκό θερινό σχολείο (European Summer School, ESS) έλαβε χώρα στο Λέιε της Εσθονίας το 2007, με θέμα «Διαπολιτισμική Ψυχολογία» (“Cross-Cultural Psychology”), το οποίο ακολουθούσαν τα European Summer Schools καλύπτοντας διαφορετικά θέματα κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της επταήμερης εκδήλωσης οι φοιτητές βάζουν τον αυτό τους σ’ ένα πρόγραμμα διαπολιτισμικής έρευνας, όπου έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ ένα από τα έξι ερευνητικά θέματα, καθένα από τα οποία καθοδηγείται από έναν επόπτη διδακτορικού επιπέδου όσον αφορά τον προγραμματισμό και την υλοποίηση μιας δωδεκάμηνης έρευνας. Πέρα από αυτό, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται από μία ποικιλία διαλέξεων από επαγγελματίες σχετικών τομέων της ψυχολογίας. Κάθε χρόνο, όλες οι διαλέξεις και οι έρευνες προγραμματίζονται σύμφωνα με ένα θέμα, επιλεγμένο να αντανακλά έναν τομέα της σύγχρονης ψυχολογίας. Από το 2011 όλοι οι συμμετέχοντες του ESS που ολοκληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δεσμεύονται σε ένα ερευνητικό έργο, προσκαλούνται να συμμετέχουν στο Junior Researcher Programme, το οποίο παρατείνει το European Summer School από μια εκδήλωση διάρκειας μίας εβδομάδας σε ένα πλήρως δομημένο δωδεκάμηνο ερευνητικό πρόγραμμα.

EFPSA Day[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η EFPSA Day είναι μια εκδήλωση προώθησης της EFPSA η οποία λαμβάνει χώρα κατά μήκος της Ευρώπης αρχές Δεκεμβρίου. Η πρώτη EFPSA Day διοργανώθηκε το 2010. Σκοπός αυτής της ημερήσιας εκδήλωσης είναι να διαδώσει το μήνυμα της EFPSA σε όλη την Ευρώπη. Παρουσιάσεις, εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες συνδεδεμένες με την EFPSA λαμβάνουν χώρα σε πολλά πανεπιστήμια την ίδια ημέρα ώστε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές να εξοικειωθούν με την EFPSA.

Train the Trainers[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 έλαβε χώρα το πρώτο καλοκαιρινό σχολείο Train the Trainers στην Αυστρία. Το καλοκαιρινό σχολείο Train the Trainers (TtT) είναι μία επταήμερη εκδήλωση που συμβαίνει κάθε χρόνο και χαρακτηρίζεται από τη βιωματική και μη τυπική μάθηση με στόχο να παρέχει στους δώδεκα συμμετέχοντες ενημέρωση και καθοδήγηση σε μια ευρεία ποικιλία δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικά με τη διεξαγωγή εκπαιδεύσεων (training) πληροφοριών. Αφότου πληρούν τις απαιτήσεις, οι αποφοιτήσαντες του TtT μπορεί να προσκληθούν να συμμετέχουν στην ομάδα των Εκπαιδευτών της EFPSA (EFPSA Trainers’ Pool) – ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων και εμπειριών.

Train Advanced Trainers[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Train Advanced Trainers (ΤΑΤ) της EFPSA είναι μια οκταήμερη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο. Αυτή είναι η μοναδική εκδήλωση της EFPSA η οποία είναι ανοιχτή σε φοιτητές άλλων τομέων πέραν της ψυχολογίας και άλλους εξωτερικούς. Το ΤΑΤ είναι σχεδιασμένο για το πολύ 25 έμπειρους εκπαιδευτές από ποικίλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) και προσφέρει μια ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

EFPSA Academy[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το EFPSA Academy έχει στόχο να συγκεντρώσει εθελοντές από ευρωπαϊκές ΜΚΟ νέων για να τούς κάνει ικανούς να αναπτυχθούν επαγγελματικά, να εγκαθιδρύσουν δίκτυα, να αυξήσουν το κίνητρό τους και να μοιραστούν εμπειρίες, ενώ τούς εξοπλίζει με μια ποικιλία δεξιοτήτων και γνώσεων αναφορικά με ένα συγκεκριμένο βασικό θέμα. Διαρκεί τρεις ημέρες, σε μια πόλη που είναι γρήγορα και εύκολα προσβάσιμη από πολλά μέρη. Κατά τη διάρκεια του Academy, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές συνεδριάσεις, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια από ειδικούς πάνω σ’ ένα θέμα και θα μπορούν να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους πάνω σε πρακτικά παραδείγματα και προκλήσεις στην πραγματική ζωή.

Trainers’ Meeting[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Trainers’ Meeting (σε συντομογραφία TRAM) της EFPSA είναι μια τριήμερη ή τετραήμερη εκδήλωση χαμηλού κόστους που στοχεύει στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών (trainers) και διοργανώνεται από τους εκπαιδευτές της EFPSA (EFPSA Trainers). Στόχος του TRAM είναι να ενώσει, να διαμοιράσει γνώσεις και εμπειρίες και να αναπτύξει τις δεξιότητες εκπαιδευτών σε ΜΚΟ ή νέων. Η εκδήλωση επικεντρώνεται γύρω από ένα βασικό θέμα σχετικό με την εκπαίδευση (το «training»), η οποία διεξάγεται από έναν ειδικό εκπαιδευτή. Οι συμμετέχοντες είναι εκπαιδευτές από διαφορετικούς οργανισμούς και κάνουν εκπαιδεύσεις ο ένας στον άλλο πάνω σε θέματα σχετικά με το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης.

Trainers’ Conference[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Trainers’ Conference (σε συντομογραφία TraC) της EFPSA είναι μια εκδήλωση που στοχεύει να συγκεντρώσει Εκπαιδευτές της EFPSA (EFPSA Trainers) ούτως ώστε να συζητήσουν διάφορα θέματα αναφορικά με τον χώρο των εκπαιδεύσεων (training) εντός της EFPSA και γενικότερα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων, η διάρκεια και οι ημερομηνίες της εκδήλωσης είναι ευέλικτες και είναι δυνατό να αλλάζουν σε κάθε θητεία. Γενικότερα, υπάρχει μία Ανοιχτή Ημέρα για τις Εκπαιδεύσεις (Open Training Day) οπότε οι συμμετέχοντες του TraC έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις δικές τους εκπαιδεύσεις στο κοντινότερο πανεπιστήμιο.

Joint Executive Board & Member Representatives Meeting[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ετήσιο Joint Executive Board & Member Representatives’ Meeting (Joint EB & MR Meeting) διεξάγεται κάθε φθινόπωρο και παρακολουθείται από άτομα τα οποία είναι ενεργά μέλη εντός της εργατικής κοινότητας της EFPSA (EFPSA working community). Αυτή η συνάντηση είναι μια μοναδική περίσταση οπότε η EFPSA αφήνει στην άκρη τη διαδικτυακή επικοινωνία εφόσον συγκαλεί μία εβδομάδα εσωτερικών συναντήσεων και εντατικής δουλειάς. Λαμβάνοντας χώρας στον μέσον της θητείας στην EFPSA, το Joint EB & MR Meeting είναι μια κομβική στιγμή για την EFPSA, καθώς επιτρέπει σε όλους τους ενεργούς φοιτητές της EFPSA να συγκεντρωθούν για να συζητήσουν σχετικά με τη μέχρι τώρα θητεία τους και να εμπλακούν σε συζητήσεις με άλλες ομάδες αναφορικά με τη μελλοντική πορεία της Ομοσπονδίας.

EFPSA Conference[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το EFPSA Conference αρχικά έλαβε χώρα στον Άμστερνταμ της Ολλανδίας το 2013.[10] Το EFPSA Conference είναι μια εκδήλωση που γίνεται κάθε δύο χρόνια και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο επιστημονικό πρόγραμμα. Συγκεντρώνει περίπου 150 φοιτητές από όλη την Ευρώπη για τέσσερις ημέρες διαλέξεων, εργαστηρίων και παρουσιάσεις φοιτητών. Κατά τη διάρκεια του EFPSA Conference υπάρχει μία ανοιχτή ημέρα, οπότε περίπου 30 φοιτητές από τη χώρα/περιοχή που φιλοξενεί την εκδήλωση συμμετέχουν στο EFPSA Conference για μία ημέρα, ώστε να έχουν την ευκαιρία να μάθουν, να συμμετέχουν σε διαλέξεις και να δικτυωθούν με τους συμμετέχοντες.

Board of Management Meeting I&II[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το(α) Board of Management Meeting(s) είναι ένα θεμελιώδες(η) κομμάτι(α) στους κύκλους των διαδικαστικών και των εργασιακών πρακτικών της EFPSA ώστε να αξιολογείται η εργασία της Ομοσπονδίας, να αναπτυχθούν ιδέες με σκοπό να διευκολυνθεί αυτή η εργασία και να συμβάλλει στη βελτίωση και τη σταθερότητα της EFPSA. Το μέρος της(ων) συνάντησης(ήσεων) αποφασίζεται κάθε χρόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Management). Το πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει ανάλυση της Ομοσπονδίας, την ολομέλεια της EFPSA, της Αποστολής, του Οράματος, των Αξιών και των Εκδηλώσεων και των Υπηρεσιών, εργασία πάνω σε κάποια καθήκοντα («projects») και συνεδριάσεις συζητήσεων.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η EFPSA παρέχει επίσης στους φοιτητές μια ποικιλία υπηρεσιών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων πάνω στην έρευνα και τις εκπαιδεύσεις (training) αλλά και τη διευκόλυνση ταξιδιών και σπουδών στο εξωτερικό. Μεταξύ των υπηρεσιών της EFPSA είναι:

  • Journal of European Psychology Students (Το περιοδικό των Ευρωπαίων Φοιτητών Ψυχολογίας)
  • Junior Research Programme (Πρόγραμμα Νέων Ερευνητών)
  • Study and Travel Abroad (Σπουδάζω και Ταξιδεύω στο Εξωτερικό)
  • Training Office (Γραφείο Εκπαιδεύσεων)
  • Social Impact Initiative (Πρωτοβουλίες Κοινωνικής Επιρροής)

Journal of European Psychology Students[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Περιοδικό των Ευρωπαίων Φοιτητών Ψυχολογίας (Journal of European Psychology Students - JEPS) είναι ένα διπλά τυφλό peer-reviewed με ελεύθερη πρόσβαση ακαδημαϊκό περιοδικό το οποίο τρέχει εξ ολοκλήρου από φοιτητές, καλύπτοντας ό,τι σχετικό με την ψυχολογίας δημοσιευμένο από την EFPSA και το Ubiquity Press από το 2009. Το JEPS προσφέρει μια επική ευκαιρία για τους φοιτητές ψυχολογίας να δουν τη διπλωματική τους εργασία ή έρευνα από μία διεθνή σκοπιά. Οι υποβολές χρειάζεται να βασίζονται σε έρευνα φοιτητών προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου ή οποίοι μπορούν επίσης να είναι εκτός Ευρώπης. Οι συγγραφείς των επιλεχθέντων περιλήψεων θα λάβουν ανατροφοδότηση και βοήθεια από επαγγελματίες για τη βελτίωση της επιστημονικής τους δημοσίευσης.Τα άρθρα επιλέγονται βάσει της ποιότητας της ίδιας της έρευνας ανεξάρτητα, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η αντιληφθείσα σημαντικότητα και αυθεντικότητα μιας συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας.Τα άρθρα are indexed in EBSCOHost. Από το 2016 το JEPS προσκαλεί φοιτητές να υποβάλουν Υπογεγραμμένες Αναφορές (Registered Reports). Η ομάδα του JEPS τρέχει επίσης ένα μπλογκ (blog), το JEPS Bulletin, το οποίο από τον Νοέμβριο του 2010 έχει δημοσιεύσει ευρεία θεμάτων σχετικών με όλα τα επίπεδα και τα ποικίλα πεδία ενδιαφέροντος των φοιτητών ψυχολογίας.

Study and Travel Abroad[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ύπαρξη του Study Abroad χρονολογείται ήδη από τις αρχές τουλάχιστον της δεκαετίας του ’90, οπότε και ξεκίνησε ως μια εργασία με το όνομα «How to Study Abroad» («Πώς να Σπουδάσω στο Εξωτερικό») και αργότερα ως «Study and Work Abroad» (SWA – «Σπουδάζω και Εργάζομαι στο Εξωτερικό»). Από το 2005 η υπηρεσία έχει επικεντρωθεί στο «Study Abroad» (SA – «Σπουδάζω στο Εξωτερικό») και μπορεί τώρα να τη βρει κανείς μέσω της κύριας ιστοσελίδας, όπου υπάρχουν πληροφορίες, συμβουλές και ιστορίες εμπειριών. Από το 2015, οι υπηρεσίες του Travel Network και του Study Abroad συνενώθηκαν στην υπηρεσία Study & Travel Abroad, η οποία συνεχίζει στην πλειονότητά της με το ίδιο όραμα, την ίδια αποστολή και αξίες όπως οι predecessors. Το 2016 ο Υπεύθυνος των Φοιτητικών Ανταλλαγών (Student Exchange Responsible) έγινε μέρος της ομάδας, δημιουργώντας την ευκαιρία για τους οργανισμούς μέλη (Member Organisations) να λαμβάνουν τη στήριξη της EFPSA στη διοργάνωση των διεθνών τους ανταλλαγών με άλλες ενώσεις φοιτητών Ψυχολογίας και φοιτητές από άλλους τομείς φροντίδας υγείας (healthcare disciplines). Το Internship Task Force (Task Force υπεύθυνο για Πρακτικές) ιδρύθηκε (launched) στη θητεία 2015-2016 και παρατάθηκε και για τη θητεία 2016-2017 ώστε να δομηθεί μια στρατηγική, εργαζόμενοι πάνω στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας σχετικέ με πρακτικές για την EFPSA. Η ομάδα έθεσε έναν αριθμό στόχων για το Internship Task Force. Αυτοί ήταν να υπογραμμιστούν οι δυνατότητες για πρακτική που ψάχνουν οι φοιτητές, να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με επαφές για πιθανές συνεργασίες οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες πρακτικής, να γίνουν οι αρχικές επαφές με τις συλλεχθείσες επαφές ώστε να εγκαθιδρυθούν αυτές οι συνεργασίες, και να χτιστούν γερά θεμέλια για την επόμενη θητεία. Τα καθήκοντα αυτά έχουν πλέον μεταλαμπαδευθεί στον Υπεύθυνο για τις Πρακτικές (Internship Responsible), εντός των πλαισίων της Υπηρεσίας του Study & Travel Abroad, ως επακόλουθο της έγκρισης της θέσης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης (General Assembly) στο 31ο EFPSA Congress στην Gakh του Αζερμπαϊτζάν το 2017. Η πρώτη ευκαιρία για πρακτική προσφέρθηκε στους φοιτητές Ψυχολογίας τον Αύγουστο του 2017.

Οι ετοιμασίες για σπουδές στο εξωτερικό μπορεί μερικές φορές να είναι μια προκλητική εμπειρία, αλλά η Υπηρεσία του Study & Travel Abroad της EFPSA προσφέρει χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για όλες τις περιοχές και τα πανεπιστήμια από τις χώρες/περιοχές που είναι μέλη της EFPSA που υπάρχει η δυνατότητα να σπουδάσει κανείς Ψυχολογία. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας, τα δίδακτρα και το κόστος ζωής, μεταξύ άλλων. Συμπληρωματικά, υπάρχει ένα δίκτυο «couch-surfing» που παρέχει επιπλέον συμβουλές σχετικά με τα ταξίδια σε χώρες/περιοχές όπου φιλοξενούνται εκδηλώσεις της EFPSA. Προσφέροντας σε φοιτητές ένα μέρος στο σπίτι να κοιμηθούν, σ’ όλη την επικράτεια της Ευρώπης οι φοιτητές θα σε καλωσορίσουν να μείνεις μαζί τους και να ανακαλύψεις τις πόλεις τους. Αυτή είναι μια ευκαιρία να αποκομίσει κανείς εμπειρίες από διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και φαγητά με έναν ιδιαίτερο και οικονομικό τρόπο.

Training Office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Training Office (Γραφείο υπεύθυνο για τις Εκπαιδεύσεις) εισήχθη στην Ομοσπονδία το 2010 με το πρώτο καλοκαιρινό σχολείο «Train the Trainers» να λαμβάνει χώρα στην Αυστρία τον Αύγουστο του 2010. Στο Congress του 2011, αυτή η πρώτη γενιά εκπαιδευτών ήδη προσέφερε εκπαιδεύσεις στους Εκπροσώπους των Μελών (Member Representatives) και το Εκτελεστικό Συμβούλιο (Executive Board). Το Training Office διαχειρίζεται το πρόγραμμα των εκπαιδεύσεων στην EFPSA. Συγκεκριμένα, επιβλέπουν το πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών Εκδηλώσεων που φιλοξενεί η EFPSA, δηλαδή το καλοκαιρινό σχολείο «Train the Trainers» (TtT) και το σχολείο «Train Advanced Trainers» (TAT). υποστηρίζει και foster την ανάπτυξη της ομάδας των εκπαιδευτών στη δεξαμενή των εκπαιδευτών της EFPSA (EFPSA Trainers’ Pool), εκπροσωπεί την EFPSA σε εξωτερικές εκδηλώσεις για εκπαιδευτές και προετοιμάζει και σχεδιάζει τα εκπαιδευτικά κομμάτια για τις εσωτερικές συναντήσεις της EFPSA, όπως τα κομμάτια δεσίματος των ομάδων, εκπαιδεύσεις για ανάληψη ηγετικού ρόλου, μεταξύ άλλων.

Social Impact Initiative[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα του Social Impact Initiative εργάζεται πάνω σε τέσσερα βασικά έργα εντός της Ομοσπονδίας: τις καμπάνιες «Mind the Mind – to Combat the Stigma of Mental Disorders» (MtM), «Better Together» (BT) και «Organised Acts of Kindness» (OAK). Όσον αφορά την καμπάνια MtM τα μέλη της ομάδας διευκολύνουν μια σειρά εργαστηρίων ανά την Ευρώπη, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές 11-18 ετών, όπως επίσης και σε ενηλίκους, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το στίγμα εις βάρος των ψυχικών διαταραχών και της ψυχικής υγείας. Το φθινόπωρο του 2018 η καμπάνια μπαίνει στο πέμπτο της κύμα. Τα πρώτα τέσσερα σημαδεύτηκαν από την αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των εθελοντών και των χωρών που συμμετείχαν με πάνω από 1150 εθελοντές από 20 ευρωπαϊκές χώρες να λαμβάνουν μέρος στο τέταρτο κύμα της καμπάνιας. Η καμπάνια BT στοχεύει στο να ενδυναμώσει τους νέους να δημιουργήσουν κοινωνίες περισσότερο ενοποιημένες μέσα από μια σειρά 5 εργαστηρίων που στοχεύουν στον εμπλουτισμό των γνώσεων σχετικά με τις διακρίσεις και τις επιπτώσεις της. Μέλη της ομάδας διευκολύνουν την πραγματοποίηση των εργαστηρίων. Η καμπάνια έχει λάβει μια επιδότηση από το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Νεολαίας (European Youth Foundation) και το φθινόπωρο του 2018 μπαίνει στο δεύτερο κύμα της. Η καμπάνια ΟΑΚ είναι στοχευμένη στο να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους να κάνουν «απρόσμενα καλές πράξεις» (π.χ. να αγοράσουν καφέ από κάποιον άγνωστο), κάτι που θα τούς βοηθήσει να αναπτύξουν μια συνήθεια καλής συμπεριφοράς. Στις αρχές του 2019 αναμένεται να κυκλοφορήσει μια εφαρμογή για το κινητό μέσω της οποίας η καμπάνια θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Οργανισμοί-Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανισμοί από όλες τις χώρες αναγνωρισμένοι από το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορούν να είναι μέλη της EFPSA. Οργανισμοί από χώρες/περιοχές που δεν είναι αναγνωρισμένες από το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορούν να ληφθούν υπ’ όψιν ως Τοπικά Μέλη. Από τον Απρίλιο του 2018, η EFPSA έχει 33 Οργανισμούς-Μέλη και δύο Οργανισμούς-Παρατηρητές.

Χώρα/Περιοχή Οργανισμός
Αζερμπαϊτζάν Young Psychologists Public Union (Δημόσια Ένωση Νέων Ψυχολόγων)
Λουβέν, Βέλγιο Psychologische Kring (Ψυχολογική Ένωση)
Βοσνία-Ερζεγοβίνη SINAPSA - Association of Psychology Students (SINAPSA - Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας)
Βουλγαρία AYPB - Association of Young Psychologists in Bulgaria (Σύλλογος Νέων Ψυχολόγων στη Βουλγαρία)
Κροατία Psihomnia (Ψυχόμνια)
Κύπρος CYPSA - Cyprus Psychologists' Association (CYPSA – Σύλλογος Ψυχολόγων Κύπρου)
Τσεχία ČASP - Czech Association of Students of Psychology (ČASP – Τσέχικος Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας)
Δανία DPS - Danish Psychology Students' Association (DPS – Σύλλογος Δανών Φοιτητών Ψυχολογίας)
Ολλανδία SPS NIP- Dutch National Psychology Students’ Association (SPS NIP – Ολλανδικός Εθνικός Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας)
Εσθονία EPSÜ - Estonian Association of Psychology Students (EPSÜ – Εσθονικός Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας)
Φινλανδία SPOL - Finnish Psychology Students' Association (SPOL – Σύλλογος Φινλανδών Φοιτητών Ψυχολογίας)
Γερμανία BDP - Association of German Professional Psychologists (BDP – Σύλλογος Γερμανών Επαγγελματιών Ψυχολόγων)
Ελβετία psyCH - Swiss Psychology Students’ Association (psyCH – Σύλλογος Ελβετών Φοιτητών Ψυχολογίας)
Ελλάδα GPSA - Greek Psychology Students' Association (GPSA – Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Ψυχολογίας)
Ουγγαρία MPT - Hungarian Psychological Association (MPT – Ουγγρικός Ψυχολογικός Σύλλογος)
Ιρλανδία PSI SAG - PSI Student Affairs Group (PSI SAG - PSI Ομάδα Φοιτητικών υποθέσεων)
Κόσοβο KOAPS - Kosovar Association of Psychology Students (KOAPS – Κοσοβάριος Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας)
Λιθουανία LiPSA – Lithuanian Psychology Students Association (LiPSA – Σύλλογος Λιθουανών Φοιτητών Ψυχολογίας)
Λουξεμβούργο ALEP
Μάλτα Betapsi - Psychology Students’ Association (Betapsi – Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας)
Νορβηγία NPF - Norwegian Psychological Association (NPF – Νορβηγικός Ψυχολογικός Σύλλογος)
Πολωνία PSSIAP - Polish Association of Psychology Students and Graduates (PSSIAP – Πολωνικός Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων Ψυχολογίας)
Πορτογαλία ANEP
Ρουμανία Cognosis - Federation of Psychology and Educational Sciences Student's Association (Cognosis – Ομοσπονδία Φοιτητικών Συλλόγων Ψυχολογίας και Επιστημών Εκπαίδευσης)
Σερβία STIMULUS
Σλοβακία SAŠAP - Slovak Association of Psychology Students and Absolvents (SAŠAP – Σλοβακικός Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας και Αποφοίτων)
Σλοβενία DŠPS - Psychology Student's Association of Slovenia (DŠPS – Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας Σλοβενίας)
Ισπανία CEP - PIE
Σουηδία SP
Τουρκία TPÖÇG - Turkish Psychology Students Working Group (TPÖÇG – Εργαζομένη Ομάδα Τούρκων Φοιτητών Ψυχολογίας)
Ηνωμένο Βασίλειο BPS - British Psychological Society (BPS – Βρετανική Ψυχολογική Κοινότητα)
Χώρα/Περιοχή Μέλη-Παρατηρητές (Observer Organisations)
Μαυροβούνιο Virtus
Αλβανία Psychology Students Club Elbasan (Όμιλος Έλμπασαν Φοιτητών Ψυχολογίας)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]