Ευρωπαϊκή Εταιρία Ιστορίας του Δικαίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκή Εταιρία Ιστορίας του Δικαίου
Νομική μορφήspolek
Ίδρυση2009
Έδρα, Τσεχία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Ιστορίας του Δικαίου (αγγλικά: The European Society for History of Law) είναι ευρωπαϊκή οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 και εδρεύει στην πόλη του Μπρνο (Τσεχία). Σκοπός της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιστορίας του Δικαίου είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για συνεργασία ανάμεσα στους Ιστορικούς του Δικαίου στην Ευρώπη και στα επιστημονικά ιδρύματα και τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην μελέτη της Ιστορίας του Δικαίου τόσο σε επίπεδο δημοσιεύσεων όσο και σε και επίπεδο συναντήσεων. Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Ιστορίας του Δικαίου αποσκοπεί στη δημιουργία σχέσεων και επαφών όχι μόνο μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και συνεργασίας μεταξύ Ανώτατων Δικαστικών (κυρίως μελών των Συνταγματικών Δικαστηρίων), Νομικών Συμβούλων του Κράτους, Δικηγόρων και παραγόντων της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία είναι σημαντική για την εταιρία.

Η κύρια αποστολή της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιστορίας του Δικαίου είναι να υποστηρίζει την έρευνα της Ιστορίας του Δικαίου, του Ρωμαϊκού Δικαίου και της εξέλιξης αυτής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, παρατίθεται ο κατάλογος των υπό διερεύνηση θεμάτων:

  • Νομικά συστήματα και νομικοί θεσμοί
  • Νομικά πρόσωπα
  • Σημαντικές προσωπικότητες της Ιστορίας του Δικαίου, της Νομικής και της Φιλοσοφίας του Δικαίου
  • Ρωμαϊκό Δίκαιο
  • Ιστορία της Φιλοσοφίας του Δικαίου.

Για τα μέλη της, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Ιστορίας του Δικαίου διοργανώνει συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια, εκδρομές και συναντήσεις, οι στόχοι των οποίων είναι να συζητηθούν τα τελευταία θέματα της Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δικαίου και να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει από Ιστορικούς του Δικαίου από Ευρωπαϊκές Χώρες. Το περιοδικό «Ευρωπαϊκή Ιστορία του Δικαίου», που εκδίδεται στα Αγγλικά και στα Γερμανικά, βοηθούν την οργάνωση να επιτύχει τους σκοπούς που αναφέρθηκαν παραπάνω, χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο «παγκόσμιες» γλώσσες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]